Gerard en Ploon de Jong 70 jaar getrouwd

16 juli 2012

1942 Trouwdag,16 juli Gerard & Ploon de Jong - van Dam
2012 70 jaar later, Gerard & Ploon de Jong - van Dam De oudste inwoners van De Kwakel, beide 97 jaar en het oudste echtpaar zijn op 16 juli 2012, een Platina huwelijk van 70 jaar. Een uniek gebeuren in het dorp De Kwakel.

Namens de Stichting De Kwakel Toen & Nu, Van Harte Gefeliciteerd.

De Kwakel - Waar gouden (50) en diamanten huwelijken (60) al iets bijzonder zijn in de tegenwoordige samenleving – want wie zal het vandaag de dag nog halen – is 70 jaar met elkaar zijn getrouwd toch helemaal een ultieme gebeurtenis. Stelt u zich voor: Gerardus de Jong en Aplonia van Dam, sinds 2008 wonend aan de Traverse in De Kwakel, werden in de Eerste Wereldoorlog geboren en traden in de Tweede Wereldoorlog op 10 juli 1942 met elkaar voor de wet in het huwelijk en op 16 juli voor de kerk. Deze laatste dag houden zij aan voor de viering. Een deel van de oudere inwoners van Uithoorn en De Kwakel waren toen nog peuters! De jongere generatie was niet eens geboren! Wat moet het een belevenis zijn om zoveel te hebben meegemaakt in je leven... Gerardus de Jong werd op 28 mei 1915 geboren in de Zuiderlegmeerpolder, Aplonia zag in dat zelfde jaar op 17 maart het levenslicht in Ter Aar. Uit het huwelijk werden acht kinderen geboren, drie jongens en vijf meisjes. Het echtpaar heeft nu veertien kleinkinderen en 21 achterkleinkinderen. Gerard en Aplonia zijn de oudste inwoners van De Kwakel en tevens het oudste echtpaar!

Grote gezinnen
De kinderen van het echtpaar halen herinneringen op van hun ouders. ‘Vader is een echte Kwakelaar. Geboren in de Zuiderlegmeerpolder. Hij stamt uit een gezin met zeven kinderen. Dat verhuisde later naar de Drechtdijk (waar nu café Bolle Pouw staat) en vervolgens naar het Kwakelsepad (op de plaats van slagerij Van Eijk). Hij doorliep de lagere school en hielp als jonge jongen al mee om het huishouden rond te krijgen. Hij werkte voornamelijk in de tuinbouw en landbouw. Gerard hield van dansen en tijdens een avondje uit kwam hij onze moeder Aplonia tegen die ook dol was op dansen. Dat draaide uit op een aantal jaren verkering waarna zij op 27-jarige leeftijd besloten om met elkaar te trouwen.Moeder groeide op als oudste in een gezin van vijftien kinderen. Ze ging naar school in Langeraar waar zij een gedeelte van haar jeugd heeft doorgebracht. Later verhuisde het gezin naar de Amstel, het Jaagpad. Omdat in die tijd niet elk kind een fiets had betekende dat veelal van huis naar school lopen! Als oudste kind moest zij veel doen in het huishouden. Het grote gezin moest het vaak zonder moeder (onze oma dus) stellen want die was vaak ziek en overleed veel te vroeg op 50 jarige leeftijd. Opgroeien in een groot gezin zonder moeder is niet eenvoudig. Aan de andere kant geeft het ook vaak gezelligheid; het was altijd een drukte van jewelste in huis. Toen Aplonia wat ouder werd kwamen er ook mogelijkheden voor vertier, zoals dansavonden in een boerderij met accordeonmuziek. En als er wat geld verdiend was mocht ze met vader een keer winkelen. De avonden werden ook gevuld met het luisteren naar de radio, want TV was er nog niet. Aplonia ging dus ook wel eens uit en op een van die keren kwam zij Gerard tegen, wat het begin was van een langdurige romance.’

