Stichting De weeskinderen van Timau

24 juli 2013

Vorige week donderdagavond was er een select gezelschap bijeengekomen achter in Café Bolle Pouw in De Kwakel. Sabine van Eijk, geboren en getogen in het dorp en inmiddels al weer ruim zes jaar woonachtig in Kenia gaf een presentatie over ‘haar' weeskindjes in haar woonplaats Timau. Zij vertelt onder andere hoe het zo gekomen is dat ze zich met hart en ziel inzet voor dit goede doel en ook hoe zij sponsors zoekt en, gelukkig, ook vindt: "Begin 2006 werd mijn vriend uitgezonden door zijn bedrijf naar Kenia. Ik en onze twee kindjes van toen zeven weken en zeventien maanden oud verhuisden uiteraard mee. We zijn terechtgekomen in het plaatsje Timau in het hart van Kenia. Ik wilde graag fulltime moederen, maar aangezien ik een doener ben, ben ik toch op zoek gegaan naar iets om om handen te hebben en om iets te betekenen voor de kansarme mensen in Afrika. Zo kwam ik terecht bij het St. Stevens's weeshuis in onze woonplaats waar zesentwintig kinderen wonen van wie de ouders meestal zijn overleden aan aids. De oprichtster van het weeshuis, Mama Mwiti, geeft liefde en verzorging aan de kinderen, want dat is de eerste prioriteit, maar ik zag ook dat hulp van buitenaf erg hard nodig kon zijn.

Vrienden
Daarom heb ik vrienden en familie in Nederland gevraagd om donaties op te sturen, zodat we met kerst een feest voor de kinderen zouden kunnen geven. Ik begon zogezegd als het ‘kerstvrouwtje', maar ik merkte, door positieve reacties uit Nederland, dat ik het groter aan zou kunnen pakken en de kinderen ook op langere termijn zou kunnen helpen." Sabine richtte een heuse stichting op: ‘De weeskinderen van Timau'. In 2008 kon er een stuk land aangeschaft worden waar groente op wordt geteeld. Het is vooral belangrijk dat de weeskinderen ook in hun eigen levensbehoefte kunnen voorzien. Alles wat op dat land verbouwd wordt is voor eigen gebruik en wat er over is wordt verkocht. Inzamelingen in De Kwakel, als ook in Kudelstaart, waar Sabine en haar vriend Dick ook gewoond hebben, werpen haar vruchten af. Sabine vertelt dat zij voor de donaties meestal een passende bestemming zoekt. Zo zijn er uit een gift van de kerk in Aalsmeer kerkstoelen gekocht, wat een boer geschonken heeft is er voor het weeshuis een koe gekomen, van een sportvereniging in Kudelstaart zijn sporttenues aangeschaft en de opbrengst van een optreden van de Kwakelse/Uithoornse band Alice Good, die gehouden is in N201 heeft ook een goede bestemming gevonden.

TeamTimmerman
De enthousiaste Sabine raakt niet uitgepraat over de prachtige stichting en is blij met alle hulp die zij krijgen. "Wat onze stichting zo bijzonder maakt," vervolgt ze haar verhaal "is dat al het geld dat je geeft ook daadwerkelijk te traceren is. Ik geef je precies aan waar het aan besteed wordt en houd je daarvan op de hoogte. Hoe anders is dat als je geld geeft aan een grote organisatie? Ik zeg niet dat daar verkeerde dingen mee gedaan worden hoor, maar er verdwijnt toch meer dan dat er daadwerkelijk besteed wordt." Eind vorig jaar heeft zij via vrienden te horen gekregen dat TeamTimmerman het weeshuis wil sponsoren. Vandaar dat, bijna, alle leden van het sportieve team uit Kudelstaart bij de presentatie aanwezig zijn. TeamTimmerman is opgericht in 2010 en bestaat uit vijfentwintig fietsers en joggers. Oprichter Ivo Peters is even aan het woord: "Wij fietsten/jogden tweemaal de Alpe d'Huez voor een ander goed doel, maar hebben dit jaar stichting ‘de weeskinderen van Timau' gekozen. Met de opbrengst willen we graag dat deze kinderen een gelukkig leven krijgen en dat er schoolkosten uit betaald worden. Tijdens de Koninginnedagmarkt in Aalsmeer heeft het team met gedoneerde spullen al duizend euro opgehaald. Er werden armbandjes verkocht, gemaakt in Kenia, en rozen, uit Kenia. Je kon tevens fietsen voor cadeaubonnen voor een Kudelstaartse fietsenwinkel." Op 31 augustus gaat het team de Franse berg op. Sommigen maar één keer, anderen meerdere keren. Alle donaties zijn uiteraard welkom. Op www.teamtimmerman.nl leest u hoe u hen kunt steunen. Er wordt in samenwerking met ‘Aalsmeer fietst' tevens nog een fietstocht georganiseerd. Deze vindt plaats op 29 september.

Alle donaties zijn welkom!
Sabine van Eijk laat aan het eind van de presentatie nog een filmpje zien van het weeshuis in Timau waarop kinderen dansen en zingen. De strekking van de tekst is verdrietig, het gezang juist vrolijk. "Dansen en zingen is hun enige uitlaatklep." Aldus Sabine en ze sluit af met de woorden "Het gaat naar omstandigheden goed met mijn zesentwintig weeskindjes. Er zijn inmiddels vijf nieuwe kinderen bijgekomen in Timau en ik blijf me inzetten voor een betere toekomst voor hen allemaal. Ondanks dat ik niet iedereen bij naam en toenaam kan noemen, wil ik graag alle mensen bedanken die ons steunen. Het maakt niet uit met hoeveel geld of spullen. De kindjes van mijn vriendin Mary-Jane (een van de teamleden van TeamTimmerman) hebben bijvoorbeeld vanmiddag cakejes gebakken en zijn ermee langs de deuren gegaan. Ook met die opbrengst doe ik wat. Werkelijk alle beetjes helpen! Alvast bedankt!" www.stichtingkinderenvantimau.nl

Bron: Nieuwe Meerbode - 24 juli 2013

Naar het overzicht