Opbrengst Kwakelse Veiling verdeeld

03 december 2013

In het dorpshuis De Quakel werd op vrijdag 29 november jl. de opbrengst van de beide veilingavonden in 2013 verdeeld. Zestien verenigingen uit De Kwakel vroegen het Kwakels Veilingcomité om een bijdrage in de kosten van hun activiteiten. Dat is wat minder dan voorgaande jaren, maar het Veilingcomité had de verenigingen gevraagd om alleen een aanvraag te doen als het echt nodig was, zodat de veilinggelden ingezet konden worden voor de activiteiten die niet zonder hulp van het Veilingcomité kunnen plaatsvinden.

 Een aantal verenigingen liet weten dit jaar geen bijzondere investeringen of extra activiteiten te doen en zagen daarom voor dit jaar af van een bijdrage. Dit gebaar en de goede opbrengst van de beide veilingavonden van in totaal € 54.397 betekende dat er wat extra's gedaan kon worden om een aantal verenigingen die dat echt hard nodig hebben een extra impuls te geven. 

Zo is de muziekvereniging Tavenu is op zoek naar verjonging en ze wil daarom dit schooljaar wekelijks muziekles gaan geven op de basisschool in De Kwakel. Hiervoor zijn docenten, instrumenten en bladmuziek nodig. De veiling draagt dit schooljaar € 3.500 bij om dit initiatief te ondersteunen, waardoor De Kwakel hopelijk in bezit blijft van een muziekvereniging. 
Een zelfde bijdrage ging naar de afdeling handbal van KDO. De grote aanwas van jeugd betekent dat ze meer scheidsrechters moeten opleiden, nieuwe lichtgewicht doeltjes moeten aanschaffen en er meer trainersballen moet zijn. Ook de reserveshirts van KDO handbal waren hard aan vervanging toe. 
Afgelopen jaren ging er extra geld vanuit de veiling naar de Scouting St. Johannes als bijdrage in hun accommodatie. Nu staat die er en heeft de scouting genoeg aan € 650 om het clubhuis op te schilderen. Bij de overhandiging van de cheque kregen de twee afscheidnemende bestuursleden van de scouting Jaap Hoogenboom en Ton Voorn een staand applaus voor hun jarenlange vrijwillige inzet voor De Kwakel en de scouting in het bijzonder van de ruim 125 aanwezigen tijdens de verdeelavond. De sv KDO heeft deze zomer 200 zonnepanelen op het dak gelegd, wat volgens de berekeningen goed  moet zijn voor 25% van de elektriciteitsvoorzieningen. De eerste resultaten zijn bemoedigend en ze krijgen ook nog eens bijdrage van € 14.500 uit de veilingopbrengsten. 
De badmintonvereniging kreeg een bijdrage o.a. voor de viering van haar 20 jarig bestaan. 
De Zonnebloem financiert haar jaarlijkse contactdag uit de veilingbijdrage. 
Toneelvereniging Sint Genesius kan haar zaalverlichting uitbreiden. 
Het Vrouwengilde kan ook dit jaar weer kerstattenties voor de zieken en ouderen in De Kwakel verzorgen. KDO DAG heeft een bijdrage ontvangen om materiaal aan te schaffen voor hun aerobic lessen en instructiemateriaal. De Vuurwerkgroep organiseert sinds een aantal jaren zeer gewaardeerde activiteiten rondom oudjaar en krijgt daar ook dit jaar een bijdrage voor. 
De KBO kreeg een bijdrage om hun dinsdagmiddagsoos voort te zetten en het 60-jarig jubileum met hun 481 leden te vieren. Ook dit jaar ging er een bijdrage naar Sport en Spel die eind mei met 90 begeleiders een weekend voor 291 kinderen organiseert. De peuterspeelzaal in het dorpshuis mag een peuterpasspiegel annex krijtbord aanschaffen. De hobbyclub, die ook deze vrijdagavond hoorbaar met 80 kinderen aan het klussen was in het dorpshuis, kreeg een bijdrage voor het kamp en nieuw gereedschap. De Vrienden van de St Jan's Geboorte kunnen verder met het vervangen van de kozijnen in de kerk en mogen een nieuwe grasmaaier aanschaffen. 
Jacques Snellenberg die met zijn voorspelling het dichtst bij de opbrengst zat kreeg een diner bon voor bij La Musette. De avond werd afgesloten met een paar rondjes kienen en vooral gezellig bij kleppen. 

Volgend jaar gaat de Kwakelse Veiling weer naar een lustrum, want op de zaterdagen 25 oktober en 1 november vindt dan de 55e Kwakelse Veiling plaats.

Bron: J. Tilburgs

Naar het overzicht