Slecht wegdek Vuurlijn gevaarlijk voor fietsers

08 februari 2015

Nu het winterse weer zijn sporen achterlaat in de vorm van sneeuw en opvriezing waardoor wegen spiegelglad worden, is de Vuurlijn er een schoolvoorbeeld van dat dit regelmatig leidt tot ongelukken. Vooral fietsers hebben het moeilijk op de Vuurlijn omdat het wegdek op bepaalde plaatsen in zeer slechte conditie verkeert. Fietsers die regelmatig van de Vuurlijn gebruik maken klagen terecht steen en been. Niet alleen zijn er gaten in het wegdek die door sneeuwval nauwelijks meer te zien zijn, maar ook loopt de weg soms behoorlijk scheef af. De heer Wim van Ham van de Fietsersbond die regelmatig per fiets van de Vuurlijn gebruik maakt, heeft dit eens opgemeten en er blijkt vaak verschil in hoogte van de beide zijkanten te zijn van ongeveer 50 cm. Het wegdek loopt dus behoorlijk scheef af (zie foto). Verder constateert hij dat er water door de dijk sijpelt en op het fietspad terecht komt wat bevriest bij de huidige nachtvorst. Dan is er alle kans dat men op de fiets en zelfs op de brommer of scooter onderuit gaat bij dit hellende vlak, helemaal als er ter plaatse een bocht in de weg zit. "In het verleden heeft de gemeente de berm van het fietspad op de 'Doorsteek' op verzoek van de Fietsersbond gedraineerd bij de hellende vlakken en de lager gelegen stukken. Het was weliswaar nog een hele klus om dat gedaan te krijgen. Maar het werkt ook nu nog prima; het fietspad blijft zelfs betrekkelijk droog. Ik denk dat de gemeente juist voor het langzaam verkeer verplicht is dit ook op de Vuurlijn aan te pakken," aldus Wim van Ham.

 

Veilig voor langzaam verkeer?

Maar niet alleen de weersomstandigheden zijn vaak schuld aan ongelukken, ook aanrijdingen zijn aan de orde van de dag, soms met ernstige afloop. Ook de afgelopen weken was het weer raak. "De gemeente heeft de Vuurlijn tussen Uithoorn en De Kwakel nota bene aangewezen als 'veilige langzaam verkeersroute' nu de omgelegde N201 volop in gebruik is. Niettemin wordt er door automobilisten vaak nog agressief gereden op de Vuurlijn. En van een veilige weg, qua wegdek gezien, is ook al geen sprake, al helemaal niet voor fietsers," laat Van Ham desgevraagd nog weten.

Zo langzamerhand rijst de vraag waarom de gemeente blijft weigeren het slechte wegdek in goede en veilige staat te brengen en te houden. Of moeten er eerst meer ongelukken gebeuren? Zelfs voor fietsers is de Vuurlijn momenteel niet in een al te beste staat om er fatsoenlijk en veilig te rijden, laat staan voor te hard rijdende auto's. Die laatste kun je dwingen hun snelheid te matigen door het aanbrengen van bijvoorbeeld enkele simpele chicanes. Gemeente doe er dus wat aan!!

 

 

 

Bron: D. Plasmeijer

Naar het overzicht