Aankoop Iepenlaan

28 december 2011

De Kwakel - De herstructurering van het glastuinbouwgebied aan de Iepenlaan in De Kwakel gaat van start. Een ondernemer aan de Iepenlaan heeft op 23 december 2011 de eerste koopovereenkomst ondertekend. De gemeente Uithoorn maakt met deze eerste aankoop ten zuiden van de Iepenlaan een begin met het openbaar groengebied langs de Vuurlijn. Hieronder het persbericht.

De huidige glastuinbouw aan de Iepenlaan is deels in vervallen staat en voldoet vaak niet meer aan de huidige eisen en afmetingen van moderne glastuinbouw. Van belang voor Uithoorn is het realiseren van een levensvatbaar, duurzaam glastuinbouwgebied nabij de veiling. Het plangebied ligt aan de zuidzijde langs de Stelling van Amsterdam. Voor de Stelling is zichtbaarheid, herkenbaarheid en een open gebied van belang. Een groengebied ten zuiden van de Iepenlaan grenzend aan de Stelling past hier goed bij.

Oorspronkelijk was de herstructurering een samenwerking tussen de gemeente en een ontwikkelaar. De ontwikkelaar heeft zich uit het project teruggetrokken. In september is een aangepast plan met de huidige ondernemers aan de Iepenlaan besproken. Op 3 november 2011 heeft de gemeenteraad ingestemd met het aangepaste plan. Hierdoor kan op korte termijn de herstructurering van de Iepenlaan van start gaan.

Aan beide zijden van de Iepenlaan worden kassen gesaneerd. Ten zuiden van de Iepenlaan, tot aan de Vuurlijn, worden de gronden ingericht als openbaar groengebied met beperkte ruimte voor functies op het gebied van wonen, zorg en recreatie. Tussen de huidige bedrijfswoningen kunnen vrije kavels worden gerealiseerd, waar particulieren hun eigen woning vorm kunnen geven op ruime, landelijke kavels. Zo ontstaat een aantrekkelijk woonmilieu aan de Iepenlaan.

De ontwikkeling van het openbare groengebied en het woonlint is fase 1. In 2012 wordt hiervoor een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Het bestemmingsplan treedt naar verwachting begin 2013 in werking. Ten noorden van de Iepenlaan is ruimte voor een of meerdere nieuwe, duurzame glastuinbouwkavels. In fase 2 is dit nieuwe glastuinbouwgebied voorzien. De start van deze fase is afhankelijk van marktontwikkelingen in de glastuinbouw.

Met dit project wordt ook aan de huidige ondernemers de kans geboden om te stoppen met hun kwekerij of elders een bedrijf voort te zetten. Een enkele kwekerij die door wil gaan in het gebied wordt ingepast in de nieuwe plannen.

Bron: Witte Weekblad - Dichtbij.nl

Naar het overzicht