Nieuwe Gebiedsvisie roept gemengde gevoelens op

19 februari 2014

De Kwakel - Woensdagavond 12 februari presenteerde de gemeente de nieuwe Gebiedsvisie rond het Steenwijkerveld met een toelichting daarop in Verenigingsgebouw De Quakel aan de Kerklaan. Dat riep bij de aanwezige bewoners die de zaal ruim bevolkten, nogal gemengde gevoelens op.
De een zag het wel zitten, bij een ander weer niet en er waren veel vragen over de ruilverkaveling wat het onderliggende doel is van de Gebiedsvisie. Zoals de omzetting van bedrijfs-woningen naar ‘burgerwoningen' en ‘plattelandswoningen', koop en verkoop van percelen, fiscale aangelegenheden, schaalvergroting, maar ook over de veranderingen in het bestemmingsplan nu er in het gebied straks ook economische bedrijvigheden worden toegestaan, anders dan die met een louter agrarisch karakter.
Momenteel behoort het gebied rond de Drechtdijk, Steenwijkerveld en Bezworen Kerf in de vigerende gebiedsvisie tot agrarisch land voor uitsluitend de kweek van sierteeltproducten in ‘niche markten' zoals dat heet. Ondernemers mochten en mogen er dus alleen sierteeltgewassen kweken. Daaronder bijvoorbeeld seringen, sneeuwballen, buxusboompjes en zo meer. Alle andere al dan niet kleinschalige economische activiteiten waren en zijn tot op heden niet toegestaan.

Bezwaar
Dat dit serieus werd genomen door de gemeente en er ook aandacht aan werd besteed, bewijst bijvoorbeeld een ingediend bezwaarschrift wat bewoner Jan van Tol van het Bezworen Kerf vorig jaar bij de gemeente had ingediend tegen het aan de overkant van hun perceel gelegen bedrijf MK De Kwakel BV. Dat kweekte weliswaar buxusboompjes, maar kon daar kennelijk niet van bestaan en ontwikkelde vervolgens daarbij niet-agrarische bedrijvigheden in de vorm van een installatiebedrijf in warmtekrachtinstallaties met toebehoren en groothandel in tuinbouwmaterialen. Daarvoor was er een grote en hoge werkloods op het terrein gebouwd. Verder veroorzaakte het transport van deze goederen met bijvoorbeeld grote containers op vrachtwagens en het rijden met dieselmotoren aangedreven werkvoertuigen, overlast op voor de bewoner(s). Hier werd met succes bezwaar tegen aangetekend. Na ruim een half jaar soebatten met elkaar kende de bezwarencommissie en uiteindelijk de gemeente namelijk het bezwaar toe omdat de activiteiten strijdig waren met het vastgelegde in de gebiedsvisie en het bestemmingsplan. Daarbij zij opgemerkt dat de activiteiten van het betreffende bedrijf wel al geruime tijd werden gedoogd met een toegewezen tijdsbestek tot aan juli 2015. Dat gaf de ondernemer de tijd om naar een andere locatie uit te zien om zijn activiteiten voort te zetten. Omdat hij telkens geen geschikte plaats kon vinden wat betaalbaar was, kwam er steeds een verlenging van de gedoogtermijn uit de bus. Het gegronde bezwaar echter doorkruiste dit waarbij de ondernemer toen werd gelast te stoppen en er door de gemeente indien nodig ‘handhavend' zou worden opgetreden. Dat staat allemaal zwart op wit en officieel ondertekend. Totdat de bezwaarmakende bewoner eind vorig jaar een brief van de gemeente ontving. Daarin stond tot zijn verbijstering vermeld dat het bezwaar geen enkele grond meer had en dat de ondernemer met zijn activiteiten kon doorgaan. Reden was de op komst zijnde aangepaste nieuwe gebiedsvisie zoals die door de gemeente vorige week woensdag is gepresenteerd.

Wassen neus
Terzijde wordt opgemerkt dat de betreffende ondernemer desgevraagd te kennen heeft gegeven geen overlast meer te zullen veroorzaken en zich aan de (nieuwe) regels te zullen houden. In de ogen van de bewoner wordt de overtreder naar zijn zeggen ‘beloond' voor de tijd dat die zich gedurende een lange periode weinig of niets aantrok van de regelgeving in de huidige (nog geldende) gebiedsvisie. Iets wat bij hem onbegrijpelijk en op z'n zachtst gezegd teleurstellend overkomt. Heeft bezwaar maken in de toekomst dan nog wel zin als de gemeente en passant de regeltjes later gewoon aanpast waarmee het bezwaar vervalt? En kon de gemeente dit van te voren niet weten? Aanpassing van een gebiedsvisie doe je toch niet even vandaag of gisteren. Het was toch al langere tijd bekend dat dit zou gebeuren? Dan had men toen ook eerder kunnen aangeven dat bezwaar maken al geen zin meer had en zou de hele procedure nu niet een wassen neus zijn geweest.

