Kwakelaar Jouke Schelling is Nederlands Kampioen Nieuwelingen 2012

16 juni 2012

Nederlands Kampioen Jouke: 'Ik dacht dat het niet zou lukken' - DE KWAKEL - Om half één mochten de 180 renners van start voor hun NK wedstrijd over 83 kilometer. Binnen twee minuten begon het te regenen en na tien minuten regende het zo hard dat de voetbalwedstrijden op het EK ervoor afgelast zouden worden. Zo niet het NK van de nieuwelingen want deze mannen kunnen wel een stootje hebben dus ze mochten doorfietsen van de heren van de KNWU.

Jouke had zijn hoge carbonwielen gestoken in de hoop dat het droog ging worden maar het werd alleen maar natter en daardoor is er met deze wielen bijna niet te remmen. Na vele valpartijen door het natte weer en als gevolg daarvan de gladde klinkers werd het peloton in stukken gereten en moest Jouke er hard aan trekken om bij te blijven. Gelukkig waren de weergoden Jouke goedgezind, na ongeveer 45 kilometer werd het droog en begon ook de weg op te drogen. Voor Jouke was dit het teken om zich met de wedstrijd te gaan bemoeien. En hij reed dan ook vanuit de 3e groep terug naar de 2e groep samen met zijn clubgenoot Martijn Admiraal. In de 2e groep werd hard gekoerst en zo reden zij gezamenlijk naar de kopgroep toe.
Op ongeveer 15 kilometer voor het eind probeerden twee renners weg te komen maar dit werd ze door het peloton niet gegund en zij werden teruggereden. Na 78 kilometer reed Marc Bolhoven weg uit het peloton en na enkele seconden dacht Jouke dat hij maar eens moest gaan proberen om Marc bij te halen en dit lukte. Omdat een aantal renners voor in het peloton uitgesproken sprinters zijn wilde niemand voor de ander rijden en keken ze alleen nog maar naar elkaar. Jouke en Marc namen een voorsprong van 17 seconden en ongeveer 200 meter voor de meet probeerde Jouke weg te sprinten. Zelf dacht hij dat dit door de "pap" in zijn benen niet zou lukken, maar in de laatste 200 meter zag Jouke zelfs nog kans om Marc op 5 seconden te rijden en hij werd overduidelijk Nederlands Kampioen.

Na zijn pech in de Oranjeronde van Amsterdam waarin iemand anders zijn fiets total loss reed, zijn overwinningen in Made en het Kampioenschap van Waterland en de derde plaats in de klassieker Omloop van Lek en IJssel is dit toch wel de kroon op zijn trainingsarbeid bij de club en samen met Harry van Pierre die iedere keer weer het uiterste uit Jouke weet te halen.

Naar het overzicht