Tinus Duif was wereldberoemd in heel De Kwakel! Een bijzonder man!

20 mei 2020

Tinus Duif (geboren in 1902, overleden in 1982) was wereldberoemd in heel De Kwakel! Een bijzonder man!

Zijn echte naam was Martinus Winters. Hij begon zijn werkende leven als boerendaggelder, werkte daarna bij een ijzerwinkel in Amsterdam en liet uiteindelijk rond 1930 zijn eigen houten winkeltje bouwen voor zijn eigen woning aan de Drechtdijk. Je kon er werkelijk van alles kopen! Speelgoed, sieraden, klompen, gereedschap, verf, emmers en noem maar op. Zijn vrouw deed het meeste werk in de winkel. Het was er vol, koud (in de winter) en stoffig, maar dat alles had zeker zijn charme! En iedereen kende natuurlijk dit winkeltje.

Maar zijn naamsbekendheid kreeg hij toch vooral door zijn liefde voor pluimvee. Hij had een bonte verzameling kippen, eenden, papegaaien en vooral ook duiven. Hij was zo goed met duiven dat hij op een gegeven moment zelfs de beste duivenkeurmeester van Nederland en België was.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet Tinus zijn duiven geheime berichten verzenden. De Duitsers hadden het bezit van postduiven verboden, dus dit was een gevaarlijke klus. Hij hield zijn duiven verder ook zoveel mogelijk onder de vloer om niet betrapt te worden. Maar het ging een keer mis en hij moest onderduiken. Tinus kregen ze niet te pakken. Wel zijn vrouw, en ze hoopten natuurlijk dat Tinus dan wel op zou komen dagen. Mooi niet dus! Gelukkig leefden ze uiteindelijk nog lang en vrij als Paradijsvogels!

Dat is grappig, kom je hier ineens raadsel negen tegen
Tinus Duif importeerde ook een keer voor iemand
een bepaald soort zwaan
Deze zwaan zou erg mooi bij een kasteeltje staan
Hij kocht er ook een paar voor hemzelf en jaren later
zwemmen er nog een heleboel van in het water!
Wat is de naam van deze zwaan?
Je kan het in een al bekende website zien staan!

Bron: Caroline Smeets

Naar het overzicht