Boterdijk 130 jaar: historische steen teruggeplaatst (1885-2015)

22 april 2015

Volgens Het Nieuws van den dag van 2 februari 1884 hingen die dag in De Kwakel de vlaggen uit omdat de dag ervoor de gemeenteraad had besloten om "...den Boterdijk tot rijweg aan te leggen".

Daar waren lange en moeizame raadsvergaderingen aan vooraf gegaan, want De Kwakel was slecht vertegenwoordigd in de raad. Vasthoudend pleitbezorger voor verbetering van de Boterdijk was raadslid Cornelis Conijn, zelf veehouder aan de Boterdijk. Hij moest het hoofd bieden aan veel scepsis bij de Uithoornaars. Want moest nou de gemeente betalen voor een weg waar Kwakelse boeren profijt van hadden? En zou dat de Uithoornse neringdoenden niet teveel schaden? Uiteindelijk lukte het Conijn met een aantal Kwakelaars om Gedeputeerde Staten achter het plan te krijgen en daarmee kwam er geld vrij voor de aanpak van de Boterdijk.

Gedenksteen
Op 16 april 1885 werd dan eindelijk de nieuwe Boterdijk feestelijk geopend. Burgemeester E.B. Fremerij Kalff onthulde bij deze gelegenheid een gedenksteen die gemetseld zat in het muurtje bij kruidenier Dirk Voorn aan het begin van de Boterdijk. De nieuwe Boterdijk had zes bruggen, want veel lokaal vervoer vond nog plaats met pramen.

Gered van de sloop
Interieur Advies Van Vliet was de laatste eigenaar van het oude pand van Voorn vóór het door de sloophamer werd geveld om plaats te maken voor het appartementencomplex Drechtstaete.

Gelukkig realiseerde Huub van Vliet zich de historische waarde van de gedenksteen en heeft deze er voor behoed om roemloos als afval te eindigen. Hij bewaarde de steen en heeft deze vorig jaar geschonken aan Stichting De Kwakel Toen & Nu.

Weer terug
De steen zag er echter nogal armetierig uit en moest opgeknapt worden. Met behulp van Kwakelse ondernemers is de steen nu weer in oude glorie hersteld. Precies op de 130e verjaardag van de nieuwe Boterdijk heeft hij er weer een plekje gekregen, op huisnummer 205-207.Twee dagen later, op zaterdag 18 april, vond de feestelijke onthulling plaats door Elly van Doorn-Voorn, kleindochter van kruidenier Voorn en haar man Johan van Doorn.

Stichting De Kwakel Toen & Nu wil hierbij graag de volgende mensen hartelijk bedanken voor hun bijdrage om een stukje Kwakelse historie te behouden: Huub van Vliet, schenker van de steen, Eric van Ee (Binnenbeton) voor het slijpen van de steen, Arthur Engels (Schildersbedrijf De Kwakel) voor het inschilderen van de steen, Norbert van Scheppingen voor het roestvrijstalen rekwerk waarin de steen nu vastgezet is, Hans en Tineke Bouma voor het beschikbaar stellen van hun gevel en voor de koffie met taart (in de vorm van de oude steen) bij de onthulling. Buurvrouw Winter mocht de mooie taart aansnijden. Weer een stukje Kwakelse historie van Toen terug in het dorp naar Nu.

Bron: B. Voorend Geplaatst door: A. Verheij

Naar het overzicht