Ruim 40 knelpunten verkeer De Kwakel

24 januari 2012

DE KWAKEL - Afgelopen vrijdag presenteerde wethouder Levenbach (PvdA, verkeer) het concept verkeers-structuurplan De Kwakel. Onze correspondent Bas Joosse was erbij en doet verslag. De verkeerssituatie in De Kwakel is al jaren een punt van zorg voor de inwoners en de gemeente.
Eind 2010 is de gemeente met bewoners en ondernemers gaan kijken naar mogelijke verbeteringen. Hier is een Kwakels Verkeersstructuurplan uitgekomen met oplossingen voor de verkeersproblemen.

Het verkeersstructuurplan De Kwakel is de Kwakelse evenknie van het Uithoorns verkeers- en vervoersplan. In verschillende werkgroepen is gekeken naar de verkeersknelpunten in De Kwakel, dat zijn er een stuk of veertig.

,,Daarna hebben we die groepen gevraagd om uit te werken wat er volgens hen verbeterd kon worden. Daar zijn veel ideeën uitgekomen", zegt wethouder Levenbach. Niet al die ideeën zijn uitvoerbaar, er moet rekening gehouden worden met andere nota's en documenten. ,,Een rondweg rond De Kwakel is zo'n onhaalbaar voorbeeld, de structuurvisie zit dan in de weg."

Alle plannen en ideeën zijn na de bewonersavonden uitgewerkt door de gemeente. In een verkeersmodel is doorgerekend hoe de situatie in 2020 is als er niets veranderd wordt. De Drechtdijk en Poelweg krijgen volgens het model 70% meer verkeer te verwerken, de Boterdijk 50% en de Noorddammerweg 30%.

De werkteams hebben allemaal een top-10 gemaakt van knelpunten. De Boterdijk staat op nummer één, gevolgd door de Noorddammerweg en de kruising Anjerlaan, Ringdijk en Kwakelsepad. Op basis hiervan hebben de teams een aantal scenario's opgesteld waarin gesproken wordt over het 'knippen' van een weg: de weg wordt dan niet meer geschikt voor doorgaand verkeer.

Ook is een aantal 'kleinere' maatregelen voorgesteld, waaronder het verbeteren van de kruising Anjerlaan, Ringdijk en Kwakelsepad, het aanleggen van een fietspad in het verlengde van het Hanepad en het inrichten van de Vuurlijn tot een fietsstraat. Een fietsstraat bestaat uit brede fietsstroken met in het midden een gedeelte voor auto's. ,,Dat stuk is eigenlijk te smal, de auto is te gast in een fietsstraat", legt Levenbach uit.

Op 8 februari licht de gemeente de plannen toe voor inwoners. Dan wordt ook bekendgemaakt welke oplossingen de gemeente bedacht heeft. Na deze bijeenkomst krijgt de gemeenteraad in april de kans om zich uit te spreken over de plannen. De avond op 8 februari begint om 19.30 uur in de kantine van KDO.

Bron: Witte Weekblad

Naar het overzicht