Eric Zethof zesvoudig Tourwinnaar

30 juli 2018

Eric Zethof stond al in het rijtje Anquetil, Merckx, Hinault en Indurain met vijf eindoverwinningen in de Tour. Afgelopen zondag voegde hij daar een zesde aan toe, vijftien jaar na zijn laatste titel. Hij is hiermee de eerste (schone) renner die zes Tours achter zijn naam heeft staan. Uiteraard gaat het hierbij in het geval van Eric om de Tour de Kwakel.
Eric rekende in een zinderend laatste weekend af met Ton Vlasman en Nick Verlaan. Ton reed de halve Tour in het geel, maar verloor deze op vrijdag al aan Eric. Nick nam met een sterke tijdrit zaterdag het geel nog over, maar had geen antwoord op de laatste jump van Eric. Ton Vlasman troost zich met de naar zijn broer vernoemde Co Vlasman-prijs en bijbehorende grijze trui. Nick Verlaan mag als derde mee het podium op.
De rode trui voor de meeste extra punten ging op de valreep naar Jan van Schie. De goedlachse Jan had zondag één extra punt meer dan Sebastiaan Hofer en passeerde hem daarmee. Jan is echter de 30 al gepasseerd en bedreigde Sebastiaan daarmee niet meer in het klassement voor de beste jongere.
Het klassement voor de beste ploeg bleef tot het laatste weekend spannend. Het bewoog Jan Tilburgs er zelfs toe om (met gele pet) naar Parijs af te reizen, om daar de finish van de laatste etappe met eigen ogen te aanschouwen. Het mocht niet baten voor Jan. Ploeg Stang pakte op de laatste dag voor het eerst deze Tour de leiding. Daarmee zijn de gele petten dit jaar voor Rick Fransen, John van der Hulst, Jelle de Jong, Chris Verhoef en Jan van den Bergen.
Yordi Castelijn eindigde als laatste deze Tour en krijgt de rode lantaarn. Vast en zeker een welkome aanvulling binnen het interieur van zijn nieuwe huis. Ria Verhoef krijgt de prijs voor de beste dame. Marjo Plasmeijer stond na de tweede week nog 5 punten voor, maar viel in de derde week stil, en eindigt uiteindelijk op 5 punten van Ria.
Eindwinnaar Eric daar gelaten was dé man van het laatste weekend Roel Egberts. Zaterdag verdiende hij het, voor Tour de Kwakel begrippen, astronomische bedrag van 9 euro door als enige Soler in de uitslag van de tijdrit te voorspellen. Hij won daarmee de Aai Krullepot, vernoemd naar de bedenker van deze voormalige jackpot. Zondag pakte hij daar bovenop de dagprijs door 16 punten te scoren in de etappe naar de Champs-Élysées.
De uitreiking van de truien, bekers en gevulde enveloppen zal plaatsvinden op vrijdag 10 augustus in het Tourhome. Dan wordt ook bekend gemaakt wie de Frank Vlasman-prijs (50e plaats) en de Pietje Verhoef-prijs (meeste punten in tijdritten) winnen.

Eindklassement
1. Eric Zethof 156
2. Ton Vlasman 155
3. Nick Verlaan 154
4. Rob van der Berg 153
5. Jan van Schie 152
6. Sebastiaan Hofer 152
7. Michel van der Knaap 151
8. Ron Plasmeijer 151
9. Paul Hogerwerf 149
10. Bart Peek 149
100. Yordi Castelijn 114

Rode trui
1. Jan van Schie 33
2. Sebastiaan Hofer 32
3. Nick Verlaan 32

Ploegenklassement
1. Stang 476
2. Ventiel 475
3. Trapper 473

Bron: Joris Voorn

Naar het overzicht