Kwakelse Tourrenners duiken in de lappenmand

29 juni 2014

De tijd voor de Tour de France voorspellingen breekt weer aan, dit doen al 59 jaar lang honderd wielerliefhebbers in het Tourhome op erve Vlasman. Om zich voor te bereiden kijken zij eerst hun oude briefjes na, in tourjargon ‘lappen' genaamd. De eerste nieuwe lap zal op vrijdagavond 4 juli in de daarvoor bestemde bus moeten worden gedaan.

Het belooft een moeilijk te voorspellen Tour te worden, vele konijnenritten, dit zijn ritten niet speciaal voor sprinters of berggeiten. In Engeland wordt in de tweede etappe al een soort Luik-Bastenaken-Luik verreden en een paar dagen later een etappe die te vergelijken is met Parijs-Roubaix. Er is ook maar één tijdrit. Wat voor de tijdritprijs van Tour de Kwakel, vernoemd naar de legendarische voorspeller Pietje Verhoef, een extra moeilijkheid oplevert. Om tot maar een winnaar te komen zal ook de eindtijd van de tijdritwinnaar voorspeld moeten worden.

Woensdagavond de 2e juli zal de ploegenloting om 20.30 uur in het Tourhome plaatsvinden, deze ploegen zullen weer ouderwets gaan strijden om de gele petten. Ook zullen de koplopers van de verschillende klassementen zich weer moeten tooien in de gele-,rode- of witte trui. Deze ‘juichpakken' komen dit jaar op naam van Jos van de Berg te staan. Gehamsterd is er ook bij Henk Kooiman, de renners zullen voor zijn schut komen te staan bij de dopingcontroles.

De tourdirectie is nog volop bezig met het op orde brengen van het Tourhome, de koeling is nog een probleem, houden zij hun hoofd koel? Houden de deelnemers hun hoofd drie weken koel? Drie weken lang elke avond over erve Vlasman ploeteren om het fel begeerde geel te veroveren en naam in De Kwakel te maken. Bij de start van deze tour mag de winnaar van verleden jaar, Wim Verlaan, zich in het eerste geel hullen. Zal hij dit jaar weer zoveel kennis hebben of heeft Wim weer een gouden brik? Met veel plezier wordt er naar dit unieke spel uitgekeken, nog even voetbal en dan gaan de remmen weer los.

Op de foto de winnaar van verleden jaar Wim Verlaan.

Bron: A. Voorn

Naar het overzicht