Tour de Kwakel feestelijk afgesloten

01 augustus 2022

Afgelopen vrijdag was het tijd voor de feestavond van de Tour de Kwakel. De winnaars werden gehuldigd en er werd teruggekeken op meer dan drie weken Tourspektakel. Bart Peek bleek na het opmaken van de officiële standen inderdaad winnaar van de 67e Tour de Kwakel.
Richting het einde van de Tour de Kwakel wordt het bijna een psychologisch spel. Wie zet de koploper op 1? Moeten de achtervolgers dan een ander 1 zetten om nog kans te maken op de winst? Of kiest de koploper dan juist voor die andere renner om de achtervolgers af te troeven? Het was dit spel dat Bart Peek uiteindelijk de winst opleverde. Zaterdag ging hij in de tijdrit voor Van Aert op 1, waarmee hij veel van zijn “gokkende” achtervolgers op grote achterstand zette. Zondag dacht Daan Herben Bart alleen nog in te kunnen halen door Groenewegen 1 te zetten, omdat hij verwachtte dat Bart Philipsen zou spelen. Bart zette echter Jakobsen 1, waardoor Daan er nog met de winst vandoor had kunnen gaan mocht hij voor Philipsen gekozen hebben.
Lang verhaal kort, Daan bleef achter met een tweede plaats en de witte trui. Timo Kas werd voor het tweede opeenvolgende jaar derde. Degene die net buiten het podium vielen gingen niet met lege handen naar huis. Eric Zethof moest dit jaar met de grijze trui voor beste oudere genoegen nemen. Hij genoot zichtbaar van de aandacht bij het in ontvangst nemen van deze Co Vlasmanprijs. Met maar liefst meer dan een derde van zijn puntentotaal aan extra punten won Chris Verhoef dit jaar de rode trui. Ondanks dat hij vorig jaar de Tour won mag Chris toch weer tevreden terugkijken.
Te meer hij ook dit jaar weer in de winnende ploeg zat. Met een zeer ruime voorspong op De Korenwolven en De Kniebeugels mochten De Kipka’s de gele petten opzetten. De Kipka’s bestonden naast Chris uit Wim Verlaan, die dit jaar wel erg veel renners op de goede plaats wist te zetten, Sven Vlasman, Rob van den Berg en Peter Verhoef.
Dan worden er aan het einde van de Tour ook altijd nog prijzen uitgereikt in minder reguliere klassementen. Zo werd Marga Kouw de beste vrouw van deze Tour door Ria Harks 1 punt voor te blijven. Debutant en eerste gele trui drager deze Tour Dennis Mohlen had de meeste punten in de twee tijdritten en won de Pietje Verhoefprijs. De Frank Vlasmanprijs voor de 50e plaats ging dit jaar naar Eric Verbruggen. En waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Zo haalde Frank Labee het minste aantal punten en kreeg hij hiervoor de rode lantaarn.
Al is het de vraag of er over verliezers gesproken kan worden deze Tour. Na twee jaar waarin we niet bij elkaar konden komen, was dat dit jaar gelukkig weer mogelijk. We vonden een mooie nieuwe locatie voor ’t Tourhome in Dorpshuis de Quakel. En we kregen vanuit Frankrijk een zeer mooie Tour voorgeschoteld.
Dit alles heeft er toe geleid dat de Tourdirectie met een goed gevoel richting het Polderfeest kan gaan. Het bedankt haar vrijwilligers voor het harde werken. Gerlinde van Scheppingen voor het nakijken van de briefjes en opmaken van de standen, die vervolgens door Martha van Alen en Marga Kouw op de scorelijsten werden bijgeschreven. Ook dank aan Henny Kouw voor het verrichten van de nodige hand-en-spandiensten. De Tourdirectie bedankt ook de deelnemers voor de sportieve en gezellige maand en kijkt met veel vertrouwen vooruit naar de volgende editie.

Foto’s: Dirk Plasmeijer

Eindklassement
1. Bart Peek 136
2. Daan Herben 135
3. Timo Kas 133
4. Chris Verhoef 131
5. Eric Zethof 131

Bron: Joris Voorn

Naar het overzicht