Recordopbrengst Rummikub

11 januari 2012

DE KWAKEL - De opbrengst van het derde Kwakels Open ALS Rummikub toernooi, bestemd voor onderzoek naar de oorzaken van de spierziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), is ver boven verwachting.

Vorig jaar bracht het toernooi ruim 5230 euro op en vlak voordat, na een gezellige avond rummikub spelen en bijpraten, vrijdag 6 januari rond 23.40 uur de uitslag werd bekendgemaakt, probeerde men al driftig berekeningen en schattingen te maken. Niemand had echter verwacht dat het eindbedrag zo hoog zou zijn. Er klonk dan ook een luid applaus in de kantine van sportvereniging KDO en de oh's en ah's waren niet van de lucht.

De organisatie, ALS Vrienden, hield het tot het laatste moment spannend. De drie dames - Anneke Raadschelders, Renée Tilburgs en Nicole van der Knaap - begonnen met de cijfers achter de komma. Naarmate er meer cijfers bekend werden, nam de spanning in de zaal toe. Vlak voordat het vierde cijfer voor de komma werd opgenoemd - 'Zou het een 5 zijn? Een 6? Een 7? Of misschien wel een 8?' - werden er vele nekken uitgestrekt om niets van het noteren van het bedrag op de cheque te missen. Het was 8146,60, een recordopbrengst. Het bedrag werd hierna door twee bestuursleden van KDO - Rob Rentenaar en Ron Ferwerda - verhoogd tot 8500 euro. Met de opbrengst kan er meer onderzoek worden gedaan naar de oorzaken van ALS. De verwachting is dat 8500 euro niet het eindbedrag is; er komen nog donaties binnen op www.alsvrienden.nl (kiezen: rummikub 2012; doneren).

Nederland telt zo'n 1.500 ALS-patiënten. Bij het derde Kwakels Open ALS Rummikub toernooi waren twee van hen aanwezig: Alex Duijn uit Aalsmeer en Frank Vlasman uit De Kwakel. Met name voor hen was dit toernooi georganiseerd en er waren veel vrienden, familieleden en bekenden die het toernooi speciaal voor hun dierbaren tot een succes wilden maken. Dit is overduidelijk gelukt. Het enige nadeel aan deze recordopbrengst is dat het moeilijk wordt om dit bedrag volgend jaar te evenaren...

Er waren ook Rummikub-winnaars. Ruim 110 deelnemers hadden zich ingeschreven voor het toernooi. Zij betaalden 10 euro inschrijfgeld en streden voor de titel Rummikub kampioen 2012 voor De Kwakel en omstreken. De zaal zat nagenoeg vol en de sfeer zat er goed in. Om 20.15 uur werd het toernooi officieel geopend. Op dertig tafels werden eerst de vier voorronden gespeeld. De vier spelers met de minste punten - Joost Boor, Ria Hogerwerf, Arnoud v.d. Knaap en Maaike van Tol - speelden in de finale tegen elkaar. De winnaar van het derde kampioenschap werd Joost Boor, ook finalist in 2010. Alle finalisten kregen een prijs.

Tevens waren er 400 à 500 prijzen voor de loterij, die bestond uit tien ronden. De prijzen waren geschonken door winkeliers en een enkele particulier uit De Kwakel, Uithoorn, Amstelveen en omstreken. Voor elke ronde werden er 400 loten verkocht (eerste ronde 300 loten) à één euro. In elke ronde waren er 50 tot 80 prijzen te winnen: planten, bloemen, chocolade, verzorgingsproducten, tassen, zaklantaarns, dvd's, onderbroeken en polo's met opdruk De Kwakel, pizzeriabon, stroopwafels, oranje voetbalpantoffels, berkenpoppen, bioscoopbonnen, levensmiddelenpakketten en kunststof sleeën. Vele prijzen waren door de leden van de organisatie en andere vrijwilligers, onder wie oud-burgemeester Berry Groen, feestelijk ingepakt in folie. Iedereen ging met een of meer prijzen naar huis, de vrijwilligers renden af en aan om ze na elke ronde uit te delen.

Ook was er een veiling, waarbij een radiografisch bestuurbare helikopter (winnende bieder: 'Kan ik pinnen?'), klokken en een appeltaart met slagroom werden verloot. De winnende bieder van de appeltaart betaalde er 75 euro voor en gaf de taart weer terug, waardoor deze nogmaals geveild kon worden. De tweede keer werd er afgehamerd op 65 euro.

Daarnaast waren er spontane inzamelingsacties. Zo haalde de Kienclub van KDO 150 euro op, brachten voetbalmaten in de kleedkamer 60 euro bijeen en meldde een lid van De Beunhazen dat zijn vriendengroep 250 euro had ingezameld, later gevolgd door de mededeling dat er nogmaals 250 euro was opgehaald. Telefonisch werd 250 euro gedoneerd, AH Jos v.d. Berg sponsorde voor 750 euro en collega's van ALS-patiënt Frank Vlasman van de Rabobank hadden 720 euro ingezameld, zei collega Debby in haar emotionele toespraak.

Al met al hadden jong en oud met liefde diep in de buidel getast om van het toernooi een succes te maken - een succes waarop niemand durfde te hopen. Begin 2013 is er weer een Rummikub toernooi en iedereen hoopt dat Alex Duijn en Frank Vlasman er ook dan bij zijn.

De ziekte ALS

ALS is een spier- en zenuwziekte waarbij de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen - hersenstam - afsterven. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. De hersenen kunnen dan geen spierbewegingen meer op gang brengen. Geleidelijk worden steeds meer spieren aangedaan, behalve de hartspier. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van een ALS-patiënt. De levensverwachting is drie tot vijf jaar. De oorzaak is onbekend, er bestaan geen medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. Het enige medicijn dat het ziekteproces vertraagt, is riluzol (merknaam Rilutek). Het kan het leven met 3 tot 6 maanden verlengen. Informatie: http://www.stichting-als.nl.

Bron: Witte Weekblad - Odette van Walsum

Naar het overzicht