17 juni, 5e Internationale Steelbandfestival in De Kwakel
10 juni 2017Op zaterdag 17 juni organiseert Tavenu samen met Digna Mielard van Steelbandshop Holland het 2 jaarlijkse internationale steelbandfestival. Tussen 12 uur ‘s middags en middernacht zullen 12 steelbands De Kwakel in tropische sferen brengen. Het festival is weer terug waar het in 2009 begonnen is namelijk op het plein voor het dorpshuis De Quakel. Toen voorzichtig begonnen met 6 bands, is het inmiddels een festival waar je als steelband bij moet zijn, en er is zelfs een wachtlijst om mee te mogen doen.
Om 11:45 uur zal het festival officieel geopend worden door burgemeester Oudshoorn en His Excellency Colin Connelly, ambassadeur van Trinidad & Tobago.
De Steelbandmuziek is rond 1940 ontstaan in het Caraïbische gebied, op het eiland Trinidad en startte als muziek voor de armen. Het verhaal gaat dat bij toeval ontdekt is dat door verschillende “bobbels” in een olievat te slaan, er ook andere tonen ontstonden. Door de arme bevolking, werden uit door de Amerikanen achtergelaten olievaten zo de eerste steeldrums (pannen) gemaakt. Ondersteund door allerhande ook zelf gemaakte ritmische instrumenten, werden zij gebruikt bij hun Calypso feesten.
De volgende bands zullen een optreden verzorgen tijdens dit festival:
Steelband Steelworks uit Middlesbrough – Engeland
Steelworks is opgericht in 2002. De Steelband heeft meer dan 30 leden van kinderen vanaf 9 jaar tot jong volwassenen vanaf 13 jaar en volwassenen. Ze spelen allerlei soorten muziek en treden door heel Engeland op.
Foto 001 -Steelband Steelworks uit Middlesbrough
The Steelmasters uit Afferden (N-Br)
De naam steelband roept meteen gedachten op aan de zonnige stranden van het Caraïbische gebied. Men verwacht dan ook mensen uit die streek achter de instrumenten (pannen) en vaak wordt er verbaasd opgekeken als men ziet dat het hier gaat om “macamba’s” (blanken) uit het land van Maas & Waal.
Opgericht: 1966. Door Gerard van Elk, die al in de zestiger jaren, gestationeerd bij de Koninklijke Marine op Curaçao gegrepen werd door de klank en het ritme van de steelbandmuziek. Daar leerde hij het bespelen en zelf uit olievaten maken van de zogenaamde steelpans. Terug in Holland maakte hij op de toenmalige kruiser “Hr Ms De Zeven Provincieën” een geheel nieuwe instrumentarium en werd de derde steelband in de marine historie gevormd. De naam Steelmasters is daar geboren en een gedeelte van de toen gemaakte instrumenten worden nu nog gebruikt door de Afferdense Steelmasters.
In 1966 verliet hij de Koninklijke Marine en niet lang daarna werd in Afferden de start gemaakt met de huidige steelband.
De muzikanten van The Steelmasters, de langst spelende steelband van Nederland, zijn allemaal al vele jaren, sommigen meer dan 40 jaar, besmet met het steelbandvirus.
Bijzonderheden: 2016 was een jubileumjaar, 50 jaar steelband.
Het totale instrumentarium is zelf gemaakt door leider Gerard van Elk.
De grote percussie instrumenten ( conga’s) zijn zelf hand gemaakt, uit boomstammen, door percussionist Cris v.d Heuvel.
Hun muziek:The Steelmasters brengen het authentieke geluid van de steelband, zonder aanvulling van andere instrumenten. De sound, “invaderstyle”, is nog origineel door de gebruikte materialen, olievaten, en de manier van bewerken. Het repertoire bestaat uit een mengeling van Caraïbische ritmes zoals; merengue, calypso, guaracha, mambo, salsa etc instrumentaal en vocaal. Zij treden met plezier en succes op door het hele land. Muzikale hoogtepunten waren o.a. optredens in Polen.
Foto 002 -The Steelmasters uit Afferden (N-Br)
Steelband Soca On Steel uit Zwitserland
De band Soca On Steel (SOS) is een kleine steelband uit Zürich, Zwitserland. De Steelband werd in 2011 opgericht door een paar Zwitserse Steelpan-spelers die al eerder in verschillende bands en projecten speelden.
SOS is bekend om de traditionele soca muziek, evenals pop songs en ook reggae.
Leraar van SOS is Junior Edwards uit Trinidad & Tobago, die de laatste 8 jaar ook bij de Panorama Competition in Trinidad & Tobago met Phase 2 Pan Groove gespeeld heeft. Hij is ook de arrangeur en drummer van SOS.
Junior woont sinds 20 jaar in Zwitserland en geeft ook les aan enkele andere steelbands in Zwitserland.
