Verrassende winnaar Open Kwakels Dartstoernooi

22 januari 2013

De elfde editie van het Open Kwakels Dartstoernooi in het tot het Lakeside van De Kwakel omgebouwde dorpshuis kende een verrassende winnaar: Mitchel Bijlaard uit Aarlanderveen.

Zo'n veertig darters uit De Kwakel en omgeving meldden zich keurig om 12 uur bij wedstrijdleider Pieter Langelaan om zich in te laten schrijven voor dit single toernooi. Onder een paar nieuwe gezichten ook dat van Mitchel.

Om half twee waren de eerste partijen vastgesteld en kon het toernooi beginnen. De sfeer was uitstekend. Er werd volop aangemoedigd en meegeleefd. Kwakelse hoogwerpers als Gerard en Ilona Bak, Rick en René Kruyt, Joris Voorn, Rick Fransen lieten zich van hun beste kant zien. Davey Monsees werd uiteindelijk dit toernooi de speler met de hoogste uitscore: 104. Spannende partijen werden er uitgevochten. Soms ook minder spannende, maar dat hoort bij open kampioenschappen. Bovendien gaf dat de aanwezigen even tijd om nog eens de geweldige prestaties van de Nederlandse darters tijdens het wereldkampioenschap in Engeland te memoreren.

Ondertussen begon het toch op te vallen dat er een nieuweling in het circuit was die de ene partij na de andere naar zijn hand zette. Hij versloeg zelfs in een directe confrontatie de titelverdedigster Ilona Bak! Gaande het toernooi werden ook de andere coryfeeën uitgeschakeld tot in de finale oud-kampioen Kilian Broere het moest opnemen tegen de onbekende nieuwkomer Mitchel Bijlaard.

Maar voor het zover was werd er een vrouwenfinale ingelast. Er hadden zich 5 vrouwen ingeschreven en de 2 besten op dit toernooi mochten in een rechtstreeks duel uitmaken wie de beste vrouwelijke deelnemer was. Ondanks knap verweer van Paulien Cornelisse bleek Ilona Bak toch te sterk in deze partij!

Na een pauze verzamelden alle aanwezigen zich vol verwachting weer in de zaal voor de finalepartij. Lichtelijk nerveus vonden de eerste darts het bord, de partij ging gelijk op en toen Mitchell dubbel 1 als uitworp liet staan maakte iedereen zich op voor enkele missers op deze lastige dubbel. Kilian waarschijnlijk ook, hij verzuimde althans uit te gooien. Mitchel bleek het spel echter tactisch te spelen: vol overtuiging gooide hij de dubbel. Kilian kreeg daarvan een gevoelige tik en ook de tweede game ging verloren. Toch wist hij zich te hervatten, kwam knap terug en trok de derde game naar zich toe. Maar toen haalde de sluwe Mitchel hetzelfde trucje uit: hij liet wéér dubbel 1 staan en gooide die vol zelfvertrouwen uit.

Kilian wist deze dreun niet meer te boven te komen en verloor de overige games en daarmee de match. Achteraf niet zo verwonderlijk: Mitchell Bijlaard blijkt tot voor enkele jaren erg hoog in de landelijke competitie gegooid te hebben, is meerdere malen jeugdkampioen van Noord-Holland geweest en heeft in het team van Arnold Scholten gespeeld. Echter, de druk om altijd maar te moeten presteren ontnam hem op een gegeven moment het plezier in het spel. Daarom heeft hij enige jaren terug zijn darts in de wilgen geplant om voorlopig geen wedstrijden meer spelen. Hij ging zich richten op zijn transportbedrijf en zijn gezin. Nu heeft hij het punt bereikt dat hij af en toe weer eens vrijblijvend en met plezier een toernooitje speelt. Mitchell Bijlaard, 25 jaar pas. Onthoud die naam!

Naar het overzicht