De Eerste Kwakelse Dijkentocht

21 januari 2018

Beste wandelliefhebber,
Wat zou ons land zijn zonder onze dijken? Een Atlantis, een rijk onder water. Wat zou De Kwakel zijn zonder dijken? Een dorp onder water.
Om te vieren dat we de waterwolf (nog?) op afstand kunnen houden, maar vooral omdat het leuk is en het kan, organiseert Theetuin’- Bamboelabyrint in wording ‘Het Nirwana’ ism Poldersport De Kwakel op 2 april, Tweede Paasdag:

‘De Eerste Kwakelse Dijkentocht’

Deze wandeltocht met vier afstanden voert jullie, je raadt het al, over de dijken van De Kwakel, dus voor een deel onverhard, grasland. Let op: Dit deel is particulier eigendom, dus niet vrij toegankelijk. Alleen voor deze speciale gelegenheid hebben de eigenaren toestemming gegeven om van hun terrein gebruik te maken. Daarnaast gaat de wandeling over het terrein van medeorganisator Theetuin Het Nirwana, waar je kunt zien hoe de tuin en het Bamboelabyrint aan het groeien zijn. Je mag zelfs het labyrint in en het centrum zien te bereiken nu de bamboe nog laag en de hagen nog doorzichtig zijn. Het betreft hier een sneak-preview, want de theetuin gaat pas zomer 2019 open en de poort van het bamboelabyrint blijft tot voorjaar 2020 gesloten!
Start en finish is bij boerderij Leeuwarden, Poldersport,
Boterdijk 91 De Kwakel.
Daar is na afloop uiteraard de gelegenheid om deze Eerste Kwakelse Dijkentocht gezellig na te beschouwen

Starten kan tussen 9.00 en 11.00 uur.
Afstanden 10, 13, 16 en 19 km
Inschrijving € 5,- pp, waarvoor je ook twee consumptiebonnen krijgt die je kunt gebruiken bij de versnaperingpost en bij Poldersport.
Graag via e-mail voorinschrijven, dat voorkomt voor ons verrassingen en voor jullie teleurstellingen: pouwr@caiway.nl


Route
Zoals al eerder is vermeld voert de wandeling diverse keren over particulier terrein dat alleen voor deze gelegenheid opengesteld is. Dat betreft naast het overgrote deel van de Ringvaartdijk ook vier erven waar we in het begin van de tocht overheen mogen: het erf van De Jong, van Bertoen, van Bruinsma en van Theetuin Het Nirwana. Vanaf Poldersport gaat de route namelijk vanaf de Boterdijk via het erf van De Jong en Bertoen verder langs Amstelhof . Even later steek je de Noorddammerweg over en gaat via het terrein van Bruinsma Interieurbeplanting achter de kas langs. Pas op, daar is het smal en het talud stijl! Voorbij de kas betreed je de jongste laan van de gemeente, de Steenwycklaan. Even verderop, net voorbij het woud Van Walraven, doemt het Bamboelabyrint op, waar je linksaf via de oprijlaan van de Theetuin langsloopt. Daar aangekomen ben je in de gelegenheid de Theetuin en het Bamboelabyrint in-de-groei te bekijken. Via de Theetuin loopt de route verder over het erf van Ruud Pouw naar de Iepenlaan, door naar het Vrye Noortveen, langs de Bed&Breakfast. Vervolgens de Vuurlijn oversteken en bij KDO over de trap, tussen de sportvelden door richting de Kuil, een ommetje door het Egeltjesbos en dan de dijk op. Via de Doorsteek loopt de route met kleine onderbrekingen (de Noord-Zuidroute en het eerste stukje Banken) over de Ringvaartdijk tot aan Bilderdam. Onderweg zijn er twee mogelijkheden om een kortere route te nemen.
1) De tien en de dertien kilometer route thv de Dwarsweg: De Ringvaart overvaren naar het Beeldeneiland (die dan open dag heeft) en doorlopen naar het Amstel-Drechtkanaal (zoals hij tp officieel heet) en bij de Amstelkade linksaf richting Vrouwenakker. Ook degenen die verder willen wandelen zijn welkom om het beeldeneiland te bezoeken. Je moet dan uiteraard wel weer terug overvaren.
2) De zestien kilometer route bij het gemaal aan de Kalslagerweg linksaf over de dijk van de boezemvaart richting de Amstel en wederom links richting Vrouwenakker.
De langste route, de 19 km., voert je verder over de Ringvaartdijk richting Bilderdam. Bij Bilderdam ga je linksaf langs de Drecht naar de sluis en langs de Amstel richting Vrouwenakker.
Bij Vrouwenakker is er bij de boerderij van Langelaan de mogelijkheid tot het nemen van een versnapering. Hier kun je kiezen: 1) de kortste weg, nog omstreeks 2,5 kilometer via de Drechtdijk en de Boterdijk terug naar Poldersport; 2) via het betonnen pad langs de Uithoornse Polder en het Fort a/d Drecht terug naar Poldersport, nog ruim 4 kilometer.

Tijdens het deel langs de Ringvaart zullen bij fervente schaatsliefhebbers wellicht beelden voor ogen komen van de Poldertocht die in voorbije dagen zover door liep. Het laatste kale stuk naar Bilderdam, lekker de wind in de rug, nog niet stilstaand bij de barre tocht terug, tegenwind….
Maandag Tweede Paasdag 2 april 2018 kan je het beleven!

Bron: Ruud Pouw

Naar het overzicht