De Kwakel vertrekpunt speciale toertocht

30 maart 2011

DE KWAKEL - Komende zondag wordt De Kwakel overspoeld met Heinkels. Vanaf het dorpshuis start een tocht met zo'n tachtig speciale scooters.

Heinkelklub 'De Kwakel' organiseert van april tot en met oktober iedere eerste zondag van de maand een toertocht voor haar leden. Deze toertocht van maximaal honderd kilometer lengte wordt iedere maand in een andere provincie uitgezet door de clubleden. Deze maand is de rit uitgezet door vijf Kwakelaars.

De tocht start tussen 11.00 en 12.00 uur vanaf het dorpshuis. Het wordt een prachtige rit met als tussenstop Noordwijk. De Heinkels keren om 16.30 uur weer terug in De Kwakel.

De Heinkelklub is een landelijke organisatie en vindt zijn oorspring in 1977 in De Kwakel. In 1982 werd de club officieel opgericht. Alle leden zijn in het bezit van tenminste één voertuig van het merk Heinkel. In de meeste gevallen betreft dat een Heinkelscooter. In de loop der tijd is de club gegroeid tot vierhonderd leden door heel Nederland.

Heinkel was in de zestiger jaren een zeer populair scootermerk, evenals Vespa en Lambretta. Het opmerkelijke aan de Heinkelscooter was de viertaktmotor waarmee de meeste modellen zijn uitgerust. De Heinkel stond bekend om zijn degelijkheid en werd wel de Rolls Royce onder de scooters genoemd. Naast de scooters produceerde Heinkel ook bromfietsen en de Cabine, een zogenaamde dwergauto op drie wielen. In 1953 rolde de eerste Heinkel de fabriek uit. In 1964 sloot de fabriek de poorten, omdat er nagenoeg geen vraag meer was naar scooters en dwergauto's.

Veel Heinkels verdwenen in schuurtjes en verhuisden naar zoldertjes en werden in de loop der jaren met een dikke laag stof bedekt. Menige Heinkel werd in die staat jaren later weer terug gevonden om in de handen te vallen van een liefhebber. Ieder Heinkelvoertuig is momenteel dus minstens dertig jaar oud, al is dat er vaak niet aan af te zien. De meeste clubleden hebben hun Heinkel grondig onder handen genomen. Zo is menig motortje gereviseerd en zijn veel Heinkels van een nieuwe laklaag voorzien.

Meer informatie staat op http://www.heinkelklubdekwakel.nl.

 

Bron: Witte Weekblad

Naar het overzicht