2e Nostalgische avond “Ik heeft geen bonen".

16 oktober 2015

De Kwakelaar Jan Dobbe plaatste vroeger steevast een bord langs de Boterdijk met daarop "Ik heeft geen bonen." als hij geen bonen meer te koop had. Deze en meer Kwakelse anekdotes kwamen weer uitgebreid aan bod bij de Nostalgische Avonden van Stichting De Kwakel Toen & Nu.

Het dorpshuis De Quakel zat beide avonden weer tot de nok toe gevuld voor de Nostalgische Avond. Onder de aanwezigen ook de wethouders Ria Zijlstra (1e avond) en Hans Bouma en Marvin Polak (beiden de 2e avond). Burgemeester Dagmar Oudshoorn-Tinga was afwezig i.v.m. aanstaand moederschap.
Ook nu weer werden de aanwezigen getrakteerd op nieuwe en oude items en wetenswaardigheden in de rubrieken van de website van de stichting www.de-kwakel.com Zo was er een filmpje over de bevrijdingsoptocht uit 1945 van De Kwakel. De oproep of iemand iets meer weet over een Engelse Spitfire die in de oorlog in De Kwakel neergestort zou zijn, leverde nog niets op. Wel dat er een brandbom was gevallen op een huis van de familie Haak op de Boterdijk.

2015 is een jubileumjaar in De Kwakel. De Boterdijk en de Drechtdijk werden 130 jaar geleden aangelegd. Veel verenigingen en huwelijken houden al jarenlang stand, wel vijftig jaar of langer. Zij werden allen in het zonnetje gezet. Prachtige Kwakelse bruidsparen en boerderijen, Kwakelse gezinnen, schilderijen van creatieve Kwakelaars trokken langs. Ruim aandacht ook voor de Cyclamenlaan, nu 50 jaar oud, in een nog lege Kuil. Natuurlijk ontbraken foto's van Sport & Spel en het Polderfeest niet. Alles aan elkaar gepraat door Dirk Plasmeijer, die graag de aanwezigen betrekt bij het oplossen van onduidelijkheden, zoals de vraag wat er nog meer in de sigarettenautomaat zat bij de Lammers. Was dat nou kauwgom of...wat anders?

Na de pauze opende Dirk met een imitatie van een bekende Kwakelaar: uitgedost als schillenboer Jan Winter (Priem) op klompen en met karakteristieke pet, leidde hij het tweede deel van de avond in, compleet met een uniek filmisch verslag van een dagje schillen ophalen! Prachtige beelden van een verleden tijd.
Maar ook aandacht voor het heden. Zoals o.a. de herplaatsing van de steen ter herinnering aan de opening van de Boterdijk bijv. Deze is met hulp van Kwakelse ondernemingen helemaal opgeknapt en is nu te bewonderen in de gevel van het huis van Hans en Tineke Bouma. Of schilder Frans Kortenhorst, die via de Stichting De Kwakel Toen & Nu na 60 jaar weer in het bezit kwam van een schilderijtje dat hij als 15-jarige gemaakt had.

Stichting De Kwakel Toen & Nu wil graag alle donateurs, sponsors en vrijwilligers bedanken die ook de Nostalgische Avonden van 2015 weer tot een groot succes hebben kunnen laten worden. Speciale dank aan het bestuur en vrijwilligers van Dorpshuis De Quakel, slagerij Eijk & Veld voor de hapjes en kwekerijen De Ruiter en Wim van Diemen voor de bloemen.

 

Bron: Geplaatst door: A. Verheij - Bron: B. Voorend

Naar het overzicht