De Kwakel kleurde blauw bij het 445-jarig bestaan

08 september 2021

Op 1 september 2021 bestond ons mooie dorp De Kwakel 445 jaar (1576-2021). Stichting De Kwakel Toen & Nu bestaat dit jaar zelf 15 jaar en wilde de verjaardag van het dorp niet onopgemerkt voorbij laten gaan en nam het initiatief voor het ontwerpen en uitbrengen van een eigen vlag en banier voor De Kwakel. Na wekenlange vooraankondiging van verkoop kon men zaterdag 28 augustus de bestelde vlaggen en banieren ophalen in het dorpshuis De Quakel. Daarbij werd nogmaals aangegeven dat woensdag 1 september dé dag was. Het werd fantastisch! De Kwakel kleurde blauw en gaf daarmee een vorstelijke feestelijke tint aan deze verjaardag. Wij hadden als stichting ons geen beter 15-jarig jubileum kunnen voorstellen. Over 5 jaar (450 jaar) zal het wel een groot feest worden in het dorp, gaan wij van uit. De meeste inwoners laten nu nog de vlag en banier uithangen tot en met de jaarlijkse kermis feestweek, die helaas niet door kon gaan dit jaar.

Wij wilden dit stukje historisch besef levend houden en stimuleren dat er bij andere evenementen in het dorp de vlaggen en banieren uitgehangen kunnen worden. Wij denken aan Open Air Festival, Midzomeravond concert, Polderfeestweek, Kermisfeestweek, Monumentendag (11 september), Kunst & Ambacht, Kwakelse Veiling en wat er nog meer georganiseerd gaat worden. Vergeet ook niet de verenigingen of bedrijven die een jubileum te vieren hebben, daar is iedereen vrij in om zijn eigen keuze te maken.

Historische naam De Quakel
De naam Quakel /Quackel komt voor het eerst voor in archieven in 1576 als dorp bij de gemeente Uithoorn. Er liep een riviertje door het dorp met de naam de “Kleine-Drecht”, het was een zijtak van de Amstel. Via de Vrouwenakkersche Sluis bij boerderij ‘Schouwzicht’ liep dit water langs het dorp en voor de kerk langs naar de Boterdijk. Bij het ‘Gat van Schelling’ boog het af naar de Ringvaart om via het Zijdelmeer bij de andere sluis bij Café De Herbergh weer in de Amstel aan te sluiten.
Bestrating kende men vroeger nauwelijks en de Kleine-Drecht maakte vervoer over water mogelijk. Hier vestigden zich de eerste pioniers er werd een hoge “quakel” over het water gebouwd. Konden de mensen, die aan beide kanten woonden elkaar bereiken. Op de blauwe vlag is een witte quakel afgebeeld, zoals die hier vroeger lag. Een quakel (kwakel) is een hoog loopbruggetje en de betekenis stond voor ‘kwakkeltje’ (gammel bruggetje); later is de brug steviger en breder geworden. De boeren en tuinders konden er zo onderdoor varen met hun ladingen groente, balen hooi en vee, wat rechtop kon blijven staan in de roeiboot of praam.

Van Toen 1576 naar Nu 2021
Het dorp van een paar pioniers is uitgegroeid tot een groot dorp van 4.512 inwoners (1-1-2021) en 2.008 woningen (inclusief arken) en is altijd het kleine broertje geweest van de grote zus, de gemeente Uithoorn. Het totale inwonersaantal per 1 januari 2021 van de gemeente Uithoorn was 30.483 inwoners (13.526 woningen) inclusief De Kwakel. De 30.000e inwoner in november 2020 van de gemeente Uithoorn, was een Kwakelaar met de naam Frenky Klijn.

Het Snorrendorp 400 jaar in 1976
Het 400-jarig bestaan is in 1976 groots gevierd met meerdere evenementen in het dorp. Er werd o.a. een reünie georganiseerd van oud-Kwakelaars en een ‘mister-snor-verkiezing’, met als winnaar Cees Lek (Cees Snor). Hij heeft die snor nu ook precies 45 jaar staan, dus ook een jubileum. De Kwakel werd in dat jaar het ‘Snorrendorp’ genoemd. De kermis stond dat jaar ook in het thema van 400 jaar De Kwakel. Met een record aantal praalwagens. Het was een prachtige feestweek, waar ons dorp ook groot in is…feesten. Dat moet dus zeker over 5 jaar (2026) flink gevierd gaan worden, laat de raderen maar draaien.

