Bakkerij Westerbos & Mens, 100 jaar en nu Hofleverancier

15 oktober 2019

Dinsdag 15 oktober was een bijzondere dag in het leven van de familie Westerbos. Niet alleen bestaat hun bakkersbedrijf 100 jaar, maar deze dag kreeg Jan Westerbos uit handen van burgemeester Pieter Heiliegers ook het Predicaat Hofleverancier uitgereikt. Een en ander gebeurde voor de winkel van Jan Westerdos aan de Kerklaan onder het goedkeurend oog van talloze belangstellenden, waaronder ook de wethouders Hans Bouma, Jan Hazen en Ria Zijlstra. Omdat Jan Westerbos ook een winkel in Mijdrecht heeft die natuurlijk meedeelt in de feestvreugde, zou je verwachten dat er ook iemand van de gemeente acte de présence zou geven. Het bleef echter bij een vertegenwoordiging van Koopcentrum Mijdrecht, in de persoon van Jacqueline Smit die met een cadeau Jan Westerbos kwam feliciteren. Al eerder werd Jan in het zonnetje gezet, want een paar weken geleden kreeg hij ook te horen dat hij de beste speculaasbakker 2019 van Noord-Holland is geworden. Daarnaast voerde Jan een nieuw logo in voor zijn bedrijfsactiviteiten: ‘Westerbos en Mens’. Tevens stond er een nieuwe bestelwagen op de parkeerplaats voor de winkel die eveneens was voorzien van het nieuwe logo. Het ‘kronkelende lijntje’ wat bij het logo hoort stellen de ‘W’ en de ‘M’ voor die in elkaar overvloeien. Het kon dus niet op. Samen met zijn echtgenote Monique presenteerde hij trots het Predicaat Hofleverancier dat hem op 30 september officieel is toegekend en hij vanaf die datum 25 jaar mag voeren. Jan is niet de enige in De Kwakel, want recht tegenover zijn winkel aan de Kerklaan heeft ook Leenders dit destijds toegekend gekregen. Vanzelfsprekend maakt ook de winkel in Mijdrecht onderdeel uit van het feestelijke gebeuren. Hofleverancier betekent dat het betreffende bedrijf een hoge kwaliteitsnorm hanteert en dat ook in zijn aanbod van producten laat merken. Alle medewerkers mogen daar trots op zijn, ook al omdat zij staan aan de basis van het productieproces. Niet in de laatste plaats profiteert de klant ervan.

Burgemeester Pieter Heiliegers stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken alvorens hij het Predicaat Hofleverancier aan Jan Westerbos overhandigde. “Hier staat een trotse burgemeester. En ik weet, dat ik dat ook kan zeggen van de wethouders die eveneens allemaal aanwezig zijn,” aldus Heiliegers die de samenloop van het gebeuren zelfs uniek noemde. Vanzelfsprekend ging ook nog even in op het 100-jarige bestaan van Bakkerij Westerbos, wat hij typeerde als een mooi bedrijf en daarbij een stukje geschiedenis voor het voetlicht haalde. “Ik overdrijf niet door te zeggen dat jullie een begrip zijn in onze gemeente én de regio,” zo vertolkte de burgemeester zijn waardeoordeel. Hij vond het een eer te mogen verkondigen dat Bakkerij Westerbos op dinsdag 15 oktober 2019 eveneens het Predicaat Hofleverancier toegewezen heeft gekregen en dat hij dat als burgemeester aan Jan Westerbos en zijn vrouw mocht overhandigen. “Want dit Predicaat krijg je niet zomaar! Alleen koning Willem-Alexander mag het Predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ verstrekken. Deze eretitel wordt ook alleen aan bedrijven verstrekt die zich onderscheiden door kwaliteit, solidariteit, continuïteit en integriteit. Bedrijven dragen de titel, omdat ze laten zien dat ze koninklijke kwaliteit leveren. In haar bedrijfstak moet de onderneming bovendien ten minste in de regio van de vestiging een vooraanstaande plaats innemen. De bedrijfsvoering dient ook onberispelijk te zijn. De onderneming, en ook de directie, moet te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn,” zo liet burgemeester Heiliegers de aanwezigen weten.Het Predicaat wordt voor 25 jaar toegekend, waarna verlenging kan worden aangevraagd voor een volgende periode van 25 jaar. Na de uitreiking onthulde de burgemeester samen met Jan Westerbos het nieuwe logo en het embleem van Hofleverancier boven de winkel, dat tot dat moment met een doek aan het zicht was onttrokken.

Kroon op het werk
Jan Westerbos en zijn familie waren er beduusd van dat zij zoveel aandacht kregen. Jan is naar zijn zeggen anderhalf jaar bezig geweest om het Predicaat toegekend te krijgen. Het was zijn voornaamste doel dit als een kroon op het werk te zien vanwege het 100-jarig bestaan van het familiebedrijf, maar tevens de hoge kwaliteit en het gevarieerde aanbod van brood- en banketproducten en patisserie onder deze noemer te krijgen. En dat is toegekend. Geen wonder dat de familie trots is op deze samenloop van gebeurtenissen. Jan zelf geeft te kennen nog wel 100 jaar door te willen... Maar ja dat wordt een beetje moeilijk. Dat laat hij over aan zijn zoon en opvolger Patrick, die in de vestiging te Mijdrecht momenteel de scepter zwaait. En ook die zal t.z.t. het stokje wel moeten doorgeven mits hij een opvolger heeft. Jan: “Voorlopig zijn we dan weer vele jaren verder in de toekomst. Nu is het even genieten, ook al met een knipoog naar de klanten, want die horen er uiteindelijk profijt van te hebben. Daar doe je het tenslotte allemaal voor.” Aldus Jan Westerbos die na afloop van de plechtigheden buiten de aanwezigen uitnodigde in de bakkerijruimte met een hapje en een drankje dit bijzondere gebeuren te vieren.

Jan & Monique, van harte gefeliciteerd namens het bestuur van de Stichting De Kwakel Toen & Nu.

Bron: Nieuwe Meerbode (15 oktober 2019)

Naar het overzicht