Opbrengst Kwakelse Veiling 56.089 euro

06 november 2012

De Kwakel - 'Waar een klein dorp groot in kan zijn.' De organisatoren van de Kwakelse veiling, die afgelopen zaterdag 03 november zijn tweede avond beleefde, kunnen terugkijken op een zeer geslaagde editie. Dit jaar bracht de veiling 56.089 euro op, net iets minder dan vorig jaar.

Het geld komt volledig ten goede aan het Kwakelse verenigingsleven.
Even over achten ging de veiling van start met de kinderveiling. In een rap tempo werden de kinderkopen door de veilingmeesters aan de man gebracht. Van levende konijnen en knuffels tot autoracebanen, tafeltennistafels en voetbalshirts en -ballen van Ajax, Manchester United, Heerenveen en Barcelona gaan onder de veilinghamer door.

Volwassenenveiling
Zo rond een uur of negen gaat de kinderveiling langzaam over de in de 'grote mensen veiling' en vliegen ook de eerste premies door de zaal. Bij elke keer dat een grens van 2.500 euro wordt bereikt, blaast veilingpenningmeester Jacques Oosterveer op zijn scheepstoeter. Dan wordt het bieden even stil gelegd om de rij met premies op te noemen: een slagroomtaart, een bos bloemen, tien oliebollen en een vlaai zijn de basispremies.

Premie uit suikerbus
Daarnaast trekt notaris Akkermans een grote premie uit de suikerbus. Je maakt dan kans een weekendje met een cabrio rijden, een kruiwagen vol boodschappen, een Ipad, een LED TV, een Blue Rayspeler, een Windos telefoon, een Xbox, een robotstofzuiger of een waardebon van 150 euro voor vlees, fruit of zuivel. Bij de premies vliegen de biedingen omhoog en menig premiebod wordt afgesloten met een bedrag van 600 euro of hoger.

Hoogste bod
Het hoogste bod van de avond wordt door de Beunhazen uitgebracht op een middagje Poldersport, inclusief BBQ en drankjes. De Beunhazen hadden hier 1.600 euro voor over. De schoenen van Dirk Kuijt brachten 250 euro op en het kampioenshirt van Ajax met daarop de handtekeningen van de voltallige Ajax-selectie ging voor 330 euro over de toonbank, ondanks het 0-2 verlies die avond tegen Vitesse.

Opbrengst
De eerste avond werd afgesloten met een opbrengst van 23.006 euro en daar ging De Kwakel de tweede avond met 10.000 euro overheen. Al met al valt er de komende weken voor het Kwakels Verenigingsleven 56.089 euro te verdelen door het Veilingcomité. Geld dat is opgebracht door het dorp voor het dorp. Ruim 150 vrijwilligers zijn de afgelopen maanden in de weer geweest om dat mogelijk te maken.

'Waar een klein dorp groot in kan zijn' is dan ook de leus van het Veilingcomité.

_______________________________________________________________

DE KWAKEL - Afgelopen zaterdag 27 okt. vond de eerste avond van de Kwakelse veiling plaats. Honderden mensen verzamelden zich in de kantine van KDO, onder wie onze correspondent Fabian Melchers. Hij tekende het volgende verslag op.

Terwijl de prijs steeds verder wordt opgeschroefd, schieten de blikken van de kinderen in de zaal koortsachtig heen en weer. In de kantine van sportvereniging KDO wordt een grote opblaasbare kajak omhoog gehouden die duidelijk in de smaak valt bij de Kwakelse jeugd. Een meisje staat achterin op een tafel zodat de veilingmeester haar kan zien. Steeds als het bod weer is opgevoerd en ze haar hand opnieuw omhoog wil laten schieten, kijkt ze eerst vragend naar haar ouders. Maar als de grens van 80 euro wordt gepasseerd schudden ze hun hoofden. Het meisje kijkt een beetje beteuterd als de kajak uiteindelijk voor 100 euro naar een ander kind gaat. Lang duurt de ontgoocheling niet, want er staan nog genoeg mooie spullen op het programma van de Kwakelse Veiling.

Pondje paling
Poppenwagens, voetballen, kaartjes voor het Archeon en zelfs een huisbezoek van Sinterklaas gaan er in het eerste uur, speciaal ingericht voor kinderen, onder de hamer. Het gaat er af en toe fanatiek aan toe, helemaal als de volwassenen later op de avond aan de beurt zijn. Het is nog redelijk vroeg wanneer er een pondje paling voor 75 euro wordt verkocht. U leest het goed: 75 euro.

Principe
Het is nogal een som geld voor een halve kilo vis, maar dat is dan ook niet het enige waar de hoogste bieder voor betaalt. Organisator Jan Tilburgs legt uit hoe het werkt: ,,We gaan in het dorp huis-aan-huis langs om mensen te vragen of ze iets willen weggeven. De laatste zaterdag van oktober en de eerste van november veilen we alle spullen hier en de opbrengst gaat dan naar het verenigingsleven in De Kwakel. Vorig jaar heeft dat op de twee avonden ruim 57.000 euro opgeleverd."

Een begrip
Wim Bartels, vader van de gelukkige nieuwe eigenaar van de opblaas-kajak, is een vaste deelnemer aan het jaarlijkse evenement. ,,Ik denk dat dit al de vijftiende keer is dat ik hier ben. De Kwakelse Veiling is echt een begrip, als je hier woont dan kom je er snel genoeg mee in aanraking. Wij doneren zelf ook elk jaar wel iets. Dat moet wel waarde hebben voor iemand anders, geen oude rotzooi. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld een 'tripp trapp' gegeven. Die heeft geloof ik vijftig euro opgebracht. Dat is natuurlijk fantastisch. Iets dat je ooit zelf hebt gebruikt, krijgt een nieuwe plek en levert ook nog geld op voor de verenigingen."

Er werd de eerste avond meer dan 23.000 euro opgehaald.

Bron: Witte Weekblad

Naar het overzicht