Diefstal instrumenten Tavenu

02 september 2011

DE KWAKEL - In de nacht van maandag 22 op dinsdag 23 augustus zijn nog onbekende daders er vandoor gegaan met de steelband-instrumenten van de Kwakelse muziekvereniging Tavenu.

De diefstal kon op geen slechter moment gebeuren, aangezien de vereniging op dinsdag 6 september haar jaarlijkse optreden tijdens de Kwakelse Kermisoptocht moet verzorgen. Jan Kas van Tavenu ziet daarin juist een verband: ,,Het is niet de eerste keer dat muziekinstrumenten worden ontvreemd om door deelnemers aan de optocht te worden gebruikt voor hun eigen doeleinden. Het zal me niet verbazen als we onze instrumenten op 6 september ineens op een andere kar langs zien komen."

Kas refereert aan een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Kwakelse Kermisoptocht. In 1969 werd - als strafmaatregel - geen optocht georganiseerd omdat een groep deelnemers het jaar daarvoor muziekinstrumenten uit het dorpshuis van Bovenkerk had ontvreemd.

De optocht zal het dit jaar waarschijnlijk zonder de Caraïbische sferen van Tavenu moeten doen, want Kas verwacht niet op tijd over vervanging te kunnen beschikken. Daarnaast vreest hij voor beschadiging, mochten de instrumenten al worden teruggevonden. ,,Onze steeldrums en steelpans lijken robuust, maar lopen bij verkeerd gebruik ook makkelijk een deukje op."

Tavenu zal - op haar vaste positie vooraan in de optocht - wel deelnemen aan de optocht. Kas waarschuwt de dieven: ,,Nu we geen muziek kunnen maken, hebben we alle tijd om alle deelnemende karren nauwgezet in de gaten te houden. Als we onze instrumenten ergens tegenkomen, dan hoop ik voor de dieven dat 2012 niet een nieuwe zwarte bladzijde zal worden."

Merkwaardig genoeg is geen aangifte gedaan.

Bron: Witte Weekblad

Naar het overzicht