Kwakels Open weer winnaar uit Woerdense Verlaat

08 augustus 2014

Woensdag 6 augustus verzamelden 48 mannen en vrouwen zich om 8.30 uur bij Café De Bolle Pouw voor het Kwakels Open Golftoernooi om in de toernooibus te stappen. Voor het 10e jaar op rij werd dit toernooi verspeeld op de golfbanen in Spaarnwoude. Het "Open Kwakels" is een bijzonder toernooi, omdat er gespeeld wordt in gemengde flights van mensen met een golfvaardigheidsbewijs, de Kwakelse profs, en mensen zonder het golfvaardigheidsbewijs, de Kwakelse amateurs. De afgelopen 10 jaar is menig amateur door de kennismaking met de golfsport tijdens het Kwakels Open prof geworden. Dat golf een sport is voor alle leeftijden blijkt wel, omdat de oudste deelnemer, Jas Verhaar, 76 jaar was en de jongste deelnemer, Thijs Holla, slechts 15 jaar. Beiden wisten zich overigens in de prijzen te spelen. De verschillende deelnemers hebben ook heel andere sporten als basis achtergrond en dat blijkt ook wel uit het commentaar dat ze onderling tijdens de wedstrijd leveren. Zo had menig biljarter last van ketsende ballen en klaagden de voetballers over lekke ballen. Het toernooi wordt gespeeld over een ochtendronde en een middagronde. Tussendoor vindt er een lunch plaats, na afloop de beroemde Kwakelkse derde ronde, waarna er gedineerd wordt en de bus weer richting De Kwakel vertrekt.

De te kloppen man bij de profs is Wilco Griffioen uit de Woerdense Verlaat. Van de voorgaande 9 toernooien wist hij er 5 op zijn naam te schrijven. Zijn directe uitdagers bleken vandaag good old Jas Verhaar, Do van Doorn en Cefas Egberts. Na één ronde lag Wilco weliswaar met 32 slagen voorop, maar Do volgde met slechts één slag achterstand, Jas met vier slagen achterstand en Cefas met vijf slagen achterstand zou bij een goede tweede ronde ook nog kanshebber kunnen zijn. De lijst van de reeds geklopten werd aangevoerd door Bart de Bruyn die al 7 slagen achterstand had. Wilco Griffioen liet het de 2e ronde toch wat liggen want hij had 36 slagen om rond te komen, dus 4 slagen meer dan de eerste ronde. Jas Verhaar daar en tegen deed het juist beter en kwam met 2 slagen minder dan in de eerste ronde terug in het clubhuis. Do van Doorn maakte ook een slechte tweede ronde. Hij had maar liefst 5 slagen meer nodig dan in de eerste ronde. Cefas Egberts kwam op het zelfde aantal slagen uit als in de eerste ronde. Waarschijnlijk komt het omdat hij zich meer concentreerde op de golflessen aan de beide amateurdames in zijn flight, dan op zijn eigen spel. De eindstand bij de profs is geworden 1. Wilco Griffioen met 68 slagen, 2. Jas Verhaar met 70 slagen en 3. Do van Doorn met 71 slagen. Dit betekende dat voor de zesde keer de naam van Wilco Griffioen op de mouw van het groene toernooijasje zal worden geborduurd.

De strijd bij de amateurs ging tussen Frans van Doorn en Thijs Holla, de jongste deelnemer aan het toernooi. Frans begon goed en had slechts 46 slagen nodig voor de eerste ronde, waar Thijs er 3 meer nodig had. De druk bleek echter te hoog voor kraanmachinist Frans, die toch echt wel wat hoogte gewend is. Voor de tweede ronde had hij maar liefst 55 slagen nodig. Hij eindigde daarmee op de tweede plaats en de eerste plaats ging naar Thijs Holla. Zijn naam zal op de mouw van het groene jasje van de amateurkampioen geborduurd worden.

De beste drie bij de dames deden al drie dit jaar voor het eerst mee aan Kwakels Open. Ineken van Kessel werd de winnaar met 106 slagen, gevolgd door Barbara Janmaat met 118 slagen en Marjan Lek met 123 slagen.

Het is nog steeds onduidelijk wie de derde ronde gewonnen heeft. Een ding is zeker het moet een Kwakelaar geweest zijn. De dames van de bediening moeten loodzware armen overgehouden hebben aan onder andere de 56 pinches bier die ze aan hebben moeten slepen. Het volgende Kwakels Open wordt op de woensdag na het Polderfeest in 2015. Als de opkomst net zo groeit als dit jaar dan zullen de organisatoren Do en Jacqueline van Doorn volgend jaar een dubbeldekker in moeten huren om iedereen met te kunnen nemen naar Spaarnwoude.

Bron: J. Tilburgs