Jetze Plat wint wereldbeker

27 juni 2011

DE KWAKEL - Handbiker Jetze Plat (20) heeft in Spanje de wereldbeker gewonnen.
Voorbereiding: Afgelopen maand heeft Plat door half Europa gereisd om verschillende wedstrijden te fietsen. Het begon met twee voorbereidingswedstrijden in Italië en Zwitserland.

In Italië was hij nog bezig om echt in topvorm te komen, maar Plat sloot het goed af met een vierde plaats op de tijdrit en een tweede plaats op de wegwedstrijd. In Zwitserland was het startveld groter met ook grotere namen dus dat zou moeilijk gaan worden. De tijdrit ging voor z`n gevoel erg goed maar Plat had wat pech met z`n ketting waardoor er wat tijd verloren ging, ondanks dit was zijn tijd (17.06 over 10 kilometer) goed voor een negende plaats op het heuvelige parcours. In de wegrit de volgende dag behaalde Plat een tweede plaats die hij won in de sprint, helaas was de eerste een kilometer voor de finish weggesprongen en die was niet meer te achterhalen.

Dè wedstrijd

In het derde weekend stond de belangrijkste race gepland, de Wereldbeker in Spanje. Op zijn twintigste verjaardag reed Plat een 21 kilometer lange tijdrit over een heel vlak en recht parcours. Dit was absoluut niet zijn favoriete parcours en hij finishte op een elfde plaats op ruim drie minuten van de winnaar. Op zaterdag ging Jetze van start voor de wegwedstrijd. Tijdens het verkennen kwam hij erachter dat dit parcours nog weleens goed voor hem kon zijn, de aankomst was 700 meter 7% omhoog over kasseien. Het was een erg tactische race waarbij er veel gekeken werd, geregeld hard doorgetrokken werd tot boven de vijftig kilometer met een maximale snelheid van 72 km/h (5% heuvel af). In de laatste ronde was de kopgroep nog negen man groot en het zou een sprint worden voor de winst. De handbiker uit Vrouwenakker ging al vanaf beneden aan de heuvel aan en trok hem in een strak tempo omhoog, er viel zelf een gat van ongeveer dertig meter op de tweede.

Jetze Plat kwam als eerste over de streep met vijf seconden voorsprong op de tweede. 'Ongelofelijk', dat was het eerste wat hij zei. ,,Als 20-jarige in het complete WK veld winnen".

Het uitgebreide verslag is te lezen op de website www.jetzeplat.nl.

Bron: www.dichtbij.nl

Naar het overzicht