Jim Voorn wint Tour de Kwakel

21 september 2020

Tot verrassing van velen reed Tadej Pogacar afgelopen zaterdag zijn landgenoot Primoz Roglic op de valreep uit de gele trui. In de Tour de Kwakel was de strijd om de gele trui voor het weekend al praktisch beslist. Door een sterk optreden in de door Kwiatkowski gewonnen etappe van donderdag vond Jim Voorn zich 6 punten los van zijn concurrenten.
Ondanks een minder optreden in de rit naar de Champs-Élysées kwam Jims tweede Tour-overwinning, hij won eerder in 2011, niet meer in gevaar. Daarmee wordt hij de opvolger van Kees van der Meer, die zijn prestatie van vorig jaar geen vervolg kon geven en dit jaar 67e eindigt. Op gepaste afstand van Jim leveren Joost Hogerwerf en Chris Verhoef hun beste prestatie ooit door respectievelijk 2e en 3e te eindigen.
Joost doet daarmee zijn ploegnaam, De Eeuwige Tweede, eer aan. Al wordt zijn ploeg wel 3e in het ploegenklassement. Het klassement dat tot de laatste dag een spannende strijd bleef tussen de ploegen Meaux en Pff. De ploeg Meaux met Jan Harte, moeder en zoon Gerda Voorn en Eric Zethof, Tim Verlaan en Ronald van Mastwijk trekt uiteindelijk aan het langste eind.
Daarmee wordt Jim in ieder geval in dit klassement nog net afgetroefd. Naast de gele trui mag hij immers ook de rode trui in ontvangst nemen voor de deelnemer met de meeste extra punten. Joris Kortenhorst komt in dit klassement net een puntje tekort. Extra zuur voor Joris omdat hij ook net een puntje tekort komt voor de witte trui voor beste jongere. Die gaat dit jaar naar Mike van Wees, 5e in het algemeen klassement.
Jan Harte mag naast de gele pet ook de grijze trui in ontvangst nemen. Deze Co Vlasmanprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste oudere. Ouderen Jan Harte, Willem Holla en Antoon Meijer waren deze Tour lang de baas in het peloton, maar konden de versnellingen van de oudere jongere aan het einde van de Tour niet meer volgen.
Naast de strijd in ’t Tourhome vindt er in vele huishoudens ook een onderlinge strijd plaats. Zo was het spannend in huize Verhoef. Uiteindelijk troeft Dré zijn Ria met 1 punt af. Ria mag zich echter troosten met de prijs voor de beste vrouw.
De strijd binnen het huishouden Van Rijn werd echt op het scherpst van de snede gespeeld. Zoon Mathijs was door vader Kees gevraagd zijn briefje in te leveren. Mathijs ging naar ’t Tourhome met twee briefjes, maar er bleek er de volgende dag maar één in de melkbus te hebben gedaan. Een vergissing of een sluwe streek? Mathijs stelt immers mede daardoor wel de 50e plaats veilig, goed voor de Frank Vlasmanprijs.
Dat je je briefje toch maar beter zelf in kunt leveren ondervonden ook Jordan Boere en Alfred van der Belt. Want moesten hun vrouwen het briefje nu in de brievenbus vooraan de weg inleveren of in de melkbus achteraan het erf? Jordan en Alfred namen het zekere voor het onzekere en leverden zelf nog maar een briefje in. Het mocht niet baten voor Alfred. Van de deelnemers die voldoende briefjes inleverden eindigt hij als laatste.
Daarmee is dit rare jaar Tour de Kwakel ten einde gekomen. Op een later moment zullen de winnaars hun prijzen op gepaste wijze en afstand uitgereikt krijgen. De Tourdirectie kijkt terug op een bijzondere, maar toch zeker ook wel weer sportieve Tour. Het bedankt haar deelnemers voor het navolgen van de maatregelen en hoopt een ieder volgend jaar weer in goede gezondheid te mogen begroeten.

Eindklassement algemeen
1. Jim Voorn 126
2. Joost Hogerwerf 123
3. Chris Verhoef 123
4. Jan Harte 121
5. Mike van Wees 119
6. Willem Holla 119
7. Joris Kortenhorst 118
8. Martijn van der Belt 118
9. Peter Maijenburg 118
10. Antoon Meijer 117
24. Ria Verhoef 110
50. Mathijs van Rijn 105
89. Alfred van der Belt 83

Rode trui
1. Jim Voorn 28
2. Joris Kortenhorst 27
3. Chris Verhoef 26

Ploegenklassement
1. Meaux 388
2. Pff 385
3. De Eeuwige Tweede 376
18. Parijs is nog ver 342

Bron: Joris Voorn

Naar het overzicht