Tour de Kwakel: Jacht op de jackpot

19 juli 2016

Gaat hij vallen? Een veelgehoorde vraag in het Tourhome in de Kwakel afgelopen week. Het gaat hierbij over de jackpot, die inmiddels exorbitant hoog is opgelopen. Ondanks dat alle deelnemers voorhouden alleen voor de eer en eeuwige roem te strijden, hebben er toch al een groot aantal een gokje gewaagd.

De Jackpot wordt uitgekeerd voor een renner die in de top tien finisht en maar door één deelnemer aan het Kwakelse Tourspel is voorspelt. Dit is na de eerste etappe (Gerda Voorn met Laporte) niet meer voorgekomen, waardoor de jackpot dagelijks met 50 cent is opgelopen tot maar liefst 6,50 euro!

Een aantal Kwakelaars dacht de jackpot in het Limburgse Valkenburg te kunnen vinden en stapten zelf op de racefiets. Bart Peek vond er echter geen zak geld, maar de gele trui. Vrijdag sloeg hij zijn slag in de tijdrit, waardoor hij de gele trui over de witte mocht aantrekken. Lichtpuntje Willem Holla en Luc van der Meer vierden deze dubbelslag met hem mee.

Waar het teambelang boven het individuele belang staat is het wellicht tactisch niet verantwoord met een outsider voor de jackpot te gaan. Ferry Kas, Arthur Franken (aantal dagen geel), Jan Kas, Tim Verlaan en Michel van der Gronden van team Montpellier snapten dit maar al te goed en hebben zich de gele petten toegeëigend.

Deelnemers die na twee weken Tour geen uitzicht meer denken te hebben op een prijs laten zich wat makkelijker verleiden tot een gokje. Al doet de Tourdirectie er alles aan iedereen ook in de laatste week nog strijdbaar te houden. Zo is er de Pietje Verhoef-prijs voor de deelnemer die de twee tijdritten in deze Tour het beste voorspelt. Koning Krek (van Leeuwen) en rennende Rick (Fransen) lijken hiervoor na de eerste tijdrit de beste papieren te hebben.

Ook in huize Plasmeijer wordt er ver in de Tour nog steeds volop meegestreden om de prijzen. Vader Ron rijdt nog steeds in het rood, zoon Bas strijdt om het wit en moeder Marjo is de beste vrouw. Laatstgenoemde wordt op de hoge hakken gezeten door Arianne van Wees en Marga Kouw. Het zou niemand meer verbazen als Thijs Plasmeijer, de benjamin van de familie en Tourdebutant, binnenkort de Jackpot opstrijkt en het feestje voor de Plasmeijers compleet maakt.

Hieronder de standen na de 13e etappe

Algemeen klassement
1. Bart Peek 78
2. Arthur Franken 78
3. Ron Plasmeijer 76
4. Jelle de Jong 75
5. Bas Plasmeijer 75

Rode trui
1. Ron Plasmeijer 19
2. Jelle de Jong 17
3. Plat Voorn 16

Ploegenklassement
1. Montpellier 234
2. Lourdes 232
3. Bourg d’Oisans 232

Bron: Joris Voorn

Naar het overzicht