Volle bak op de Nostalgische Kwakelse Avond

21 oktober 2013

Vrijdagavond 18 oktober vond de tweede Nostalgische Avond van dit jaar plaats, georganiseerd door Stichting De Kwakel Toen & Nu. Het werd wederom een avond vol gezelligheid, nostalgie, verhalen en prachtige oude foto's.

Oud-Kwakelaars
De avond werd geopend door Annie Blijleven die sinds 25 jaar in Groningen woont. Zij had de reis ondernomen om bij de Nostalgische Avond te zijn en zich zelfs voorbereid: zij opende de avond met enige anekdotes en herinneringen aan De Kwakel. Uit de oorlogsjaren o.a., want als dochter van een landbouwer aan de Drechtdijk kwam zij nogal eens vreemd volk tegen uit Amsterdam bijv. Hierna nam Dirk Plasmeijer de fotopresentatie over.

Het Dorp, langs het tuinpad van mijn vader.
Als eerste werd het nummer "Het Dorp" van Wim Sonneveld gedraaid, met beelden uit het verleden van De Kwakel. De zaal genoot weer van de oude landkaarten met het water dat De Kwakel omringde en zelfs ooit bedreigde, van de foto's van toen er nog nauwelijks kassen waren en de Kuil nog gewoon leeg. Aandacht was er voor de vele creatieve Kwakelaars en het actieve Kwakelse verenigingsleven. Vergeten namen konden weer worden genoteerd en het De Kwakel van toen kon worden vergeleken met de foto's van het De Kwakel van nu met al zijn nieuwbouw. De pauze was een mooie gelegenheid om dat nog eens met elkaar door te nemen.

Shoot out
Die pauze werd overigens verrassend ingeluid door de hobbyclub in de bovenzaal van het dorpshuis: als ware het een shoot out trokken vier jeugdigen tegelijkertijd hun lijmpistool en dat was teveel voor de stoppenkast van het dorpshuis! Het licht viel uit, duisternis trad in... toen floepte de noodverlichting aan en dus kon men de bar lokaliseren en daarmee werd paniek voorkomen. Kordaat optreden van de beheerder en enkele technische aanwezigen zorgden al gauw weer voor licht in het duister.

De Zingende Franciscanen en kermis
Net bekomen van de schrik zette men zich voor het tweede deel van de avond. Om een tweede schok te verwerken te krijgen!: het toneeldoek schoof open en daar stond een stuk hilarisch Kwakels entertainment uit de jaren 70: het trio "De Zingende Franciscanen" met hun hit het Jammerplankje!  Het publiek klapte enthousiast mee en wie de tekst nog kende zong luidkeels mee. Toen de rust was weergekeerd nam Dirk de presentatie weer ter hand. De Kwakelse bruidsparen werden gevolgd door de Kwakelse boerderijen, de Kwakelse gezinnen en uiteindelijk Kwakelse kermiskarren door de jaren heen, met als sluitstuk een mooie serie foto's van de verzamelde karren op het terrein van Poldersport.

Na de presentatie werd er nog lang nagepraat in het gezellige dorpshuis. Foto's van de (eerste) Nostalgische Avond vindt u op in dit fotoalbum. Film tweede avond.

Het bestuur van Stichting De Kwakel Toen & Nu bedankt alle vrijwilligers die geholpen hebben om deze avond weer te laten slagen. Verder ook dank voor bestuur en medewerkers van het dorpshuis, alle donateurs en sponsors van de stichting, zonder wier financiële support de stichting niet zou kunnen bestaan.

Bron: De Kwakel Toen & Nu

Naar het overzicht