Jetze Plat - Liefst carriere met veel prijzen

28 september 2012

UITHOORN/LONDEN - Doordat hij door een concurrent in de hekken werd gereden, greep handbiker Jetze Plat net naast een medaille op de Paralympics. Toch kon hij genieten van de massale belangstelling en grootse organisatie. ,,De opening was het indrukwekkendste moment", zegt Plat achteraf. ,,Het stadion was stampvol en het was mooi om met alle sporters bij elkaar te zijn. Ook tijdens de wedstrijden was het superdruk. Ik heb nog nooit eerder een wedstrijd gereden met zoveel toeschouwers."

Tijdens de tijdrit kwam Plat nog tekort om mee te strijden om de medailles. De uiteindelijke winnaar Alessandro Zanardi is voor motorsportliefhebbers geen onbekende. De Italiaan reed een aantal jaar in de Formule 1. Na een zware crash moesten zijn benen worden geamputeerd en legde hij zich toe op het handbiken. ,,Het is mooi om tegen zo'n complete sportman te mogen rijden. Iedereen kent zijn verhaal, het is knap dat hij in verschillende sporten tot de absolute top behoort."

Bij de wegwedstrijd hoopte de rappe Plat op een massasprint. Die kwam er maar een concurrent stuurde hem de hekken in. ,,Ik moest remmen en daardoor miste ik de aansluiting voorin. Of zijn actie volgens de regels was, weet ik niet. Ik wil de beelden graag terugzien om het voor mezelf af te sluiten. Het is gewoon jammer. Als ik goed door die laatste bocht was gekomen had een podiumplek er zeker ingezeten. Nu zit ik opgescheept met de vierde plek, volgens mij de vervelendste plek die er is."

De handbiker neemt de komende maanden een welverdiende vakantie. In Vrouwenakker wel te verstaan. ,,Je leeft maandenlang uit je koffer. Het is juist wel lekker om even thuis te zijn. Ik ga de komende tijd alleen sporten als ik daar zin in heb. Maar mijn vakantie moet niet te lang duren want volgend jaar is er weer een WK, daar wil ik gewoon bij zijn."

Plat gaat in ieder geval door tot de Spelen van Rio, maar hij weet nog niet hoe lang hij daarna nog op topniveau wil presteren. ,,Qua leeftijd kan ik nog wel even mee. Ik ben 21, terwijl de jongste na mij 34 is. Maar ik wil een carrière met veel overwinningen, dat is belangrijker dan een lange carrière."

Jaap de Groot opperde in de Telegraaf van maandag dat bepaalde paralympische sporten bij de 'gewone' olympische spelen zouden moeten worden beoefend. Plat reageert daar met gemengde gevoelens op: ,,Ik snap wel wat hij bedoelt. Sporten als handbiken en rolstoeltennis kunnen ook door valide sporters worden beoefend. Mijn broer traint zijn bovenlichaam op een handbike. Ik zou het erg mooi vinden om op die manier meer aandacht te krijgen maar waarschijnlijk loop je ook tegen veel negatieve reacties aan. Ik ben al tevreden met de grote aandacht voor de paralympics."

Bron: Witte Weekblad - de schrijver is Tim Schrama

Naar het overzicht