Een diamantenhuwelijk in De Kwakel

23 juli 2008

De Kwakel - Als je zestig jaar met elkaar bent getrouwd dan heb je de leeftijd der allersterksten wel bereikt, zo zegt men. Dan kun je Leo van Wissen en Rie van Wissen- van der Meer vanaf vandaag tot die categorie rekenen. Rie zag het levenslicht op 24 mei 1923 in Roelofarendsveen. Leo zo’n twee maanden later, op 30 juli 1923 in Kudelstaart. Die heeft dus nog wat extra’s te vieren volgende week... Het paar trouwde op 21 juli 1948 in het gemeentehuis in Uithoorn en op 24 november 1948 pas voor de kerk. “Dat heeft te maken gehad met het kostwinnerschap”, vertelt Leo. “In die tijd was ik al vanaf mijn elfde (!) jaar kostwinner omdat mijn vader al vroeg was overleden en mijn moeder met vijf kinderen achterbleef.

Toen mijn jongste broer in militaire dienst ging kreeg ik de tip dat als Rie en ik gingen trouwen mijn broer een kostwinner vergoeding zou krijgen. We hadden pas twee jaar verkering, maar voor de centen zijn we toen maar eerder voor de wet getrouwd dan was gepland. We zijn gaan wonen in een huisje van Rie haar ouders.” Het huis stond op de hoek van de Noorddammerweg en de Vuurlijn, tegenover Qui Vive en is kortgeleden afgebroken. “Daar hadden we een woonoppervlak van 4 x 5 meter en we hebben er ook nog drie kinderen gekregen. Weliswaar wat krapjes, maar het ging allemaal wel”, weet Rie zich nog te herinneren.

Later verhuisde het gezin naar de Mgr. Noordmanlaan, waar men 17 jaar lang heeft gewoond. Sinds 1972 wonen zij op de Rozenlaan. Saillant detail is dat ook de buurvrouw, met wie het gezin Van Wissen goed bevriend was, telkens wilde meeverhuizen en waarmee inmiddels 50 jaar goed nabuurschap is gevierd. Leo heeft een leven lang werken achter de rug. Hij begon eigenlijk al als kind en dook onder toen de oorlog uitbrak om niet voor de nazi’s te hoeven werken. In 1942 werd hij niettemin opgepakt en bracht een half jaar door in het concentratiekamp Amersfoort. Daarna werd hij als dwangarbeider in Duitsland te werk gesteld en keerde pas met de bevrijding terug. Tijdens de naoorlogse opbouwperiode heeft Leo voornamelijk gewerkt in de verwarmingsbranche. In 1953 richtte hij daartoe samen met een compagnon het bedrijf Kreeft & Van Wissen op. Dat bestaat nog steeds, zij het dat uitsluitend de naam nog aan zijn inbreng herinnert.

Het echtpaar Van Wissen is ook een muzikaal duo. Zo heeft Leo jarenlang deel uitgemaakt van het fanfarekorps in Kudelstaart en Rie heeft in verschillende zangkoren gezongen. Zowel Rie als Leo verheugt zich vandaag de dag nog in een redelijk goede gezondheid. Uit het huwelijk werden vijf kinderen geboren, drie jongens – Leo, Ton en Jan - en twee meisjes – Cora en Anneke. Een aantal zit in het onderwijs; de jongste is hoogleraar demografie geworden in Groningen. En ze zijn ook opa en oma van acht kleinkinderen. Burgemeester Berry Groen kwam op bezoek om het diamanten echtpaar te feliciteren en een cadeau te overhandigen.

Zij kende de familie wel, want tien jaar geleden was zij ook al op hetzelfde adres geweest tijdens de gouden bruiloft. Vanzelfsprekend was het echtpaar ook bar trots op de brief met felicitaties die zij van Koningin Beatrix hadden gekregen. Daar voegt de Nieuwe Meerbode ook haar felicitaties graag aan toe, vergezeld van de wens dat Rie en Leo van Wissen nog lange tijd in goede gezondheid van elkaar én van hun kinderen en kleinkinderen mogen genieten. In verband met de vakantieperiode is de bruiloftsviering met een receptie in het Dorpshuis gepland op 23 augustus. Op 7 september wordt het in besloten familiekring nog een keer dunnetjes over gedaan.

 

Bron: Nieuwe Meerbode 23 juli 2008

Naar het overzicht