Hier bij het Nederlandse Internationale Steelband Festival speelt SOS met Ursi Stadelmann (Tenor), Anita Petri (Dubbele Seconds), Marianne Trüb (4 Bass), Marie Christine Coban (Kleine Percussie) en Junior Edwards (Drums, Percussion), samen met een aantal gast percussie spelers.
Foto 003 - Steelband Soca On Steel uit Zwitserland
Tropical Steelpans uit Callantsoog
Steelband Tropical Steelpans uit Callantsoog vierde drie jaar geleden hun 5 jarig bestaan. Hoewel het begin van de band ligt in 2002, zijn ze sinds 2007 een traditionele steelband. Ze traden in die jaren op in binnen en buitenland, te denken aan Dam tot damloop, Amsterdam marathon, de Nijmeegse vierdaagse en vele feesten en festivals. Zo zijn ze 2 maal in Dortmund geweest om op te treden bij de Caribbean night. Geniet tijdens dit optreden van diverse muziekstukken, variërend van de Trinidadse Soca, tot een Fragile in een Samba en Guus Meeuwis in een Calypso.
Foto 004 -Tropical Steelpans uit Callantsoog
Steelband Tavenu uit De Kwakel
Natuurlijk is steelband Tavenu zelf ook deelnemer van dit festival. Tavenu zal 2x een optreden verzorgen. ’s Middags om 15:30 uur treedt de band op met de leerlingen die hard geoefend hebben om deze middag mee te kunnen doen.
De steelband van Tavenu is opgericht in 2002. Het midzomeravondfestival in 2001 had als thema “slagwerk” met o.a. The Roadside steelband uit Utrecht. Enkele drumbandleden van Tavenu vonden het leuk om een nummer samen te spelen met deze steelband en het blijkt als je eenmaal met het steelbandvirus besmet bent je daar niet meer vanaf komt. Nog tijdens het midzomeravondfestival werden de “pannen” besteld bij Kino (pannenmaker) en op 14 februari 2002 was de eerste repetitie o.l.v. Carlos die nog steeds de instructeur is.
Carlos speelt de pannen al van jongs af aan en veel nummers die Tavenu speelt zijn nummers uit die tijd. Af en toe worden er covers van bekende liedjes gespeeld maar het leukste vindt de band de originele steelbandmuziek. Hoogtepunt voor Tavenu was in 2006 een week lang optreden in Spanje in Llorett de Mar en Barcelona.
Om wat flexibeler te zijn met optredens heeft Tavenu sinds enkele jaren ook een instrumentenset om lopend te kunnen optreden tijdens feesten en korte optochten.
De steelband bestaat inmiddels uit 14 leden (incl. de 3 jeugdleden).
Foto 005 en 006 - Steelband Tavenu uit De Kwakel
Steelband PANMAGIC uit Grootegast
De grootste steelband uit het Noorden van Nederland heet PANMAGIC, komt uit Grootegast en bestaat uit 25 leden, variërend in de leeftijd van 10 – 50 jaar.
PANMAGIC is door Paula June James opgericht in 2007 en heeft drie jaar geleden haar eerste lustrum gevierd. Er wordt wekelijks gerepeteerd in Lettelbert (nabij Leek) en waar nodig krijgen leden privé les van de Leader of the Band, Paula June James. Zij heeft haar conservatorium opleiding gevolgd in New York en woont sinds 20 jaar in Nederland.
PANMAGIC treedt op door het hele land en is twee jaar geleden gevraagd om deel te nemen aan het jaarlijks terugkerend carnaval festival in London – Notting Hill.
Foto 007 - Steelband PANMAGIC uit Grootegast
Bijlmer Steelband uit Amsterdam
De Bijlmer Steelband Kids waren lange tijd het jongste steelpan orkest van Nederland. Inmiddels zijn het jongeren en jong volwassenen geworden en gaan zij verder onder de naam Bijlmer Steelband. De Bijlmer Steelband Kids waren finalisten bij de Amsterdamse Muziekscholenprijs in 2004 en 2005.
De Kids hebben in 2010 meegedaan aan het Prinses Christina Concours voor klassieke muziek, waarbij zij een eervolle vermelding ontvingen en tevens de jongste groep waren en de eerste deelnemende groep uit de Bijlmer. Tevens waren zij de eerste steelpan spelers die ooit aan het concours hebben meegedaan.Tijdens de eerste Nederlandse steelband wedstrijd in Almere in 2010 eindigden zij als derde, zij waren de enige Nederlandse deelnemer, de andere groepen waren Engels.
Concerten.
Tijdens de viering van het 50 jaar Statuut Koninkrijk der Nederlanden in 2004 hebben de Kids in de Ridderzaal gespeeld.
Verder hebben zij opgetreden tijdens 3 bevrijdingsfestivals en tal van andere festivals en events door heel Nederland, zoals festival Mundial in Tilburg, Music Meeting in Nijmegen, Amsterdam Roots, Keti Koti en Dunya.
