Kwakelse dammers stunten in de hoofdklasse!

13 oktober 2012

Een ijselijke vreugdekreet klonk rond het middernachtelijk uur door Almere, het was Rene de Jong die het uitschreeuwde na zijn beslissende overwinning voor damclub Kunst & Genoegen. Op de maandagavond vertrok het 1e team van K&G met enige vrees naar Almere. Het 1e team aldaar was vorig seizoen gedegradeerd uit de ereklasse en K&G promoveerde juist vorig seizoen uit de 1e klasse. Twee klasse verschil leek een hele zware opgave voor de Kwakelaars te worden en dat werd het ook.

Kopman Wim Keessen kwam in een hekstelling terecht waarin hij hard moest knokken om het hoofd boven water te houden. Adrie Voorn probeerde zijn tegenstander te omsingelen, na zo een kleine drie uur dammen gooide Adrie de knuppel in het hoederhok door verrassend een hangend schijf te creëren. Een partij was toen al afgelopen, Piet van der Poel kwam een schijf voor, maar dat werd aan alle kanten bedreigd. Op het moment dat Piet dacht dat het schijf in veiligheid kwam werd hij verrast door een damzet. Piet kon de dam nog wel vangen maar in het eindspel ging het toch nog mis, 2-0 achterstand.

Op bord 1 wist Wim Keessen fraai uit de opsluiting te komen en daarmee remise af te dwingen, 3-1 achterstand. De tegenstander van Adrie offerde een schijf om uit zijn benarde stelling te komen. Toen hij later ook nog moest offeren om dam te halen, wikkelde Adrie bekwaam af naar een overmacht eindspel, de teams stonden weer gelijk. Alle ogen werden gericht op de partij van Rene de Jong, alle kanten kon deze partij uit, zeker nadat beide dammers op dam kwamen. De dam van Rene peuzelde in het eindspel verschillende schijven van zijn tegenstander op.

Uiteindelijk bleef er een 4 om 1 eindspel over dat voor de damkenners voldoende is voor winst. Rene voerde dat goed uit, gaf drie dammen weg maar sloeg met zijn laatste dam de partij uit, 3-5 zege voor K&G. Tegen enen in de nacht kwam het team voldaan in De Kwakel terug, volgende week komt Enkhuizen op bezoek in 't Fort, zij eindigde het vorig seizoen op de 3e plaats in de hoofdklasse. Wederom een zware klus, maar wie weet, na deze schitterende zege is het zelfvertrouwen toegenomen. Het 2e team speelde thuis tegen het 2e van Almere, de eindstand werd 4-4. De sluwe vos Leo Hoogervorst behaalde in deze wedstrijd een belangrijke zege voor zijn team.

Op de foto het 1e team van K&G.
Almere - K & G 3-5
M Horn - W Keessen 1-1
L vd Gaag - A Voorn 0-2
T Richardson - P vd Poel 2-0
H Beekman - R d Jong 0-2

Naar het overzicht