Stilstand en vooruitgang in Tour de Kwakel

23 juli 2018

Waar het klassement in de Tour de France afgelopen week flink op zijn kop werd gezet, bleef het in De Kwakel rustig. Op de tweede rustdag deze Tour hangen bijna alle truien om dezelfde schouders als een week eerder. Ton Vlasman leidt nog steeds zowel het algemeen als extra punten klassement en Sebastiaan Hofer het jongerenklassement. Als tweede in de rangschikking van de extra punten draagt Paul nog steeds het rood.
Het was een week waarin de punten schaars waren. Zeker in de zogenaamde konijnenetappes, ritten waarin de vluchters voor de ritzege strijden. Toch zijn er altijd weer een paar goochelaars met een hoge hoed. Dinsdag was dat John van der Hulst. Hij wist te voorspellen dat Alaphillipe de etappe zou winnen en scoorde daarmee 8 punten, zo’n 5 punten meer dan de rest. Zaterdag was het Marco Pouw die met 8 punten een flinke sprong in het klassement maakte.
Mede dankzij zijn gouden lap zorgde John er voor dat er dan toch nog een trui van schouder wisselde deze week, de grijze trui. Of beter gezegd de Co Vlasman trui. Vanwege zijn verdienste voor de Tour de Kwakel meende de Tourdirectie de prijs voor de beste renner boven de 55 jaar te vernoemen naar Co. Nadat hij een grijze trui in ontvangst had genomen, liet Co in een interview op Rick FM weten verheugd te zijn met dit eerbetoon.
De kans is groot dat de eerste Co Vlasman prijs naar zijn broer Ton gaat. In dit klassement staat Ton immers 9 punten voor op zijn naaste concurrenten John van der Hulst en Marjo Plasmeijer. Laatsgenoemde voert op haar beurt het klassement voor de beste vrouw aan en het klassement van de familie Plasmeijer. Een familie die dit jaar verrassend goed presteert. Marjo en zoon Bas lijken te profiteren van de onnavolgbare wiskundige capaciteiten van vader Ron. Zijn statistische 50/50 algoritme heeft al heel wat wenkbrauwen in het Tourhome doen fronsen, maar pakt vooralsnog goed uit.
De gele petten voor de beste ploeg zijn in het bezit van de ploeg Ventiel van kopman Rob van den Berg. Oud Tourwinnaar Rob wist mede dankzij het juist voorspellen van de top 5 (!) van etappe 13 een flinke sprong in het klassement te maken. In zijn kielzog nam hij ploeggenoten Gerard van Dam, Frank van Dijk, Jeroen Könst en Arnoud van der Knaap mee. Samen verdedigen zij een voorsprong van 4 punten op de ploegen Buitenblad en Bagagedrager.
Komende week zullen de klassementen en truien in Frankrijk en De Kwakel in een definitieve plooi vallen. Zal Geraint Thomas viervoudig Tourwinnaar Chris Froome achter zich weten te houden? Zal Ton Vlasman viervoudig Tourwinnaar Eric Zethof achter zich weten te houden? De spanning zal om te snijden zijn.

Algemeen klassement na 14e etappe
1. Ton Vlasman 108
2. Eric Zethof 105
3. Nick Verlaan 103
4. Sebastiaan Hofer 103
5. Rob van der Berg 102

Rode trui
1. Ton Vlasman 24
2. Paul Hogerwerf 24
3. Nick Verlaan 23

Ploegenklassement
1. Ventiel 321
2. Buitenblad 317
3. Bagagedrager 317

Bron: Joris Voorn

Naar het overzicht