Nieuwe locatie Rick FM officieel in gebruik genomen

13 januari 2016

De Kwakel - Met het onthullen van een bord aan de gevel van dorpshuis De Quakel opende wethouder Hans Bouma afgelopen zondagmiddag onder grote belangstelling officieel het nieuwe onderkomen van de lokale radiozender voor Amstelland: Rick FM. Hij deed dat samen met stichtingsvoorzitter Jan Tilburgs. Wethouder Bouma zei er trots op te zijn dat hij dit bijzondere moment als wethouder mocht meemaken en was tevens trots op het feit dat hij in De Kwakel woont die een hechte gemeenschap kent waardoor zoveel mogelijk is. Hij feliciteerde Jan Tilburgs en deed hem het voorstel om samen met het dorpshuis leuke programma’s te ontwikkelen, bijvoorbeeld een politiek café, maar ook evenementen. De wethouder sloeg daarbij de spijker op zijn kop want Rick FM en dorpshuis De Quakel vormen een bijzondere combinatie die elkaars activiteiten versterken in de lokale samenleving. Het dorpshuis fungeert sinds jaar en dag als een trefpunt voor sociaal-maatschappelijk activiteiten en het is dé plaats voor het leggen van sociale contacten. Met haar programma’s sluit radiozender Rick FM hier naadloos op aan.

Talloze nieuwsgierige bewoners van De Kwakel en Uithoorn konden na de openingshandeling tijdens een Open Huis een kijkje op de bovenverdieping nemen waar Rick FM zich heeft geïnstalleerd. In minder dan een half jaar tijd is deze verdieping mooi en efficiënt ingedeeld met studioruimten 1 (waarvandaan de uitzendingen plaatsvinden) en 2 (waar programma’s worden gemonteerd en als noodopvang dient als studio 1 uitvalt), een redactieruimte, een serverunit en een kleine ontvangsthal. Er is een eigen opgang aan de achterkant van het dorpshuis. Rick FM verzorgt 24 uur per dag allerlei muziek- en nieuwsprogramma’s maar ook live uitzendingen bij evenementen en sportwedstrijden. Dat alles op een professionele manier waarvoor zo’n vijftig (...) vrijwilligers zich ten volle inzetten.

Spaarpot is leeg “Wij zijn blij dat we uiteindelijk in augustus vorig jaar voor deze locatie gekozen hebben en dat het ons mogelijk is gemaakt hier naartoe te verhuizen. Wij huren de ruimte van het dorpshuis en hebben daarvoor een contract getekend voor tien jaar. De afgelopen 26 jaar hebben we overigens met veel plezier vanuit onze studio in de Straatburgflat aan de Europarei radiouitzendingen verzorgd. Maar daar moesten we van de woningcorporatie 1 januari van dit jaar uit zijn, omdat de flat op de nominatie staat om te worden gesloopt,” vertelt Jan Tilburgs. “De afgelopen maanden is op de bovenverdieping van het dorpshuis hard gewerkt om de zaken op tijd voor elkaar te krijgen. Gelukkig hebben we vrijwilligers bij ons team die van alles weten over het aansluiten en bedienen van de radioapparatuur en hoe radioprogramma’s gemaakt worden. We konden hier dan ook snel met de uitzendingen beginnen.” Maar de zendmast is niet meeverhuisd? “Nee, dat klopt, de gemeente wilde liever geen veertig meter hoge zendmast in het centrum van De Kwakel, maar hij is in december wel verhuisd hoor. Van Eigen Haard kregen we toestemming om de zendmast te verplaatsen van de Straatsburgflat naar de Briandflat. Die is gerenoveerd en wordt niet gesloopt.

De mast is met een grote kraan verplaatst en onze mensen hebben alles weer keurig aangesloten. De moderne apparatuur van tegenwoordig maakt het mogelijk om op afstand zonder vertraging programma’s via de zendmast uit te zenden,” legt Jan uit. “Daarom hoeft de zendmast niet naast de studio’s te staan.” Met de verhuizing die uit eigen middelen is betaald, is rond 50.000 euro gemoeidgeweest. “Onze spaarpot is nu leeg en moet nodig aangevuld worden. Gelukkig krijgen we jaarlijks een bekostigingsbijdrage per huishouden binnen de gemeente zoals elke lokale omroep die krijgt. Dat is voor ons op jaarbasis ongeveer 17.000 euro. Verder gaan we gaan mensen vragen om donateur van Rick FM te worden en willen we diverse instanties gaan aanschrijven om ons te steunen. Natuurlijk hebben we ook onze adverteerders nog. Het is hoe dan ook nodig dat we onze financiën omhoog krikken want onze vaste lasten nemen met deze nieuwe locatie toe.”ICT-ers gevraagd Omroepland is in beweging en dat betekent dat Rick FM ook moet gaan samenwerken met lokalen omroepen in Aalsmeer en Amstelveen om op termijn te komen tot een regionale omroep. Jan Tilburgs geeft aan dat daar al gesprekken over zijn gevoerd en men maakt in een aantal gevallen al gebruik van elkaars programma’s en expertise.

Rick FM heeft weliswaar vakkundige mensen onder haar vrijwilligers, maar de techniek schrijdt voort en Jan ziet in dat licht graag nog enkele ICT-ers op vrijwillige basis instromen. Wie zin heeft kan zich melden. Wilt u meer weten over Rick FM? Kijk dan op de website www.rickfm.nl voor meer informatie. Het radiostation is te beluisteren op frequentie 106.3 FM (ether) en via de kabel (Caiway Uithoorn/De Kwakel) op 99.0.

Bron: Tekst: Nieuwe Meerbode 13 januari 2016.

Naar het overzicht