Officieus: Arthur Franken wint Tour de Kwakel

25 juli 2016

Wanneer men iemand met zijn smartphone over straat ziet lopen, wordt tegenwoordig al gauw aan een fanatieke “Pokémon Go”-speler gedacht. In De Kwakel kan het in zo’n geval echter ook om een fanatieke Tour-deelnemer gaan. Via de Tourhome-app worden tijdens de Tour immers dagelijks massaal relevante (en minder relevante) nieuwtjes, dagscores en bijbehorende vreugde of teleurstelling gedeeld.

Naar aanleiding van de berichten in deze Whatsapp-groep kan er maar één conclusie getrokken worden. Wanneer maandag de officiële eindstand wordt opgemaakt, zal de naam Arthur Franken bovenaan staan. Voor het weekend was het al duidelijk dat de eindwinst betwist ging worden door Arthur en Bart Peek. De demarrage die Arthur op zaterdag plaatste kon niet gepareerd worden door Bart, waarna Arthur zondag rustig uit kon bollen. Bart mag zich troosten met de witte trui, die hij overneemt van zijn vriendin Cynthia van den Berg.

Spannend wordt het gehouden door de (oudere) deelnemers die een telefoon alleen gebruiken om te bellen. Zo is het de vraag of het Ben de Bruin nog gelukt is Jelle de Jong uit de rode trui te rijden. En of Arrianne van Wees, Gonny Franken (vrouw van) achter zich heeft weten te houden als eerste vrouw in de rangschikking. Ook om de rode lantaarn (laatste plaats) wordt nog volop gestreden nu de dagen weer korter beginnen te worden. Michel van der Gronden en Berry Schalkwijk verzamelden tot nu toe de minste punten.

Tot zijn niet zo grote spijt is de telefoon van uittredend directielid Ton Onderwater (Dopper) ook niet verbonden met het internet. Dit betekent wel dat hij nog even in spanning moet afwachten of zijn ploeg Gérardmer, de ploegen Parijs en Montpellier de baas is gebleven. Arnoud van der Knaap, Sjors Kas, Nick Verlaan en Petra van Leeuwen bibberen met hem mee.

Voor één van de bijzonderste prijzen blijft het altijd tot de laatste dag spannend. Het is schier onmogelijk uit te kienen precies op de 50e plaats te eindigen, een vereiste voor de Frank Vlasman-prijs. De nummer 30 tot en met 70 maakten voor het laatste weekend nog kans. De winnaar van deze prijs en de officiële eindstanden volgen in het verslag van volgende week, na de prijsuitreiking op vrijdag 29 juli (aanvang 20.30 uur).

Hieronder de standen na de 19e etappe

Algemeen klassement
1. Arthur Franken 115
2. Bart Peek 114
3. Bas Plasmeijer 110
4. Joost Kooij 110
5. Jelle de Jong 109

Rode trui
1. Jelle de Jong 25
2. Ben de Bruin 25
3. Bart Peek 24

Ploegenklassement
1. Gérardmer 347
2. Parijs 344
3. Montpellier 344

Naar het overzicht