3 Koninklijke onderscheidingen in De Kwakel

26 april 2022

Uithoorn – Tijdens de traditionele lintjesregen op dinsdag 26 april zijn drie Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan inwoners van De Kwakel. Ron Ferwerda werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en Jan Springintveld en Wim Wijfje zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij behoren nu tot de eregalerij van Quakelse Ridders. (zie onze rubriek Quakelse Ridders)
Burgemeester Pieter Heiliegers speldde bij hen – onder toeziend oog van familie en vrienden – de bijbehorende versierselen op tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis.

Ron Ferwerda

De heer Ferwerda is dinsdag koninklijk onderscheiden vanwege zijn jarenlange vrijwillige inzet bij de volleybaltak van KDO. Zijn passie uit zich als speler van de sport, in zijn vrijwilligerswerk, maar zeker ook als bestuurslid voor verschillende regionale verenigingen. Maar ook in zijn functie als nationaal scheidsrechter voor (1e divisie) wedstrijden. Al 54 jaar is de heer Ferwerda actief als scheidsrechter en hiervoor heeft hij als waardering voor jarenlange, belangeloze inzet voor de sport de Gouden Officialspeld van de Nederlandse Volleybalbond ontvangen. Hij is bij KDO één van de onmisbare aanjagers van de volleybal-afdeling. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Springintveld
De heer Springintveld is sinds juli 1991 betrokken bij Stichting CRASH Research in Avation Society Holland. De stichting heeft een museum in Aalsmeerderbrug in het Fort bij Aalsmeer -CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40-’45 waar bezoekers kunnen kijken en luisteren naar verhalen over vliegtuigwrakken en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De heer Springintveld heeft recent een actieve rol gespeeld bij het behoud van de locatie van het museum in het Fort bij Aalsmeer. Hij geeft al jarenlang leiding aan het historisch onderzoeksteam en heeft daarbij contacten met veteraren en nabestaanden in zowel binnen-als buitenland. Daarnaast is de heer Springintveld medeorganisator van de jaarlijkse regionale toertocht van Tweede Wereldoorlog en voertuigen, de zogenoemde Red Ball Express waarmee men de soldaten herdenkt die tijdens de Tweede Wereldoorlog materialen en voorraden vanaf het Franse Arromanches naar het front brachten. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Wim Wijfje

De heer Wijfje is tijdens de Lintjesregen koninklijk onderscheiden vanwege zijn verbondenheid aan sportvereniging KDO in De Kwakel. Hij fluit als scheidsrechter ieder weekend een voetbalwedstrijd en doet dit dus al onvermoeibaar 51 jaar lang. In 1973 is meneer Wijfje lid geworden van de plaatselijke postduivenvereniging, de Postduivenvereniging De Telegraaf. Momenteel is hij secretaris van de vereniging. Hij zorgt ervoor dat de vergaderingen goed voorbereid en afgehandeld worden. Verder stelt hij wekelijks de roosters op voor het voeren van de postduiven en heeft menig postduif medisch verzorgd. Meneer Wijfje vervult al jaren diverse bestuursfuncties binnen de regionale afdeling 6 Noord-Holland, dat onderdeel is van de nationale Duivensportbond. Zo kan hij ook op regionaal niveau de belangen behartigen van de vereniging.
Ook zet hij zich in voor stichting Ons Tweede Thuis. Hij brengt bewoners naar afspraken en regelt zaken voor hen. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Via onze rubriek Kwakelse Ridders ziet u een volledig overzicht van alle Kwakelaars die een lintje hebben ontvangen sinds 1975

Naar het overzicht