KDO-familie
Gerard begon zijn werkend leven in 1935 bij boer Gerrit Kooyman en stapte na een paar jaar over naar een andere boer, namelijk Lambalk aan de Legmeerdijk in Aalsmeer. Maar een nieuwe uitdaging diende zich aan en in 1955 trad hij in dienst bij het vleesverwerkend bedrijf Bacon in Uithoorn. Daar ging hij in 1980 op 65 jarige leeftijd met pensioen. Gerard is nu 32 jaar dagelijks samen met zijn Aplonia. Zij zijn ‘een dure voor de AOW,’ zo merkt een van de kinderen op. Het gezin was sportief aangelegd. Zo is Han, een van de zonen, doelverdediger geweest in het eerste van KDO en zijn broer Evert voetbalde eveneens in het eerste elftal. Gerard zelf heeft zich 50 (!) jaar verdienstelijk gemaakt bij KDO, onder meer door het maken van doelnetten, het lijnentrekken, kleedkamers schoonmaken, kantinedienst, clubblad maken, enzovoort. Op zondag als het eerste moest voetballen runde hij de kleine kantine met snoep en bij koud weer was er erwtensoep met worst. Bij Sport en Spel werden er slaatjes gemaakt voor de jeugd. Als dank voor zijn vele verdiensten ontving Gerard de Speld van Verdienste bij KDO. In 2009 behoorde hij samen met Aplonia en Jan Notenboom met diens echtgenote tot de eregasten bij het slaan van de eerste paal voor het nieuwe sportcomplex. Al met al was het een (h)echte KDO-familie. Maar Gerard had volgens zijn kinderen nog meer hobby’s. Zoals vissen, waaronder snoeken en vooral fietsen, waarbij hij 20 keer de Dorpentocht heeft gereden. Fietsen deed hij veelvuldig met zijn Aplonia en ook met de kinderen. Daaronder ook tien jaar lang naar hun dochter in Leusden, zo’n 80 kilometer. Gerard en Aplonia gingen samen voor het eerst tijdens een lang weekend ‘op vakantie’. Later ging een van de kinderen mee met een auto. Jarenlang zijn zij met vakantie naar Oostenrijk geweest omdat een van de kinderen daar een huis heeft. Samen hebben ze intens genoten van de bergen. Toen Gerard stopte met werken kreeg hij van zijn kinderen een hobbykas met een opkweektafel en schermdoek om te tuinieren. Voor hem en zijn vrouw was het hun lust en leven om perkplantjes en geraniums te kweken en groenten om in te maken voor de kinderen. De grootste hobby was wel het kweken van fuchsia’s en het inrichten en bijhouden van de tuin. Aplonia hielp hem vaak daarbij. Samen hadden ze ook nog een mooie volkstuin! Toch maar knap om dat allemaal te realiseren met tegelijkertijd de opvoeding van acht kinderen plus een huishouding te runnen.

Supermoeder
‘Aplonia was een supermoeder die veel gedaan heeft in haar leven om het goed met elkaar te hebben. Daar hoort ook een woordje over de buren bij’, laat een van de andere kinderen weten. ‘Met name de gezellige bewoners (buren) aan de Boterdijk mogen genoemd worden. Zij had veel contact met onder andere Riet Bartels, Cees de Horde, van Oostwaard, Lauwers, ‘buuf’ Voorn en anderen. ‘Ploon’ zei altijd dat ze veel vrienden had. Ze ging wel eens een avond naar het toneel en liet zich zien op de Kwakelse Kermis. Dan kwamen Marie de Brink en Trui Hoogervorst oppassen. Ze genoot van haar gezin en zorgde ervoor dat dit bij elkaar bleef. Ook had ze een goed contact met de andere familieleden. Zelfs ging ze er wel eens een week mee op vakantie, zoals kamperen met ‘tante’ Corrie van Dam. Moeder hield altijd van mooie kleren en dat ze er altijd verzorgd uitzag. Ze ging ook altijd graag winkelen met haar dochters en samen met de jongste is zij een keer per vliegtuig naar Spanje geweest. Dat was een hele belevenis. Volksdansen was haar grootste hobby. Zij heeft dat dertig jaar gedaan en is daarmee tevens de oudste deelnemer. Voor dat lange lidmaatschap werd zij op de laatste avond van het volksdansen in juni van dit jaar gehuldigd. De verjaardagen van de kinderen sloeg zij nooit over. Er was altijd een envelop met inhoud. Zelfs nu nog wordt die traditie in ere gehouden voor de kleinkinderen en achterkleinkinderen. Inmiddels is dat al 67 jaar lang zo! Een compliment waard!’ Aldus de inbreng van de kinderen. Nog voor de vakantietijd is er op 23 juni jl. in het bijzijn van kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en verdere familie ter gelegenheid van deze mijlpaal een gezellige middag geweest in het Wapen van Aalsmeer. Het restaurant waar Gerard en Aplonia al talrijke feestjes hebben gevierd. Dochter Ria heeft dit helaas niet kunnen meemaken; zij is in 2008 overleden, maar zal dit ongetwijfeld vanaf een wolk glimlachend hebben aangezien.
Op 16 juli vond in de huiselijke kring de echte viering plaats, waar ook burgemeester Dagmar Oudshoorn-Tinga acte de présence gaf en een leuk cadeautje meebracht, naast de bloemen die namens de gemeente al waren bezorgd. Er waren felicitaties en een bloemstuk van Hare Majesteit Koningin Beatrix en de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Johan Remkes. Bruidspaar, namens de Nieuwe Meerbode van harte gelukgewenst met deze toch wel bijzondere gebeurtenis in uw leven. Het zij u gegeven om er samen met uw kinderen en familie nog lange tijd van te kunnen (na)genieten!

 

Bron: Nieuwe Meerbode

Naar het overzicht