Klaverjastoernooi en Pandoertoernooi in De Kwakel kent spannende ontknoping

21 februari 2013

Dat kaarten saai zou zijn en niet meer van deze tijd werd in deze editie van het toernooi wel degelijk gelogenstraft! Er werd gespeeld over drie avonden: 11 en 25 januari en 16 februari. De spannendste partijen werden uiteraard op de laatste avond gespeeld, de avond waarop menige reputatie zich bevestigde of stukliep omdat er scores verdedigd of punten gehaald moesten worden om nog een kans te maken op eremetaal.

Pandoeren
Bij het pandoeren gingen de laatste avond Adriaan Koeleman en Lenie Schelling als favorieten uit de startblokken. Maar geen van beiden bleek opgewassen tegen de zeer goed spelende Marije Schelling, die ook wel sterke kaarten kreeg, maar dan moet je die ook nog goed uitspelen, en de sluwe vos Hennie Kouw. Deze laatste wist tot tweemaal toe met succes een Privé naar zich toe te halen (alle slagen) en zag daarnaast kans om zijn naaste concurrente Lenie Schelling te breken op haar gedurfde Praatje pot (kaarten open op tafel en de anderen mogen overleggen om de speler een slag te bezorgen). Voor de 1e plaats had hij echter al een te grote achterstand opgelopen, dus die ging naar Marij Schelling.

Voor wie Pandoeren niet kent: het houdt een beetje het midden tussen klaverjas en bridge. Het kent 8 verschillende soorten spelletjes, variërend van het halen van geen enkele slag tot het halen van alle slagen en alle variaties daartussen. Er wordt tegen elkaar op geboden en de hoogste bieder mag spelen. Maar hoe hoger je biedt, hoe zwakker je kaart kan blijken te zijn. Het spel kent geen vaste partner; de partner wordt elke keer tijdens het spel bekend door het verloop van het spel.

Maandagavond is de vaste speelavond in het dorpshuis De Quakel. Kom eens kijken en laat u uitleggen hoe het spel in zijn werk gaat.

Klaverjassen
Bij het klaverjassen ging het er eigenlijk net zo spannend aan toe. De uiteindelijke nummer 1, Joke Rietbroek, had over de eerste twee speelavonden gelukkig genoeg punten opgebouwd, want de beslissende derde ronde was zij voornamelijk gedwongen tot het bijeenschrapen van zoveel mogelijk punten, meer zat er niet in. Behalve dan in de memorabele partij tegen haar directe opponent, de hoog staande Adriaan Kooiman, die zich, waarschijnlijk door zenuwen geplaagd, althans er stonden druppels op zijn voorhoofd, vergooide! Adriaan had de ongelukkige pech dat hij deze beslissende avond maar liefst nog eens 2x werd gebroken en daarmee uit zicht raakte voor een plaats op het erepodium. Het werd voor Joke daardoor een zenuwslopende race met de latere nummers twee en drie, Ton Voorn en Cor de Beer. Beide heren speelden sterk, liepen flink op Joke in, maar kwamen er niet langs.

Na een enerverende, maar gezellige avond werden er nog partijen nabesproken in de altijd gezellige bar van het dorpshuis. Want praten over kaarten is minstens zo gezellig als spelen. Je krijgt er wel een droge keel van, dat weer wel.

De uitslagen

Pandoeren:
1e avond: 1e: Adriaan Koeleman
2e avond: 1e: Lenie Schelling
3e avond: 1e: Marij Schelling
Einduitslag Pandoeren: 1e Marij Schelling met +290 punten, 2e Hennie Kouw. met +189 punten

Klaverjassen:
1e avond: 1e: Adriaan Kooiman 2e: Joke Rietbroek en 3e: Lien Kouwenhoven
2e avond: 1e: Joke Rietbroek 2e: Thea Semp en 3e: Adriaan Kooiman
3e avond: 1e: Riet de Beer 2e: Wim Hoogervorst en 3e: Cor Stevens
Einduitslag Klaverjassen: 1e Joke Rietbroek met 20482 punten, 2e Ton Voorn met 20145 punten en 3e Cor de Beer met 19732 punten.

Beide clubs hebben overigens weer plaats voor nieuwe leden.

Bron: B. Voorend

Naar het overzicht