De Kwakel Toen & Nu 15 jaar
Stichting De Kwakel Toen & Nu werd opgericht op 7 september 2006 en bestaat dus ook dit jaar al weer 15 jaar, precies op de kermisdag. Het doel van onze stichting is het Kwakels erfgoed te bewaken en te archiveren en aan te vullen met nieuwe gegevens en te bewaren voor de toekomst. Wij kijken als historische vereniging niet alleen maar achteruit (Toen), maar ook vooruit naar Nu. Hier wat voorbeelden waar wij nog meer aan werken:

In 2020 kwam er een prachtig boek uit ter gelegenheid van ‘75 jaar Vrijheid in Amstelhoek, De Kwakel en Uithoorn’. Dit was een samenwerkingsproject met de schrijver van het boek Chris Woerden van de Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel. Helaas konden het bevrijdingsfeest van 75 jaar vrijheid en 200-jarig feest van de gemeente Uithoorn geen doorgang vinden.
Onze stichting heeft in de loop der jaren meerdere straten, een wijk en een park van historische namen voorzien in De Kwakel. Wij willen hiermee bereiken dat de namen niet verloren gaan in de toekomst. De Gemeente Uithoorn stond volledig achter onze onderbouwde oude namen. De volgende namen komen eveneens uit onze koker: de nieuwbouwwijk De Oker (2009), het park ‘t Vrye Noortveen (2014) en de volgende straatnamen: Steenwycklaan, Gravenhof, Bisschopshof in 2018. Tot slot in 2020, de Ambachtshof en in de Rietkraag de Anemoonlaan en Ut Hanenpad.

Verder restaureerden wij uit de tuin van Ome Toon de Wit de oude zinken monumenten, de oude kerk en het Muiderslot; die laatste twee zijn in de kerktuin te bewonderen. Nu kan iedereen dit ‘Kwakelse Erfgoed’ weer terugzien in originele stijl, alleen van een nieuwe verflaag voorzien, op onze website www.de-kwakel.com en in onze expositie-/museumwagen. Om de 2 jaar organiseren wij de bekende Nostalgische Avonden in het dorpshuis. In 2020 werd de 2e avond afgelast, maar de volgende Nostalgische Avonden staan gepland, als de coronamaatregelen dat toelaten, op 4 en 18 februari 2022.
Onze stichting heeft zeker niet stil gezeten in 2020 en 2021 Het volgende grote project, de mobiele expositie-/museumwagen, was in de laatste fase van de afronding. In deze zomer is de wagen gereed gekomen dankzij meerdere begunstigers en ontworpen en beplakt met logo’s en met oude prenten. Het geheel is erg mooi geworden, alleen moeten wij even geduld hebben en wachten op betere tijden om uit te rijden. Overigens kunnen wij nog extra handen gebruiken bij het inzetten van onze wagen. Hebt u misschien interesse voor uw jubileum of hebt u ideeën voor onze inzetbaarheid? Neem dan contact op met het secretariaat via secretariaat@de-kwakel.com of bel Ben Voorend 06 16275754.

Stichting De Kwakel Toen & Nu kan al haar activiteiten slechts blijven uitvoeren dankzij haar donateurs en sponsors. Donateur bent u reeds vanaf € 10,00 per jaar. Draagt u ons een warm hart toe? Of wilt u ons misschien als bedrijf sponsoren? Vraag dan een aanmeldingsformulier aan via het secretariaat.

Vlaggen nabestellen

Door het gigantische succes van de vlaggenactie vorige week, zijn wij met de kleine vlaggen 150x100cm voor de vlaggenstok helemaal uitverkocht. Maar aanvragen blijven binnenkomen. Daarom niet getreurd, wij gaan een 2e druk laten maken. Tot 12 september a.s. kunt u ze nog bestellen, liefst via de mail: dp@de-kwakel.com of, als u geen PC heeft, via de telefoon (na 16.30 uur) bij Dirk Plasmeijer 06.54695548.

De prijzen: vlag van 150x100 cm (20,00 euro) voor een gewone vlaggenstok; de grote vlag 225x150 cm (35,00 euro) voor een grote vlaggenmast; de banier van 300x100 cm (65,00 euro) met een open zoom, geschikt voor een zijstokhouder. Alles is uitgevoerd in een prima kwaliteit kleurvast polyesterdoek 115 gr/m2, wasbaar en UV bestendig.
Wacht niet te lang bestellingen t/m zondag 12 september: (vanaf november weer leverbaar)

Wij als Stichting De Kwakel zijn zeer trots op het aantal vlaggen wat verkocht is en vele positieve reacties die wij hebben mogen ontvangen. Er waren deze week via de website en op facebook heel veel foto’s geplaatst. Onze bestelmail en telefoon ontploften na de verkoop van zaterdag en na jl. woensdag met nieuwe bestellingen voor de 2e druk.

Wij willen met deze vlaggenactie ons dorp blauw laten kleuren met feestdagen. Welnu, dat is bij de aftrap al zeer goed gelukt. Iedereen hartelijk bedankt voor zijn spontane reacties, foto’s en bestellingen, wij gaan nog even door van Toen naar Nu.
Bestuur Stichting De Kwakel Toen & Nu, www.de-kwakel.com

Naar het overzicht