Groei is eruit
In de toelichting op de presentatie van de aangepaste gebiedsvisie komt het erop neer dat andere ondernemersactiviteiten die niets te maken hebben met de agrarische doelstelling in het gebied worden toegestaan. Kleinschalig, zo wordt wel geformuleerd en geen ‘industriële' toepassingen. Zowel huidige als nieuwe ondernemers mogen zich met hun andere activiteiten vestigen op aangewezen kavels. Ook glastuinbouw blijft mogelijk; het wordt toegestaan om kassen van maximaal 160 meter lengte plaatsen. Ondergraaft de gemeente dan niet haar eigen gebiedsvisie met het toestaan van andere economische activiteiten, kwam de vraag vanuit de zaal. Want het blijft goeddeels agrarische bestemming en het landelijke karakter moet toch ook behouden blijven? ‘Het landelijke karakter is inderdaad een beeldbepalend element voor dit gezicht van Uithoorn. De relatie tussen de ruimtelijke ambitie uit de Structuurvisie 2009 (kleinschalige tuinbouw) en de functionele mogelijkheden in het gebied is daarom de belangrijkste opgave geweest voor de (aangepaste) visie. Daarmee wordt op een verantwoorde manier ruimte geboden voor uitbreiding van functies waarbij karakteristiek en kleinschaligheid van het gebied in tact blijft. De gebiedsvisie vormt de basis voor het bestemmingsplan dat voor dit gebied binnenkort wordt opgesteld,' aldus luidde het antwoord van de gemeente. ‘Daar komt bij dat zowel het karakter van het plangebied als het voortbestaan van het nichesegment onder druk staan door de economische omstandigheden en de schaalvergroting van de glastuinbouw.' Dit laatste werd door verschillende ondernemers onder de aanwezigen duidelijk beaamd. Ook Sjaak Verhaar van Gemeentebelangen die met een paar fractiegenoten de presentatie bijwoonde, gaf onomwonden aan dat de meeste tuinbouwactiviteiten in het gebied niet meer lonend zijn. "De groei is eruit. Het loopt hier al jaren op zijn eind. Daarom zijn nieuw bloed en nieuwe inbreng van ondernemers met andere economische activiteiten van groot belang dat die zich er gaan vestigen," laat Verhaar weten. "Ik werk zelf in de tuinbouw en weet hoe het ervoor staat. De concurrentie uit het buitenland is moordend, ook al vanwege Europese subsidies. Diverse bloemsoorten worden goedkoper ingevoerd dan wij ze hier kunnen telen. Dat hou je op den duur niet vol. Maar er zijn altijd nog ondernemers in dit gebied die kans zien hun producten af te zetten."

Verrommeling tegengaan
Ideeën waren er ook om het gebied een recreatieve invulling te geven omdat het grenst aan het Tuinpark, het Fort De Kwakel en het Natuurgebied De Kwakel (Egeltjesbos). Het verzoek van de presentator die avond was dit op papier te zetten en in te brengen als een reactie op het concept Gebiedsvisie Ruilverkaveling, dat ter inspraak ligt in het gemeentehuis, maar ook digitaal kan worden ingezien via de website van de gemeente: Actueel/Officiële bekendmakingen. 
Na verwerking van de reacties zal de Gebiedsvisie Ruilverkaveling op 24 april door het (nieuwe) college van B&W aan de (eveneens nieuwe) gemeenteraad worden aangeboden die er al dan niet nog een debat aan zal gaan wijden. In september 2009 heeft de gemeenteraad de gemeentelijke ‘Structuurvisie' vastgesteld. Met het vaststellen van deze Structuur-
visie heeft de raad ook een opdracht voor het gebied geformuleerd Deze opdracht luidde dat ‘verrommeling' van het Steenwijkerveld, Bezworen Kerf en omstreken moet worden tegengegaan, onder meer via ruilverkaveling en kleinschalige ontwikkelingen die passen in het landschap. Dit met behoud van het landelijke karakter. Maar als je ondernemers de vrije hand geeft zich er met allerlei niet-agrarische activiteiten te vestigen, mag de regelgeving wel duidelijk geformuleerd worden. Anders wordt het toch nog een rommeltje en daar bezwaar tegen aantekenen zal weinig soelaas bieden zo is de ervaring inmiddels.

Bron: Nieuwe Meerbode 19-02-2014

Naar het overzicht