Ruilverkaveling De Kwakel - Sport en wonen in De Kwakel

11 juni 2020

Ruilverkaveling De Kwakel
Het Steenwijkerveld, Bezworen Kerf en omgeving vormen het gebied dat Ruilverkaveling wordt genoemd. Ruilverkaveling is een sierteeltgebied met kleinschalige glastuinbouwbedrijven en open-grond-teeltbedrijven. In dit gebied zijn tuinders actief waarvan een klein deel nog goede toekomst ziet in de (glas)tuinbouw, maar een groot deel van de ondernemers wil op korte of middellange termijn stoppen.
Afgelopen jaar heeft de gemeente met ondernemers en inwoners van gedachten gewisseld over de toekomst van De Ruilverkaveling. Daarnaast is een haalbaalbaarheidsonderzoek gedaan naar mogelijke verplaatsing van sportvelden naar de Ruilverkaveling. Daaruit is gebleken dat vanwege de hoge kosten dat vooralsnog niet aan de orde is. Dat betekent dat de gebiedsvisie die in ontwikkeling is, na de zomer van 2020 afgerond kan worden. Daarover organiseren we een bijeenkomst.

Sport en wonen in De Kwakel
In december 2019 heeft de gemeente het idee naar buiten gebracht om de sportvelden van De Kwakel te verplaatsen naar het gebied ten westen van Bezworen Kerf en het Lange Eind ten zuiden van dorpskern De Kwakel. In dit gebied is woningbouw niet toegestaan door de contouren van Schiphol. Op de vrijgekomen sportlocaties kunnen vervolgens woningen worden gebouwd, wat wel is toegestaan. Dit idee is ontstaan omdat er grote behoefte is aan woningen. In een raadsbericht zijn op 11 juni 2020 daarvan de tussentijdse resultaten bekendgemaakt.

We zijn in gesprek geweest met de verenigingen en hebben onderzoek gedaan naar het aantal en het soort woningen dat we kunnen bouwen, de gevolgen voor verkeer, de kwaliteit van de bodem in de ruilverkaveling, en naar de mogelijkheden om de sportcomplexen op de nieuwe locaties in te passen. Daarbij hebben we ook in kaart gebracht wat de kosten zijn voor de verplaatsing van de sportvelden en welke kosten en opbrengsten de gemeente heeft bij de bouw van de woningen.
Helaas hebben we daaruit de conclusie moeten trekken dat het idee van de verplaatsing van alle sportcomplexen uitkomt op een aanzienlijk financieel tekort. Daarom is ook gekeken naar een vijftal varianten waarmee de kosten worden verlaagd en toch een aanzienlijk aantal woningen kan worden gebouwd.

Deze varianten zijn:
1. verplaatsing van KDO (inclusief handbal, evenemententerrein en sporthal) naar de Ruilverkaveling;
2. verplaatsing van Qui Vive hockey naar de ruilverkaveling, Qui Vive tennis en Thamen (inclusief jeu de boules) naar De Legmeer;
3. verplaatsing van Qui Vive hockey en Qui Vive tennis naar De Legmeer;
4. verplaatsing van Qui Vive tennis en Thamen (inclusief jeu de boules) naar De Legmeer;
5. verplaatsing van Thamen naar De Legmeer.
De varianten 1 tot en met 3 komen ook uit op een groot financieel tekort. Het college heeft daarom besloten deze varianten nu niet verder te onderzoeken.
Dat betekent dat we alleen de varianten 4 en 5 verder onderzoeken.Uiteraard gaan we daar verder over met Thamen en Qui Vive tennis in gesprek. In het uitgebreide raadsbericht is meer informatie te lezen.

Bron: Website Gemeenten Uithoorn

Naar het overzicht