De Kwakel krijgt een nieuw dorpscentrum

08 juli 2020

Wensen, eisen en kaders
Alle verschillende wensen voor een sfeervoller centrum combi¬neerden we met de kaders die nu eenmaal door wetten en regels bepaald zijn. Met deze eisen mochten 3 ontwerpbureaus aan de slag. We kozen voor landschapsarchitectenbureau BoschSlabbers.

Op hun schetsontwerp mochten alle Kwakelaars reageren. Waar mogelijk zijn alle reacties verwerkt in het ontwerp dat we hier presenteren.

Van grauw naar gezellig en groen
Er gaat flink de bezem door alle losse, rommelige elementen voor een rustig en opgeruimd beeld. Het wordt één geheel. Veel groen zorgt voor die echt dorpse uitstraling.
Rustig aan op 4 wielen Snelheid vinden we niet in De Kwakel passen. Daarom krijgen voetgangers voorrang. Ook auto’s zijn welkom, maar zijn te gast. Alle bestrating komt hiervoor op voetgangers- niveau en het plein loopt door over de weg. Zo is duidelijk dat hier een lagere snelheid past.

“Het rommelige beeld uit het verleden, maakt plaats voor een centrum dat past bij het heden” Cees Bartels – lid werkgroep

Multifunctioneel plein
Wat is een dorp zonder plein? Hier worden feesten gevierd, maar ook gewoon boodschappen gedaan en boterhammen verdiend. Het plein wordt het hart van het dorp. Met een demontabel podium: de muziektent. Op andere dagen is het open plein er voor marktkramen, parkeren en om even te zitten op de 5 meter lange bank.

“Ik ben enorm blij met dit podium voor muziek en optredens”
Jan Kas –lid werkgroep

Speelse beplanting
De Koningslinde komt terug. De groene sfeer benadrukken we nog meer met een brede strook met bomen, struiken en bloemen. We vroegen om planten in verschillende hoogtes en die deels groen blijven in de winter. Zo is er altijd iets te zien. Dat past goed bij De Kwakel.

Parkeren
Ook over parkeren hebben we heel goed nagedacht. We wilden zoveel mogelijk parkeervakken, maar ook een vriendelijke uitstraling. Er komen er 88. Daarvan zijn er 2 invalidenparkeerplaatsen en hebben er 2 een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Door de onopvallende kleur van de parkeervakken blijft het echt een leefcentrum, en geen massale parkeerplaats.

Het verhaal van de supermarkt
Dat het centrum nu grootscheeps wordt aangepakt, heeft ook te maken met andere ontwikkelprojecten. Zoals de uitbreiding van supermarkt Quakel. Die verhuist hiervoor naar het pand van de Rabobank. Erboven komen maximaal 10 appartementen. Dit is een apart project, maar de plannen hiervoor moesten goed samengaan met het ontwerp voor het nieuwe centrum. Daarom is er veel overleg geweest.
De plannen voor de supermarkt zijn nog in ontwikkeling. Wel zijn de contouren bekend. Door inpandig laden en lossen blijft de overlast beperkt en zoveel mogelijk parkeer¬ruimte behouden. Beide plannen sluiten nu mooi op elkaar aan.


“Het was passen, meten en zweten, maar mooi dat er een haal-
bare oplossing is gevonden”  Rob Rehorst – eigenaar supermarkt Quakel

Trots op het resultaat
Als werkgroep zijn we erg trots op het ontwerp dat we echt samen hebben gemaakt. We hebben hard gewerkt en elke straatsteen overlegd, maar wat er ligt past precies bij De Kwakel.

En u?
Wat vindt ü nu het mooist? Het plein? Het groen? De opgeruimde doorkijk? Of bent u blij met het terugdringen van de gereden snelheid? Laat een reactie achter bij de winkeliers in De Kwakel met een poster van het project. We horen het graag.

Bekijk alle vernieuwingen uitgebreid in de video over het nieuwe dorpscentrum.
Deze vindt u online op de website: centrumdekwakel.wordpress.com
Hier kunt u ook een reactie achterlaten.

Tot ziens in De Kwakel!

Werkgroep
Dorpshart
De Kwakel

Bron: Gemeente Uithoorn / Werkgroep Dorpshart De Kwakel

Naar het overzicht