Reünieconcert Tutti Tavenu

30 maart 2017

De Kwakel - Op zaterdag 8 april viert muziekvereniging het 90-jarig jubileum met een reünieconcert in basisschool De Zon. Vanaf 20.00 uur zullen de leden en oud-leden een concert verzorgen. De hele dag wordt in het dorpshuis de Quakel druk gerepeteerd en natuurlijk oude herinneringen over de vereniging opgehaald. Een half jaar geleden is de jubileumcommissie begonnen met oud-leden op te sporen en te vragen of ze zin hadden om mee te doen op 8 april. Het orkest van De Kwakel, zoals het orkest van Tavenu tegenwoordig heet o.l.v. Leo Huis, zal een flink grotere bezetting hebben dan normaal. Ook is voor deze gelegenheid de drumband weer actief (o.l.v. Frans de Blieck en Michiel van Putten). De drumband zal groter zijn dan hij ooit geweest is want ca. 25 leden hebben zich aangemeld voor deze dag. Zelfs de majorettes zullen niet ontbreken tijdens dit reünieconcert. Tavenu is opgericht in 1927 als fanfare en heette in de beginjaren Crescendo. In 1935 ging een toneelvereniging Tavenu in Amsterdam stoppen. De muziekvereniging van De Kwakel had nog geen vaandel en kon dat van Tavenu overnemen en zo komt muziekvereniging Tavenu aan haar naam.

Veel gebeurd
In de 90 jaar van het bestaan is natuurlijk veel gebeurd. Vele concoursen (met wisselende resultaten) zijn bezocht en veel verschillende concerten en optredens zijn verzorgd door de fanfare en vanaf 1951 ook door de drumband en vanaf 1977 door de majorettes. Hoogtepunten waren de keren (2x) dat de drumband en lyra’s tijdens de landelijke kampioenswedstrijden de kampioenswimpel behaalde. Ook 2 leden van de drumband (Sander Meijer en Remon Buskermolen) behaalden tijdens de landelijke solistenwedstrijden 1x de kampioenswimpel. Tavenu was vroeger vooral bekend van straatoptredens tijdens diverse evenementen zoals Koninginnedag, kermis, kerkelijke processies enz. Ook bepaalde concerten staan bij veel Kwakelaars nog in het geheugen gegrift zoals de concerten in de pastorietuin als opening van de jaarlijkse Kwakelse kermis en de donateursconcerten in zaal Leenders. Omdat de Kwakel en de vereniging groeide is later gekozen om de donateursconcerten in de kerk te laten plaatsvinden. Vanaf 1999 is Tavenu begonnen met de inmiddels traditionele midzomeravondfestivals. Een muziekfestival, met Tavenu en wisselende gastverenigingen en bands, buiten bij de Tavenu muziektent.

Drumfanfare
Niet alleen in de Kwakel is en was Tavenu te zien. De drumfanfare heeft vele malen opgetreden tijdens bloemencorso’s en andere optochten in Nederland en ook in België en Frankrijk met als hoogtepunt een weekend optreden tijdens het carnaval in Nice in Zuid Frankrijk. De kapel van Tavenu (1976 tot ca.1990) is jarenlang hofkapel geweest van de Prins carnaval van Amsterdam en ging op pad met o.a. Eddy Christiani, Andre Hazes en Piet Schrijvers. De Steelband van Tavenu, opgericht in 2002, heeft naast optredens in eigen land ook de zonnige klanken laten horen in Duitsland, België en Spanje. En nu dus na 90 jaar het reünieconcert van alle afdelingen van Tavenu in basisschool De Zon, Anjerlaan 1 in De Kwakel. Iedereen is van harte welkom om het concert bij te wonen. De entree is voor deze avond 5,- euro. Kaartverkoop aan de zaal vanaf 19.30 uur of tijdens de repetitieavond (dinsdag vanaf 20.00 uur) in het Dorpshuis de Quakel. Ook is het mogelijk om kaarten te reserveren via tavenu90jaar@hotmail.com. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Na afloop van het concert is er voor leden, oud-leden en publiek onder genot van een drankje voldoende tijd om foto’s te kijken en herinneringen te delen. Tavenu hoopt natuurlijk dat iedereen die ooit lid is geweest van de vereniging deze avond aanwezig zal zijn.

Bron: Nieuwe Meerbode 29-03-2017

Naar het overzicht