Uniek Kwakels toursfeertje

29 juni 2011

Althans in het vertrouwde Tourhome op erve Vlasman. Na de komende Tour de France gaat dit Kwakelse monument definitief tegen de vlakte. De projectontwikkelaar van het plan De Oker gaf blijk van cultuurbesef door het gehele gebied te ontginnen, op de heilige grond van het Tourhome na. Deze plek zal de komende weken de oase voor de deelnemers aan het eerste echte tourspel vormen.

De bakermat van al de tegenwoordige tourspelletjes, lag immers 56 jaar geleden bij Gijsje Verhoef aan de Kwakelse Boterdijk. Zij verzamelde de eerste briefjes van voorspellingen voor de te verrijden etappes in de ronde van Frankrijk. Veel veranderde er door de jaren heen niet aan de opzet, elke avond tien renners voorspellen voor de rit van de volgende dag. Elke avond gezelligheid en op het laatst de fel begeerde gele trui, was en is tot op de dag van vandaag het grootste doel.

Uiteindelijk vonden de enthousiaste wielerliefhebbers onderdak bij Co Vlasman om hun voorspellingen in te leveren. In een tot Tourhome omgebouwd ketelhuis, dat de afgelopen weken zelfs onderdak bood aan de Kwakelse welpen en verkenners. Zij moesten uitwijken voor de bouw van hun nieuwe clubhuis. Wat zonde als dit multifunctionele gebouw straks onder de sloophamer verdwijnt! Als iemand zich aanbied om dit unieke monument naar zijn of haar tuin te laten verplaatsen, de honderd deelnemers helpen met liefde een handje.

Eerst gaan die deelnemers met elkaar in de slag, op woensdagavond de 29e juni gaan ze in de pot voor de loting van de ploegen. Elke ploeg telt vijf renners, deze ploegen strijden, naast het individueel klassement, voor de hoogste ploeg eer. Een rode trui is er te vergeven voor de grootste mazzelaar en de Pietje Verhoef-prijs aan de beste tijdrijder. Daar bovenop, of liever onderop, is er de rode lantaarn voor de nummer laatst in het klassement. Een prijs waar het minste prijs op wordt gesteld.

Het meest gesteld zijn de deelnemers op het unieke toursfeertje. Elke avond een praatje maken in het Tourhome alsof men zelf de etappe verreden heeft, zelf over hoge bergen en door diepe dalen is gegaan. Een goed gevulde bidon en een lekker hapje van Gerda geven de renners weer moed voor de etappe van de volgende dag. Weten zij dan de gedroomde ‘Gouden Lap' op te stellen en de eeuwige roem te vergaren? De komende weken zullen uitsluitsel geven over de winnaar van de dit jaar wel heel bijzondere gele trui die Henny Kouw heeft laten maken ter nagedachtenis aan het Tourhome.
Alle ingrediënten zijn weer aanwezig voor een mooie 56e Tour De Kwakel.

Naar het overzicht