Transformaties in Tour de Kwakel

15 juli 2019

Zoals de eikenprocessierups zich afgelopen week ontpopte tot vlinder, zo stond ook de eerste volle week van de Tour de Kwakel in het teking van verandering. Geen van de dragers van de truien en petten na het openingsweekend wisten deze vast te houden.
In het algemeen klassement was het afgelopen week stuivertje wisselen tussen Bart Peek en Ron Plasmeijer. Huidige koploper Bart is sinds zijn eerste deelname al hoog in de klassementen terug te vinden. Ron heeft de laatste jaren een ware transformatie ondergaan.
Waar het in 2016 nog een verrassing was dat Ron het geel droeg, is dat nu de normaalste zaak van de wereld. Ron is er het voorbeeld van dat wijsheid met de jaren komt. Hij is inmiddels zo wijs dat hij meedoet om de grijze trui. Zoals u kunt zien is Ron ondanks het succes gewoon Ron gebleven.
Ron is kopman van de “senioren”-ploeg, verder bestaande uit Adrie Voorn, Willy Turk, Gerard van Dam en Kees van Rijn. In tegenstelling tot wat de teamnaam doet vermoeden lijkt het vet nog niet van de soep bij dit vijftal. Ze staan tweede in het ploegenklassement met een zelfde aantal punten als de ploeg Kuitenbijter van Jan van Schie, Jelle de Jong, Jim Voorn, Patrick in ’t Veld en Berry Schalkwijk.
Kees van der Meer veranderde van kleur, van geel naar rood. Hij leidt het extra punten klassement met een ruimte voorsprong op Peter Mayenburg. Fabian van der Hulst nam de witte trui over van Jesper Oudshoorn. Jesper schatte een aantal hoge cols verkeerd in en liet het doel open voor Fabian. De vrouwen in het Tourhome worden aangevoerd door Cynthia Peek.
Danny Plasmeijer ontpopte zich tot grootverdiener in het Tourhome door de Aai Krulpot op te strijken. Door als enige Nils Politt te voorspellen in de door Peter Sagan gewonnen etappe kan Danny een mooie premie tegemoet zien.
Naast de veranderingen in de klassementen deed zich ook een verandering voor in de organisatie van de Tour de Kwakel. Na 40 (!) jaar trouwe dienst heeft Willem Wahlen, in latere jaren gesteund door dochter Myra, het rode nakijkpotlood overgedragen aan Gerlinde van Scheppingen. De Tour de Kwakel wil Willem en Myra onzettend bedanken voor het nakijken van bijna 100.000 lappen in zo’n 100 verschillende handschriften.
Gerlinde werd als nieuwe nakijker direct op de proef gesteld in de door Thomas de Gendt gewonnen 8e etappe. Veel deelnemers hadden oude rot De Gendt verwacht in deze zogenaamde konijnenrit. Diegene die echter de voorletter T vergeten waren toe te voegen konden fluiten naar hun punt(en) door de aanwezigheid van een tweede De Gendt in deze Tour, de jongere Aimé.
Zoals gebruikelijk wordt er ook dit jaar weer een BBQ georganiseerd in het Tourhome rond een mooie bergetappe. Voor de verandering is deze dit jaar op zaterdag, te weten 20 juli. Daarnaast gaat de Tour de Kwakel met zijn tijd mee en zal er op zaterdag 27 juli een Tourquiz georganiseerd worden. Verandering doet leven, ook in de 64e Tour de Kwakel.

Algemeen klassement na 9e etappe
1. Bart Peek 70
2. Ron Plasmeijer 70
3. Fabian van der Hulst 68
4. Joost Hogerwerf 67
5. Kees van der Meer 67

Rode trui
1. Kees van der Meer 19
2. Peter Mayenburg 16
3. Ron Plasmeijer 16

Ploegenklassement
1. Kuitenbijter 207
2. Vet van de soep 207
3. Vieze papieren 205

Bron: Joris Voorn

Naar het overzicht