Spannend dat ik meedoe aan 'Heel Holland bakt'

11 augustus 2016

Dagmar Oudshoorn (43) is niet alleen burgemeester van Uithoorn, ze is thuis ook nog eens de baas in de keuken. Deze week werd bekend dat de veertiger in september te zien is in alweer de vierde editie van 'Heel Holland bakt'. De site van het populaire MAX-programma vermeldt over deze doortastende dame onder andere: Ze is sinds 2010 burgemeester van de gemeente Uithoorn (...) Ze is getrouwd met Eelco. Samen hebben ze 1 zoontje. Martien is geadopteerd uit Portugal en is sinds september 2015 bij hen.

Regelmatig verrast Dagmar haar ambtenaren of gezin met een goddelijke creatie. "Ik vind het bakken het leukst. Ik ga natuurlijk niet alles zelf opeten. Het is bakken, proeven en dan hop het huis uit." Als ze jarig is, bakt ze zelfs voor de hele organisatie zo vertelt ze lachend op de site van MAX: "Daar heb ik een beetje spijt van, maar het is een goede traditie."

Vaak kookt Dagmar met invloeden uit het Midden-Oosten of de Surinaamse keuken: "Ik kook uit keukens die ik lekker vind. Dan maak ik een taart met hartige rotivulling." Dagmar werd opgevoed door haar Nederlandse moeder en van haar kreeg ze de liefde voor het bakken mee: "We stonden vaak samen koekjes te bakken, of kruidnootjes. Later ben ik me toe gaan leggen op grotere projecten."

Inspiratie uit boeken
"De laatste tien jaar maak ik veel taarten. Ik haal veel inspiratie uit boeken, maar als ik wat lekkers proef op een feestje, probeer ik het thuis na te maken. Het is meestal een beetje van mezelf, en een beetje van een ander. Dat ik een recept ombouw tot iets naar eigen smaak, of dat ik twee recepten combineer. Met koken kan het een snufje hier en een snufje daar zijn. Met bakken moet je veel nauwkeuriger werken."

Ze kijkt ook graag kookprogramma’s: "Mijn favoriet was The Great British Bake Off. Uit dat BBC-programma haalde ik veel inspiratie. Drie jaar later startte Heel Holland bakt. Spannend dat ik daar nu aan mag meedoen. Ik strijd tegen allemaal goede bakkers, de concurrentie is sterk."

Uitkomst niet te voorspellen
"Maar het leuke aan bakken is dat de uitkomst niet altijd te voorspellen valt. Met bakken is het zo: soms zit het mee, soms zit het tegen. De smaak kan anders uitpakken dan je denkt. Zelfs het weer en/of de materialen kunnen invloed hebben op je product."
Nooit is Dagmar uitgeleerd: "Ik ben nu weer wat vaker gebakjes aan het maken. Ik vind ze er zo mooi uitzien en lekker smaken." Thuis is het meestal Dagmar die in de keuken staat en niet haar man Eelco, met wie ze acht jaar samen is waarvan vier getrouwd. "Als het niet anders kan kookt hij wel, maar meestal doe ik het."

Geadopteerd zoontje

"Ik vind het echt ontspannend om na een lange werkdag even de keuken in te kruipen." Haar uit Portugal geadopteerde zoontje Martien (2) spreekt inmiddels zijn eerste Nederlandse woordjes al: 'papa', 'mama' en 'koekje'. "Waar zou het hij dat nu van hebben", lacht Dagmar.

Benieuwd hoe Dagmar het er vanaf brengt? Kijk dan vanaf 4 september elke zondag naar 'Heel Holland bakt' (20.20 uur, NPO 1).

 

Bron: Vrouw.nl - Daphne van Rossum

Naar het overzicht