In 2007 speelden zij tijdens de viering 60 jaar Wereldomroep in het Concertgebouw o.a. voor Prinses Maxima.
Zij hebben twee keer in het Rijksmuseum opgetreden: in augustus 2012 in de tunnel onder het Rijksmuseum tijdens de promotie van het nieuwe logo en november 2013 bij de ingang van de eregalerij in het Rijksmuseum tijdens de uitreiking van de IJ-prijs aan directeur Pijbes. In 2015 nam de groep deel aan het Internationale Steelband Festival in Utrecht en gooide hoge ogen.
Foto 008 - Bijlmer Steelband uit Amsterdam
Steelband Panissimo uit Switzerland
Steelband Pannissimo is opgericht in 1993 en heeft 10 leden. Behalve optredens in Zwitserland heeft Pannissimo opgetreden in Hongarije, Oostenrijk, Frankrijk en Italië.
Ze spelen voornamelijk Calypso, Reggae, Latin, Pop en Evergreens.
Foto 009 - Steelband Panissimo uit Switzerland
Nederlandse Politie Steelband
Nadat de Nederlandse Politie Steelband en het Nederlands Politie Orkest op 4 januari 2012 werden getroffen door een uitslaande brand, waarbij het gehele groot instrumentarium inclusief de opleggers van beide orkesten, verloren zijn gegaan, zijn de beide orkesten nu weer volledig operationeel met compleet nieuw instrumentarium en nieuw vervoer. Sinds 1 mei 2012 is de Nederlandse Politie Steelband onderdeel geworden van het Nederlands Politie Orkest. De zelfstandige vereniging "Nederlandse Politie Steelband" is hiermee opgeheven en de steelband is ondergebracht bij de Stichting Nederlands Politie Orkest. Artistiek leider van de steelband is Charles van Zanten, hij heeft sinds 2011 het stokje over genomen van Felix Walroud. Voor de reorganisatie van de Nederlandse Politie in 1993 was de steelband onderdeel van de toenmalige Rijkspolitiekapel.
Foto 010 - Nederlandse Politie Steelband
Steelband Korps Mariniers
De steelband van het Korps Mariniers is opgericht in 1969 op Aruba. In 2019 bestaat dit ensemble dus 50 jaar.
De toenmalige commandant van de Mariniers Kazerne Savaneta kreeg de steelband set overhandigd van de bevolking van Aruba.
Al snel werden de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers gevonden om deze instrumenten te gaan bespelen.
De steelband speelt ongeveer 30 keer per jaar in binnen en buitenland, met als hoogtepunt de carnavals parades op Aruba.
Hun repertoire bestaat uit traditionele nummers, modern en zij zullen vanavond ook hun carnavalsprogramma van Aruba laten horen. De steelband staat onder de muzikale leiding van sergeant Sander Bergman.
Foto 011 - Steelband Korps Mariniers
Calypsonic Steel Orchestra uit Dortmund – Duitsland
Het Calypsonic Steel Orchestra is een jeugdsteeband uit Dortmund, Duitsland. Ze spelen vooral calypso, soca en reggae muziek, feestliedjes uit de Caribische Zee, maar ze spelen ook eigen nummers. Van klassiek of pop tot rock muziek. De CSO heeft verscheidene belangrijke prijzen van Duitse muziekcompetities gewonnen, bijvoorbeeld een 1e Prijs in 'Deutscher Orchestre' Wettbewerb". In 2012 jaar speelden vier leden bij de Britse steelband "Real steel" en wonnen het panorama van het Verenigd Koninkrijk 2012.
Foto 012 - Calypsonic Steel Orchestra uit Dortmund
Endurance Steelband uit London
Endurance Steel Orchestra is een steelband van een gemeenschapsorganisatie in Zuid-Oost-Londen. Het geeft mensen de gelegenheid om hun muzikale talent uit te drukken en te ontwikkelen. Nu in het zevende bestaansjaar blijft het een sterk repertoire opbouwen om publiek op diverse evenementen te vermaken.
Foto 013 -Endurance Steelband uit London
In de avond zullen de danseressen van Jazz & Showballet Nicole uit Mijdrecht enkele optredens verzorgen. Ook zij zijn al jaren “vaste gasten” tijdens de midzomeravond festivals van Tavenu.
Foto 014 - Jazz & Showballet Nicole uit Mijdrecht
De toegang tot het festivalterrein is gratis.
Op het plein voor dorpshuis De Quakel worden 3 podia gebouwd waar de optredens zullen plaatsvinden. De Drechtdijk zal ter hoogte van het dorpshuis op zaterdag 17 juni de hele dag afgesloten zijn voor doorgaand verkeer.
Bron: Tavenu De Kwakel
Naar het overzicht