Gemeente zoekt door naar woningbouwlocatie

11 februari 2021

Zoals u vorige week reeds heeft kunnen lezen heeft de Uithoornse gemeenteraad in meerderheid voor gestemd om het vervolgonderzoek alternatieve woningbouwlocatie in De Kwakel door te zetten. In een persbericht geeft de gemeente Uithoorn hun visie op dit geheel: “Dit besluit betekent dat de komende maanden wordt bekeken of Thamen honk- en softbal en jeu de boule-vereniging Boule Union Thamen goed kunnen worden ingepast in Legmeer-West. De gemeenteraad heeft besloten dat dit alleen het geval is als deze verplaatsing verenigbaar is met het Legmeerbos, het initiatief van Buurt- beheer De Legmeer. Daarom zal de gemeente tijdens het vervolgonderzoek intensief afstemmen met deze initiatiefnemer en de betrokken sportverenigingen en wordt er rekening gehouden met de tijdshorizon van de SLS-subsidie.

Om tot een goed besluit te kunnen komen, maakt een globale inschatting van de kosten voor het beheer en onderhoud van het Legmeerbos bovendien onder- deel uit van het vervolgonderzoek. Verder wordt onderzocht of op de locatie van Thamen honk- en softbal en jeu de boule-vereniging Boule Union Thamen woningen gebouwd kunnen worden die passen bij de woonbehoefte van Uithoorn en De Kwakel. De gemeenteraad heeft hierbij twee belangrijke uitgangspunten vastgesteld: de groenzone direct langs de Vuurlijn moet behouden blijven en het plan moet passen bij de kwaliteiten van de Stelling van Amsterdam. De resultaten van het vervolgonderzoek zullen voor het zomerreces van 2021 aan de gemeenteraad worden gepresenteerd.

Een ingewikkeld vraagstuk
In Uithoorn is nog maar weinig plek over voor de bouw van nieuwe woningen, terwijl de behoefte hieraan wel erg groot is. Dit komt voor een groot deel door de beperkingen die de nabijheid van Schiphol met zich meebrengt. Zo mag er op veel locaties niet gebouwd worden. Een ingewikkeld vraagstuk dus. De gemeenteraad heeft het college van Burgemeesters en Wethouders daarom opdracht gegeven om crea- tief na te denken over mogelijke kansen voor woningbouw. Een van de ideeën was het verplaatsen van de sportvelden in De Kwakel. Deze liggen namelijk op grond waarop onder bepaalde voorwaarden wel gebouwd mag worden. Andere mogelijkheden in De Kwakel zijn er niet meer. Het verplaatsen van de sportverenigingen KDO en Qui Vive Hockey en Tennis bleek te duur.

Het huidige haalbaarheidsonderzoek heeft zich daarom gericht op het verplaatsen van Thamen Honk- en Softbal en jeu de boule-vereniging Boule Union Thamen. Maar waar grond schaars is, en waar intensief gewoond, gewerkt en geleefd wordt, bestaan vaak meerdere wensen voor een en dezelfde locatie. Zo ook voor Legmeer-West. Buurtbeheer De Legmeer heeft een plan gemaakt om in het gebied tussen de toekomstige tramlijn en de sportvelden een Legmeerbos aan te leggen. Het gaat dan niet om een klassiek bos, maar om een groene zone waar gewandeld, gefietst, maar bijvoorbeeld ook gesport kan worden. Het doel van deze zone is het verbeteren van de leef kwaliteit en de verbinding tussen de bewoners. Voor dit plan heeft Stichting Leefomgeving Schiphol een bijdrage in de vorm van een subsidie toegezegd. Het plan voor een groener Legmeer-West moet nog verder worden uitgewerkt, zodat er een besluit over kan worden genomen. Het uitwerken van het plan is een co-creatie tussen buurtbeheer en de gemeente.

Meer informatie
Het haalbaarheidsonderzoek en vervolgonderzoek zijn slechts onder- zoeken. Hiermee worden de mogelijk- heden voor de bouw van nieuwe woningen in een gebied met vele beperkingen afgetast, maar ook alle andere (maatschappelijke) belangen in kaart gebracht. Er is dus nog geen concreet plan opgesteld voor woningbouw in De Kwakel of het verplaatsen van sportvelden naar Legmeer-West. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond Sport en Wonen in De Kwakel? Op de website Uithoorndenktmee.nl onder het kopje Projecten kunt u meer lezen. Hier vindt u het volledige rapport van het haalbaarheidsonderzoek, net als een aantal veel gestelde vragen rondom het idee, en de antwoorden daarop”, aldus het persbericht.

Bron: Nieuwe Meerbode

Naar het overzicht