Nostalgische Avond in het teken van 10 jaar Stichting De Kwakel Toen & Nu

10 oktober 2016

Ook dit jaar heeft de Stichting De Kwakel Toen & Nu weer 2 Nostalgische Avonden georganiseerd.
Twee avonden herinneringen ophalen, historische beelden en filmpjes, hilarische verhalen, reünies en veel gezelligheid.
En natuurlijk verscheen Dirk Plasmeijer na de pauze weer als een Bekende Kwakelaar, deze keer in de rol van topvrijwilliger Kees Klomp.
Voorzitter Ben Plasmeijer opende de avond met een dankwoord aan de vrijwilligers, donateurs en sponsors van de stichting, zonder wie 10 jaar De Kwakel Toen & Nu niet mogelijk zou zijn geweest, waarna broer Dirk de presentatie startte met een terugblik op enkele memorabele momenten in het bestaan van de stichting. Zoals bijv. een geschonken filmpje van de 24-uurs Solexrace uit 1977, de traumahelicopter op de eerste dag van de stichting en de nieuwe plaats voor de gedenksteen van de opening van de Boterdijk in 1885. Deze steen, opgeknapt met hulp van Kwakelse ondernemers is nu te bewonderen aan de gevel van Boterdijk 207, de oude woning van Sitvast, waar nu wethouder Hans Bouma woont, ook aanwezig in de zaal. Trots is de stichting ook op het weer invoeren in het dorp van oude Kwakelse benamingen, zoals de Oker voor de nieuwbouwwijk en ’t Vrije Noortveen voor het groenpark naast Inner Art aan de Vuurlijn. Benamingen die anders de vergetelheid restten in archieven. De Kwakel 440 jaar (1576-2016) liep als een rode draad door het eerste deel van het programma. De rubriek Kwakelaars in de media met de foto’s van Burgemeester Oudshoorn in Heel Holland Bakt en met haar dubbelganger Burgemeeester Bak, die aanwezig was in de zaal. Onze kersverse Paralympisch kampioen uit Rio, Jetze Plat kreeg ook veel aandacht op het grote scherm. De Vrouwenakker en De Kwakel is zeer trots op deze Gouden topsporter. Namens alle inwoners van beide plaatsen, Jetze van harte gefeliciteerd met dit geweldige resultaat.
Na de pauze werd de zaal getrakteerd op een act van Dirk, die zich omgekleed had als Kees Klomp en die het leven van Kees in vogelvlucht aan de enthousiaste zaal presenteerde. Kees was zelf ook aanwezig en kon de act van Dirk erg waarderen. Voor de nieuwe Kwakelaars: Kees Klomp is die man die vaak op zijn Solex door het dorp rijdt, altijd met klompen aan (“die remmen beter dan de Solex.”).
Er kwamen oude beelden van de IJsclub Frisse Vreugde en de Vrouwengilde (beide 60 jaar) en de Scouting St. Joannes (70 jaar), de Kwakelse Kermis met polsstokspringen, de opkomst en de teloorgang van de Iepenlaan, ooit de “Goudkust”, en nog veel meer onderwerpen. Allemaal te vinden elders op deze site.

Het waren weer twee oergezellige Kwakelse Nostalgische Avonden. Het bestuur van Stichting De Kwakel Toen & Nu wil hierbij graag staf en medewerkers van het dorpshuis bedanken voor hun medewerking en uitstekende bediening, alsook de eigen vrijwilligers, die achter de schermen veel werk voor de stichting verzetten.
Foto’s van de avonden zijn in het fotoalbum, op onze  facebookpagina en op de site van Verheijfotografie

Bron: Stichting De Kwakel Toen & Nu

Naar het overzicht