Chris Verhoef wint Tour de Kwakel

19 juli 2021

Tadej Pogacar reed afgelopen zondag onaantastbaar Parijs binnen om zijn tweede Tourzege te vieren. In de Tour de Kwakel bleef de strijd tot de laatste week spannend. Het mondde uit in een tweestrijd tussen Chris Verhoef en Adrie Voorn, waarbij de gele leiderstrui enkele keren van schouder wisselde. Doordat zij met eenzelfde aantal punten aan de slotrit begonnen, werd het een zenuwslopende ontknoping, die beide heren flink wat extra grijze haren opleverde.
Uiteindelijk was het Chris die Adrie met 1 punt verschil wist af te troeven. Chris reed een zeer constante Tour waarin hij vaak de juiste winnaar voorspelde. Mede daardoor wint Chris naast de gele ook de rode trui voor de meeste extra punten. Hij had maar liefst 4 extra punten meer dan nummer twee Berry Schalkwijk, die wel het klassement van de meeste minpunten won. Adrie mag zich troosten met de grijze Co Vlasman-trui voor beste oudere.
Naast twee truien mag Chris ook een gele pet aan zijn garderobe toevoegen. Als kopman van ploeg Bauke leidde hij Michel van der Knaap, Arthur Franken, Berry Schalkwijk en Alfred van der Belt naar een soevereine overwinning in het ploegenklassement. Opvallend is dat ook de ploegen van de nummer twee en drie met Steven (kopman Eric Zethof) en Mathieu (kopman John Plasmeijer) de naam van een wielrenner dragen. Het is te hopen dat Ranomi in Tokio niet het voorbeeld volgt van ‘haar’ ploeg. Deze ploeg van kopman Ronald van Mastwijk kon het hoofd niet boven water houden en eindigt laatste.
In het laatste weekend waren er nog een aantal opvallende prestaties te vermelden. Zo wist Mario van Schie de top tien binnen te dringen door zondag 12 punten te scoren. Sven Vlasman scoorde maar liefst 15 punten in de tijdrit van zaterdag en stelde daarmee de Pietje Verhoefprijs veilig. Hij behaalde de meeste punten in de twee tijdritten van dit jaar.
Opvallend daarnaast was het hoge aantal punten in de briefjes waarmee het eindklassement moest worden voorspeld. Deze worden traditioneel ingeleverd voor de eerste rustdag in de Tour. Omdat er in Frankrijk toen al grote verschillen gemaakt waren in het algemeen klassement, rolden er enkele topscores uit. Zowel Paul Hogerwerf als Willem Holla scoorden 16 punten, waarbij Paul de eindtijd van de winnaar beter voorspelde.
Als we kijken naar het eindklassement in de Tour de Kwakel vallen nog enkele prestaties op. In positieve zin vindt Mike van Wees zich dit jaar op exact dezelfde plaats terug als vorig jaar. Hij wordt opnieuw vijfde en opnieuw levert hem dit de witte trui voor beste jongere op. In negatieve zin konden Ria en Dré Verhoef het voorbeeld van hun neef Chris niet volgen en eindigden respectievelijk op de 93e en 95e (en laatste) plaats. Daarmee kunt u Dré ’s nachts het komende jaar niet alleen herkennen aan het rode puntje van zijn sigaret, maar ook aan het rode lichtpuntje van zijn lantaarn.
Waar de directieleden van Tour de Kwakel vorige week de prijzen onder elkaar leken te gaan verdelen, viel dat op Chris na uiteindelijk tegen. Toch onderscheidde bestuurslid Marga Kouw zich nog door met haar 50e plaats de Frank Vlasmanprijs op te eisen. Dat was voor Marga verre van genoeg voor de prijs van beste vrouw. Die eer viel te beurt aan kersverse moeder Cynthia Peek.
Daarmee is ook deze Tour de Kwakel tot een einde gekomen. Opnieuw moest de gezelligheid van ’t Tourhome vervangen worden door de gezelligheid van de Tourhome app. Een Whatsapp-groep waar het overigens wel erg stil werd toen de telefoon van Joost Hogerwerf het in de laatste dagen van de Tour begaf. Ondanks het gemis van het fysieke samenzijn, kunnen we terugkijken op een geslaagde en sportieve Tour. De prijswinnaars zullen op een later moment op gepaste wijze en afstand hun prijzen in ontvangst gaan nemen.

Eindklassement algemeen
1. Chris Verhoef 121
2. Adrie Voorn 120
3. Timo Kas 117
4. Ferry Harte 116
5. Mike van Wees 115
6. Jeroen Meijer 114
7. Cynthia Peek 114
8. Jan van Alen 114
9. Mario van Schie 113
10. Berry Schalkwijk 113
50. Marga Kouw 102
95. Dré Verhoef 76

Rode trui
1. Chris Verhoef 32
2. Berry Schalkwijk 28
3. Timo Kas 27

Ploegenklassement
1. Bauke 384
2. Steven 365
3. Mathieu 363
18. Ranomi 332

Bron: Joris Voorn

Naar het overzicht