Spanning stijgt in Tour de Kwakel

22 juli 2019

In Frankrijk ontvouwt zich een zeer verrassende en spannende Tour de France, met 6 renners binnen 2 minuten van leider Julian Alaphilippe. In De Kwakel is het zonodig nog spannender. Met 24 deelnemers binnen 8 punten van de koploper beloofd het een spannende slotweek te worden in het Tourhome.
De spanning hing zaterdag al in de lucht tijdens de jaarlijkse Tourhome barbeque. De rit van die dag leidde naar de top van de mythische Tourmalet. De helft van de aanwezigen voorspelde Geraint Thomas als winnaar, de andere helft Thibaut Pinot. Barman Bart Peek barste in juichen uit toen Pinot aan het langste eind trok. Bart zag zichzelf alweer in het geel rijden, maar had buiten Kees van der Meer gerekend.
Op onnavolgbare wijze weet Kees dit jaar de renners op hun plaats te zetten. Door de verkregen “extra punten” leidt Kees als sinds de start van de Tour het klassement van de rode trui. Nu levert deze gave hem ook (opnieuw) het geel op. Tegen het geluk van Kees staat de pech van zoon Luc. Hij leverde per ongeluk een lap met sprinters aan voor een bergrit en daalde daarmee af in het klassement.
De aangeslagen Bart Peek kon zich troosten met de goed verzorgde barbecue van slagerij Eijk en Veld en de aanwezigheid van vrouw Cynthia. Dat Cynthia zelf in de strijd voor de titel beste vrouw voorbij werd gestreefd door Trudy Lauwers had geen invloed op haar gemoedstoestand. Toen Dré Verhoef ook nog eens beide blinde poules won, kon de middag alleen maar gezellig afgesloten worden.
In het ploegenklassement werd de leiding overgenomen door de ploeg “Vieze papieren”. Dit ondanks een slippertje van kopman Jan Harte. Hij haalde door middel van een herstelbriefje op het laatste moment de gevallen Tiesj Benoot uit zijn voorspelling. Benoot bleek de volgende weinig aangeslagen door zijn val en werd vierde in de rituitslag. Het goede presteren van ploeggenoten Fabian van der Hulst, Chris Verhoef, Cynthia Peek en Jan van de Veerdonk deed het foutje van Jan teniet.
Fabian van der Hulst werd door Jelle de Jong afgelost als drager van de witte trui voor beste jongere. Al is het bij Jelle maar de vraag hoe wit de trui blijft tijdens zijn werkzaamheden voor Theijssen & De Jong hoveniers. Na een dag werken in de tuin zal deze wellicht meer weg hebben van het grijze exemplaar dat Ron Plasmeijer warm houdt voor leider Kees.
Het lijkt erop dat de temperaturen de komende week dezelfde stijgende lijn in gaan zetten als de spanning in het Tourhome. Elke dag zal reikhalzend uitgekeken worden naar de nieuwe stand, die dagelijks door Ingrid van Weerderburg en Marga Kouw op het bord wordt bijgewerkt. Wie het hoofd koel houdt en zich tot Tourkenner van De Kwakel mag kronen weten we aan het einde van de week.

Algemeen klassement na 14e etappe
1. Kees van der Meer 98
2. Bart Peek 98
3. Jelle de Jong 96
4. Peter Mayenburg 96
5. Fabian van der Hulst 96

Rode trui
1. Kees van der Meer 27
2. Peter Mayenburg 22
3. Ron Plasmeijer 21

Ploegenklassement
1. Vieze papieren 299
2. Vet van de soep 298
3. Kuitenbijter 296

Bron: Joris Voorn

Naar het overzicht