Pleidooi voor aanpak Vuurlijn

12 maart 2015

De Vuurlijn moet hoognodig worden opgeknapt. Voor de uitvoering van het gemeentelijk Verkeersstructuurplan De Kwakel (VSP) is nu budget over. Dat is voor de werkgroep VSP en buurtbeheer De Kwakel reden om de gemeente en de raad voor te stellen de Vuurlijn aan te pakken.

Het verkeersplan moet De Kwakel beter bereikbaar en veiliger maken. Vijf kruispunten worden al opgeknapt, maar er is geld over. Volgende week dinsdag praat de raasdscommissie wonen en werken over een bestemming voor dat geld. In hun brief leggen de werkgroep VSP en buurtbeheer De Kwakel, de Fietsersbond en bewoners van de Vuurlijn hun wensen uit.

Die wensen luiden: de snelheid van het autoverkeer moet omlaag en de veiligheid moet vergroot worden, verkeer naar de sportvelden moet via de N196 en Noorddammerweg geleid worden en de Vuurlijn moet open blijven. Een knip, zoals zoals de actiegroep Vuurlijn Veilig wilde, is voor de Kwakelaars geen optie omdat er ook bedrijven zijn die vanuit twee richtingen bereikbaar moeten blijven. ' Afsluiting of een verbod betekent meer verkeer op andere wegen', staat in de brief naar de gemeente.

Ook de parkeeroverlast bij Qui Vive is buurtbeheer en de werkgroep een doorn in het oog. Zaterdagochtend staan auto's half op de Vuurlijn en half in de berm geparkeerd, pal voor een bord met een parkeerverbod.

Voldoende
Bij het oude Break Out terrein is meer dan voldoende parkeerplaats voor zowel Qui Vive als HSV Thamen. Vanaf dat terrein zien de beide organisaties het liefst een voetpad naar Qui Vive lopen; het pad ligt er deels zelfs al.

De maximumsnelheid is nu op sommige stukken 80 kilometer per uur, terwijl de weg zich nauwelijks leent voor meer dan 30 kilometer per uur. Het wegdek is bijna overal verzakt en vertoont scheuren. Reparaties zetten nauwelijks zoden aan de dijk. Ook maken veel scholieren op de fiets gebruik van de weg tot aan het gezondheidscentrum. 'Dat levert nog wel eens gevaarlijke situaties op,' licht Peter Oudshoorn toe.

Hoewel niet duidelijk is hoeveel budget er is, is het inrichten van de gehele Vuurlijn tot de Noordzuidroute als een fietsstraat, waar auto's 'te gast' zijn, ook een wens van de briefschrijvers.

Bron: Dichtbijredactie (Witte Weekblad)

Naar het overzicht