Kees van der Meer wint Tour de Kwakel

04 augustus 2019

De renners in de Tour de France maakten hun jaarlijkse intocht in Parijs en de Kwakelaars hun jaarlijkse tocht naar het polderfeest. Dat betekent dat de Tour, zowel in Frankrijk als in De Kwakel weer tot een einde is gekomen. Kees van der Meer werd in het Tourhome de grote winnaar.
Kees werd vorig jaar nog 97e. Nog nooit wist een renner in De Kwakel van jaar tot jaar zo’n progressie te boeken. Dit had hij niet in de laatste plaats te danken aan zijn extra punten, voor het op de goede plaats zetten van renners. Zijn acht punten voorsprong in het klassement voor de rode trui moet ook een recordverschil zijn. Niet vreemd dus dat hij in de laatste etappe Caleb Ewan als ritwinnaar voorspelde en zijn daarmee zijn naaste belagers, die voor Groenewegen kozen, aftroefde. De grijze trui, ook wel de Co Vlasmantrui genoemd, kon hem al langer niet meer ontgaan.
Kees wordt door Bart Peek en Fabian van der Hulst vergezeld op het podium. Fabian in het wit van het jongerenklassement, Bart in zijn blote bast. Bart en vrouw Cynthia nemen wel beide wat zilverwerk mee naar huis. Cynthia troefde Willy Turk af in de strijd voor de titel beste vrouw.
Bij de “ouderen”-ploeg van kopman Ron Plasmeijer was het vet van de soep. Bij de ploeg van kopman Jan van Schie bleef het bij kuitenbijten. Daardoor werd de winnaar van het ploegenklassement de ploeg vieze papieren met Jan Harte, Fabian van der Hulst, Chris Verhoef, Cynthia Peek en Jan van Veerdonk.
Jan van de Veerdonk was niet de enige debutant die een verdienstelijk eerste jaar afleverde. Joris Kortenhorst werd 9e in het eindklassement. Paul Kennis ging er met de Pietje Verhoefprijs vandoor. Hardrijder Paul wist in de twee tijdritten dit jaar de meeste punten te scoren.
Ondanks het uitvallen van veel klassementsrenners wisten Bertil Verhoef en Joep Voorn 11 punten te scoren in het eindklassement dat op de eerste rustdag moest worden ingeleverd. Joep voegde op advies van zijn broer een uur toe aan zijn eindtijd, waardoor Bertil met zijn eindtijd dichterbij de waarheid zat en de eerste plaats claimde.
De renner die deze Tour het meest gemiddeld reed was Wilco van Leeuwen. Zijn 50e plaats leverde hem de Frank Vlasmanprijs op. En waar er een eerste is, is er ook een laatste. Dit jaar is het Marjo Plasmeijer die met de rode lantaarn naar huis gaat. Wellicht geïnspireerd door Kees, schijnt zij volgend jaar goede kansen te zien mee te doen voor het geel.
Daarmee zijn alle prijswinaars van de Tour de Kwakel dit jaar bekend. Aanstaande vrijdag mogen zij hun prijs in ontvangst komen nemen in het Tourhome op de jaarlijke feestavond. Deelnemers en aanhang zijn welkom vanaf 20:30 voor een gezellige afsluiting met een hapje en een drankje.

Eindklassement
1. Kees van der Meer 139
2. Bart Peek 137
3. Fabian van der Hulst 135
4. Ferry Kas 133
5. Jelle de Jong 132
6. Peter Mayenburg 131
7. Aad Rekelhof 131
8. Jan Kas 131
9. Joris Kortenhorst 130
10. Cynthia Peek 129
50. Wilco van Leeuwen 120
100. Marjo Plasmeijer 103

Rode trui
1. Kees van der Meer 35
2. Bart Peek 27
3. Peter Mayenburg 27
4. Jan Kas 27
5. Fred Klijn 26

Ploegenklassement
1. Vieze papieren 420
2. Kuitenbijter 415
3. Vet van de soep 413
4. Plafonneren 412
5. Op kousevoeten 405

 

Bron: Joris Voorn

Naar het overzicht