Kwakels Erfgoed van Ome Toon

31 mei 2020

Maanden van voorbereiding gingen eraan vooraf om de oude zinken minimonumenten van Ome Toon op te knappen.

Ome Toon was conciërge op de lagere school in De Kwakel en kon alles maken wat zijn ogen zagen. In september 2019 ontvingen wij een mailtje van Tonny, de jongste dochter van Toon de Wit, met een verzoek. Haar zoon had het Muiderslot van zijn opa gekregen na diens overlijden in 2012. De zoon had het zinken bouwwerk op het balkon staan van zijn flatje, maar het had nogal te lijden van het weer en ging alleen maar achteruit, maar weggooien wilde hij niet wat zijn opa had gemaakt. Zijn tante Willy gaf de tip het weer naar De Kwakel terug te brengen en te schenken aan Stichting De Kwakel Toen & Nu. Zo kwam het weer in De Kwakel terug, thuis.

Dirk Plasmeijer ging met de verfbrander en staalborstel aan de slag om de acht (!) lagen verf te verwijderen, het was een monnikenwerk. Ome Toon keek niet op een litertje verf. Hij kocht nooit verf, hij kreeg het van iedereen. Maakte zo zijn eigen mengsels van de meest uitlopende kleuren. Elk jaar werd er weer een laag overheen gezet, zodat het er weer picobello uitzag.
Zijn tuin met mimimonumenten lag in het hoekje van de Mgr. Noordamlaan. Kwakelaars gingen er steevast langs op hun ommetje. In de jaren zestig was dit ‘Klein Madurodam’ tijdens de kermis een bezienswaardigheid voor jong en oud, alles draaide en alles was ook verlicht. Uit de draaimolens klonk vrolijke kermismuziek. In de witte winterdagen rond Kerst vergaapten vooral de kleine Kwakelaars zich aan dit fascinerende schouwspel.

Nadat het Muiderslot tot kaal zink gestript was, lijmde Martin Plasmeijer alle raampjes er weer in en herstelde het zinkwerk waar het nodig was. Hierna spoten Edwin van Egmond en Dennis Vlasman (Czn) van Jan Voortman Autoschade het kasteel in de oorspronkelijke donkerrode kleur terug. Half april 2020 begon Dirk met het inschilderen van alle raampjes en daken. Dat was op 23 april af. De Gebroeders van der Veldt maakten een mooie stalen plaat perfect op maat waarop het Muiderslot in de vijver van de kerk is geplaatst. Het looppad erlangs is door Ton van Dijk, de tuinman van de kerk, van mooie siersteentjes voorzien.

Zaterdag 23 mei jl. is ook de oude Kwakelse kerk herplaatst naar een andere plek in de kerktuin en voorzien van klinkers en siersteentjes door Ton en Dirk. Deze kerk was ook weer aan een renovatie toe, is opnieuw kaal gemaakt en opnieuw geschilderd. Dezelfde zaterdag kwam dochter Tonny de Wit kijken naar het resultaat van de renovatie. Zij was dolblij dat het Muiderslot en de kerk weer een mooie plek hebben gekregen in het dorp waar zij opgroeide en waar haar vader zoveel plezier had beleefd met zijn mooie hobby. ‘Mijn vader zal hier heel trots op zijn, hij kijkt van bovenaf mee.’

Er zitten heel wat uurtjes werk in en iedereen kan het nu bewonderen langs het voetpad van de kerk. Ga eens langs om te kijken.

Onze dank gaat uit naar het kerkbestuur St. Jans Geboorte, Ton van Dijk, Nanny de Wit, Edwin van Egmond, Dennis Vlasman (Czn), Alex & Stacey van der Veldt en Martin Plasmeijer († november 2019). Stichting De Kwakel Toen & Nu is heel trots dat het ‘Kwakelse Erfgoed’ van Ome Toon de Wit weer terug is in het dorp. Met Elkaar voor Mekaar.

Bron: D. Plasmeijer

Naar het overzicht