Donateurs verzorgen damvermaak in t Fort De Kwakel

18 december 2012

DE KWAKEL - Niet alleen zelf hadden de donateurs van K&G plezier in het damspelletje, ook de toeschouwers genoten zaterdagmiddag in 't Fort van hun damkunsten.

Menig donateur kwam dan wel een kijkje nemen maar durfde zich niet in de damarena te storten.

Heel leuk was ook de belangstelling van Hubert Konst, oud-voorzitter van K&G, die vier jaar was toen deze 85-jarige damclub werd opgericht.

Ook van de nationale top van het dammen in Nederland was er belangstelling voor de damtalenten onder de donateurs van K&G. Cock van Leeuwen moet versteld hebben gestaan van standen die bijna niet mogelijk zijn op het dambord. Zo werd een partij van Bart de Bruyn aangetroffen die meer weg had van het kat- en muisspelletje, er waren schijven tekort om al zijn dammen te kronen. Maar Bart werd in 1998 ook niet voor niets kampioen in dit spelletje dat toen door K&G werd georganiseerd. Sindsdien draagt hij de nationale - en misschien ook wel mondiale titel. Op deze middag voegde hij er een titel aan toe: Bart won met zijn kat- en muissysteem de C-groep.

Individueel succes was er in deze groep voor een Beatle uit Kudelstaart die zijn eerste damzege ooit boekte. Verrassend was de plaats in de B-groep voor Frans van Doorn, deze smaakmaker was nog nooit zo hoog gekomen. Er had volgens Frans nog meer in gezeten als hij niet telkens was verblind door een flitsende fotograaf. In deze groep wist Paul den Haan de zege naar zich toe te trekken, beslissend was zijn zege op Gerrit Terreehorst die met zijn gedachten meer bij pannenkoeken zat en daardoor ook damde als een pannenkoek.

Messi onder

donateurs

Uit de A-groep moest uiteindelijk de donateurdamkampioen komen, door afwezigheid van grote damdonateurs als Fred Buskermolen, Mike Kouwenhoven, Jan van Doorn en Eric van Breukelen, was Marco de Groot de grote favoriet. Hij maakte dit volledig waar, hij won al zijn partijen en won zijn vierde titel in het 19-jarige toernooi. Deze Messi onder de donateurs ging daarmee Jan en Mike voorbij die drie titels op hun naam hebben.

Runner-up werd Joris Voorn met zijn 2e plaats, Joris won tien jaar geleden het jeugdtoernooi maar viel daarna niet meer in de prijzen. Op deze middag werd het jeugdtoernooi gewonnen door Laida Wijfje die verheugd met een mooie prijs naar huis ging. Pas veel later volgden de andere dammers die aan de bar nog heel veel te analyseren hadden. Het dammen leefde deze middag weer eens op, een basis voor Kunst & Genoegen om op te gaan naar het 100-jarig jubileum.

Naar het overzicht